Tikėtina, kad JAV palūkanų normos kurį laiką išliks aukštos

JAV centrinio banko (Federalinio rezervų banko, FED) pareigūnai mano, kad, siekiant sutramdyti užsispyrusią infliaciją, palūkanos turės kurį laiką išlikti aukštos.

Siekiant sutramdyti užsispyrusią infliaciją, palūkanos turės kurį laiką išlikti aukštos.<br>M.Juknevičiūtės nuotr.
Siekiant sutramdyti užsispyrusią infliaciją, palūkanos turės kurį laiką išlikti aukštos.<br>M.Juknevičiūtės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Linkevičiūtė

2024-01-04 11:15, atnaujinta 2024-01-04 11:16

Apie tai kalbama trečiadienį paskelbtame paskutinio posėdžio, kurio metu buvo sprendžiama dėl normų, protokole.

FED praėjusį mėnesį pranešė, kad toliau palaikys palūkanų normas aukščiausiame lygyje per 22 metus, ir davė suprasti, jog 2024-aisiais palūkanų normos galėtų būti sumažintos iki trijų kartų. Vėliau FED pareigūnai ėmė stengtis sušvelninti stiprėjančius rinkų lūkesčius, kad palūkanos gali būti apkarpytos jau netrukus, pabrėždami, jog infliacija vis dar yra įstrigusi aukščiau centrinio banko ilgalaikio 2 proc. tikslo.

Gruodį FED palūkanų normas nustatantis komitetas „patvirtino, kad būtų tikslinga, jog politika kurį laiką išliktų ribojančioje pozicijoje, kol infliacija aiškiai ims tvariai mažėti“ link tikslo, sakoma trečiadienį paskelbtame posėdžio protokole.

Vienas FED stebimas infliacijos rodiklis lapkritį pasiekė 2,6 proc., o vadinamoji bazinė infliacija, kuri neapima nepastovių maisto ir energijos kainų, praėjusį mėnesį taip pat sumažėjo iki 3,2 proc. Duomenys rodo, kad ekonomikos augimas lėtėja, padėtis darbo rinkoje švelnėja, o nedarbo lygis išlieka netoli rekordinių žemumų. Visa tai kursto viltis, kad FED pavyks įgyvendinti vadinamąjį „minkštą nusileidimą“ – tai scenarijus, pagal kurį infliacija sumažėja neužfiksavus recesijos.

Pasak įmonės „CME Group“, prekybininkai regi daugiau kaip 90 proc. tikimybę, kad pinigų politikos formuotojai kitame savo susitikime vėliau šį mėnesį vėl nepakeis FED bazinių palūkanų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.