G. Landsbergis: 12-asis ES sankcijų paketas Rusijai nebus didelis žingsnis į priekį

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis tvirtina, kad 12-asis ES sankcijų paketas Rusijai nėra itin ambicingas ir skirtas spragoms užlopyti, o ne sprendimams, kurie galėtų turėti reikšmingas pasekmes. Politikui taip pat apmaudu, kad į sankcijų paketą nėra įtrauktas Baltarusijos klausimas.

G.Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G.Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 11, 2023, 12:29 PM

„Kaip dažnai esame matę praeityje – kuo ilgiau vyksta derybos, tuo paketai silpnėja. Tas pats yra ir čia. Turiu vilties, kad kažkokia forma jis bus priimtas, panašu, jog diskusija kristalizuojasi. Tai nebus didelis žingsnis į priekį, tai daugiau yra spragų užlopymas“, – pirmadienį, gruodžio 11 d., LRT televizijai Briuselyje prieš ES užsienio reikalų tarybos posėdį teigė G.Landsbergis.

„Man kiek apmaudžiau, kad nėra įtraukta Baltarusija, nėra tam dar pritarimo. Tą klausimą kelsiu primindamas, kad jei ateitų diena 13-ajam paketui, jog bent jau to nebūtume užmiršę. Turbūt esu tą formuluotę vartojęs ir anksčiau, kad žengiame žingsnį į priekį, bet ne mylių, o metrų“, – tvirtino jis.

Konservatorius aiškino, kad grįžti prie tokių paketų, kurie būdavo prieš pusantrų metų, sudėtinga. Tačiau jis nesiėmė spėlioti, ar 12-asis ES sankcijų paketas Rusijai yra paskutinis.

„Negalime kalbėti apie industrijas, nekalbame apie naujas įmones, sektorius, kaip buvo pradžioje. Matyt, sudėtinga grįžti prie didelių paketų patirties, kurią turėjome prieš pusantrų metų“, – sakė ministras.

Naujienų agentūra ELTA primena, kad G.Landsbergis pirmadienį dalyvauja ES Užsienio reikalų taryboje, kurioje numatomos diskusijos apie Rusijos agresiją prieš Ukrainą, padėtį Izraelyje ir regione bei situaciją Sahelio regione.

ES rengia dvyliktąjį sankcijų Rusijai paketą. Keli aukšti Bendrijos pareigūnai spalio pabaigoje Briuselyje sakė, kad norima apriboti prekybą deimantais iš Rusijos. Be to, gali būti įvestas aliuminio importo draudimas bei eksporto suvaržymai kitoms prekėms, kurios gali būti naudojamos ne tik civiliniais, bet ir kariniais tikslais.

Iki šiol paskutinis sankcijų Rusijai paketas įsigaliojo birželį. Jis apėmė baudžiamąsias priemones dar daugiau asmenų ir organizacijų, remiančių Rusijos invaziją į Ukrainą bei instrumentą, draudžiantį apeiti jau galiojančias sankcijas.

Jau kurį laiką, be kita ko, taikomas plataus masto draudimas importuoti žalią naftą, anglį, plieną, auksą ir prabangos prekes, taip pat baudžiamosios priemonės bankams ir finansų institucijoms. Asmenų ir juridinių asmenų, kuriems dėl karo Ukrainoje taikomos sankcijos, sąraše šiuo metu jau yra apie 1,8 tūkst. įrašų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.