Apklausa: beveik pusė vokiečių palaiko ūkininkų protestus

Beveik pusė vokiečių palaiko šalies ūkininkus, protestuojančius prieš vyriausybės planuojamus subsidijų mažinimus, rodo dpa užsakymu „Yougov“ instituto atlikta apklausa.

 Protestai Vokietijoje.<br> EPA-ELTA nuotr.
 Protestai Vokietijoje.<br> EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 10, 2024, 8:56 PM

Trečiadienį demonstracijoms tęsiantis trečią dieną, 45 proc. respondentų teigė manantys, kad ūkininkų veiksmai yra visiškai pagrįsti. 27 proc. mano, kad protestai yra „kažkiek pagrįsti“. Maždaug kas penktas respondentas su tuo nesutinka arba visiškai nesutinka.

Kitos „Yougov“ apklausos duomenimis, pirmadienį ūkininkų surengtos blokados, mitingai ir traktorių maršai paveikė maždaug penktadalį žmonių. 19 proc. sakė, kad buvo paveikti sausio 8 d. vykusių ūkininkų protestų, trečiadienį pranešė apklausų vykdytojai. Žmonių nebuvo klausiama, kaip ir kokiu mastu jie nukentėjo, pavyzdžiui, ar įstrigo spūstyse, važiavo aplinkkeliais, ar dirbo namuose, o ne biure.

Didelės kliūtys tiekimui dar nepasitvirtino.

Trečiadienį Drezdene ir Augsburge vyko didelės demonstracijos su daugybe traktorių. Bremerhavene ūkininkai užblokavo privažiavimo kelius, taigi ir konteinerių terminalo veiklą, pranešė uosto bendrovė. Keliose Vokietijos vietose ūkininkai vėl laikinai blokavo greitkelius.

Ūkininkų asociacija paragino savaitę protestuoti prieš subsidijų panaikinimą žemės ūkio sektoriui. Didžiausia problema yra mokesčių lengvatos dyzelinui. Tai, kad vyriausybė iš dalies atšaukė taupymo planą, asociacijos nenumaldė. „Šis vangus federalinės vyriausybės kompromisas nepašalins traktorių nuo kelių“, – per visuomeninės televizijos ZDF laidą sakė Ūkininkų asociacijos prezidentas Joachimas Rukwiedas.

Jis buvo patenkintas ligšioliniais veiksmais: „Protestai praėjo gerai, jie buvo tvarkingi, mes išlaikėme laisvas avarines eismo juostas“. Ūkininkai pasilieka teisę imtis tolesnių veiksmų po sausio 15 d., pridūrė jis. „Demonstracijos nėra nukreiptos prieš gyventojus“, – pabrėžė J. Rukwiedas.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas, atsižvelgdamas į ūkininkų protestus prieš planuojamą dyzelino mokesčių lengvatų mažinimą, surengs derybas su ūkininkų bendruomenės atstovais. O. Scholzas planuoja šį ketvirtadienį susitikti su Brandenburgo valstijos ūkininkų vadovu per Kotbuse vyksiantį renginį, trečiadienį Berlyne sakė vyriausybės atstovas Steffenas Hebestreitas. Kancleris nori dar kartą paaiškinti vyriausybės poziciją, sakė jis ir pridūrė: „Tačiau pozicija yra aiški“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.