Svarstote apie saulės elektrinę? Štai kodėl ši žiema tam – geriausias metas

Paradoksalu, bet žiemą, kai dienos pačios trumpiausios ir tamsiausios, yra kone geriausias metas pradėti įsirenginėti saulės elektrines. O šiemet situacija ypač palanki dėl rinkoje susidariusio saulės modulių perviršio, kuris leidžia elektrines įsirengti kone trečdaliu pigiau, palyginti su pernai.

Paradoksalu, bet žiemą, kai dienos pačios trumpiausios ir tamsiausios, yra kone geriausias metas pradėti įsirenginėti saulės elektrines.<br>123 rf nuotr.
Paradoksalu, bet žiemą, kai dienos pačios trumpiausios ir tamsiausios, yra kone geriausias metas pradėti įsirenginėti saulės elektrines.<br>123 rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 5, 2023, 4:12 PM, atnaujinta Dec 5, 2023, 4:13 PM

Modulių perviršis, todėl kainos sumažintos

Senolių išmintis byloja, kad roges reikia ruošti vasarą. Iš anksto planuoti reikėtų ir saulės elektrinės įrengimą, tik tai daryti ne vasarą, o žiemą, pataria saulės energetikos bendrovės „Solet“ generalinis direktorius Andrius Karazinas.

„Žiema – tinkamiausias metas išsiaiškinti elektros tinklo pajėgumus ir ar saulės elektrinė išvis gali būti įrengta. Užsidegus žaliai šviesai patariama sudaryti sutartį ir taip užfiksuoti įrengimo darbų kainą, kuri dabar itin palanki. Esant tinkamiems orams rangovas įrengs saulės elektrinę ir maždaug kovą ar balandį, kai prasideda saulėtas metų sezonas, jau bus galima apsirūpinti pigia elektros energija, nereikės laukti eilėje“, – aiškina A. Karazinas.

Pasirūpinti pirmais saulės elektrinės įrengimo darbais jau šią žiemą naudinga ir dėl pasikeitusios situacijos rinkoje. Šių metų antroje pusėje Europoje susidarė net 80 GW galios saulės modulių perviršis, tad tiekėjai buvo priversti mažinti kainas. Skaičiuojama, kad dėl to saulės elektrinių kainos, palyginti su piko laikotarpiu 2022-ųjų gegužės–lapkričio mėnesiais, kai standartinės 10 kW galios saulės elektrinės įrengimas kainavo apie 11 tūkst. eurų, krito maždaug trečdaliu.

„Kai pastaraisiais metais dėl pandemijos nulemtų tiekimo grandinės sutrikimų ir karo Ukrainoje stebėjome didžiulę metinę infliaciją, toks saulės modulių bei saulės elektrinių kainos sumažėjimas išties stebina ir, galima sakyti, yra unikalus rinkoje. Tiesa, kaip mus jau išmokė pastarųjų kelerių metų istorija, prognozuoti, kaip kainos keisis artimoje ateityje, itin sudėtinga“, – teigia „Solet“ vadovas.

Atsiperka vos per kelerius metus

Dėl sumažėjusios saulės elektrinių kainos gerokai sutrumpėjo ir jų atsiperkamumas. Pastarąjį dar labiau trumpina Lietuvos Respublikos Aplinkos ministerijos aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) suteikiama parama, kuri, įrengiant 10 kW galios saulės elektrinę, siekia 3230 eurų.

Skaičiuojama, kad jei pietų kryptimi įrengta saulės elektrinė per metus pagamina apie 10 tūkst. kWh, už pasinaudojimą tinklais atsiskaitoma operatoriui pagal dabar galiojančią kainodarą ir mokama kilovatvalandėmis, momentiškai sunaudojama 30 proc. gaminamos energijos, kasmet galima sutaupyti apie 2 tūkst. eurų (tuo atveju, kai vidutinė elektros energijos kaina yra 22 ct/kWh). Taigi, saulės elektrinė gali atsipirkti vos per kelerius metus.

„Kai anksčiau valstybės parama buvo išgraibstoma vos per kelias dienas ar savaites, dabar tempas gerokai sulėtėjęs . Tačiau laukti pavasario nereikėtų, nes dėl ribotų tinklo galimybių gauti tinkamas prijungimo prie jo sąlygas be rekonstrukcijos dabar kur kas sudėtingiau – iš praktikos pastebime, kad negalėjimas užtikrinti reikalingų prijungimo sąlygų yra 90 proc. atvejų pasitaikanti priežastis, kodėl projektas neįvyksta. Kai galima prisijungti elektrinę prie tinklo tik su 0 kW leistina generuoti galia, tai yra, negali generuojamos energijos atiduoti į tinklą, atsiperkamumo skaičiavimai tampa kur kas prastesni. Tokiu atveju tenka būti išradingiems ieškant palankių sprendimų“, – pastebėjimais dalinasi A. Karazinas.

Pataria iškart apgalvoti ateities elektros poreikį

A. Karazinas apibendrina, kad norint jau ateinantį pavasarį naudoti savo pagamintą elektros energiją, reikėtų suskubti padaryti kelis esminius žingsnius. Visų pirma, prieš sudarant sutartį dėl saulės elektrinės įrengimo, būtina išsiaiškinti dėl galimybės būti prijungtam į tinklą ir pagalvoti, kokia dalis elektros energijos bus atiduodama į tinklą. Svarbu tinkamai įvertinti, kad į tinklą atiduodamos energijos pakaktų ir šaltajam metų laikui.

Taip pat rekomenduojama apsvarstyti tam tikrų elementų, kaip hibridinis galios keitiklis, akumuliatoriai ir kiti išmanūs prietaisai, įrengimą. Šie įrenginiai sudarys sąlygas patiems kaupti savo saulės elektrinėje pagamintą elektros energiją ir šią skirstyti taip, kaip yra racionaliausia: jei jos pagaminama nepakankamai, elektros energiją papildomai pirkti iš tinklo, kai ji pigiausia, saugoti kaupikliuose ir naudoti, kai ši brangiausia. Įrengus tinkamą įrangą iš karto, vėliau atsidaro galimybių langas pasinaudoti ir kitais paramos kvietimais, pavyzdžiui, įrengiant energijos kaupiklius.

„Patariu iškart apgalvoti, ar dabar norima įsirengti saulės elektrinės galia dar bus aktuali, pavyzdžiui, po penkerių metų – galbūt tada jau važinėsite elektromobiliu, elektra šildysite namus ir galios reikės daugiau. Neaišku, kokia tuomet bus elektros energijos kaina. Be to, jei vėliau prireikia praplėtimo, bendra darbų sąmata gerokai išauga, tad geriau iškart įsivertinti ir ateities energijos poreikį“, – pataria A. Karazinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.