Įpareigojimas kredito institucijoms siūlyti fiksuotų palūkanų alternatyvą bus svarstomas pavasarį

Finansų ministrė Gintarė Skaistė patikina, kad įstatymo projektas, kuris įpareigotų kredito institucijas siūlyti ne tik kintamas, bet ir fiksuotas palūkanų normas, Seime bus svarstomas pavasario sesijos metu. Ji pabrėžė, kad klausimas išlieka aktualus dėl vis dar dažnos bankų praktikos, kreditą imantiems klientams nesiūlant konkurencingų fiksuotų palūkanų.

Įtatymo projektas, įpareigojantis kredito institucijas siūlyti ir fiksuotas palūkanų normas, Seime bus svarstomas pavasarį.<br>V.Skaraičio nuotr.
Įtatymo projektas, įpareigojantis kredito institucijas siūlyti ir fiksuotas palūkanų normas, Seime bus svarstomas pavasarį.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Žygimantas Šilobritas

Jan 10, 2024, 1:44 PM

„Lietuvos bankas šiuo metu pateikė savo pasiūlymus. Juos derinsime su suinteresuotomis pusėmis, tikėtina, kad Seimo pavasario sesijoje projektas bus svarstomas“, – trečiadienį žurnalistams teigė G.Skaistė.

„Praktika parodė, kad bankai iš viso nesiūlo fiksuotų palūkanų galimybės arba šie pasiūlymai yra nekonkurencingi“, – pridūrė ji.

ELTA primena, kad Lietuvos Bankas siūlo įpareigoti būsto paskolos kredito davėją vartotojui pasiūlyti bent dvi alternatyvas – su kintamąja palūkanų norma bei su bent 5 m. fiksuotąja palūkanų norma pagrįsta kaina arba kitokiu apsidraudimu nuo svyravimų. Pasiūlymai būtų pateikiami atlikus vartotojo kreditingumo vertinimą, pateikiant standartinę informaciją ir paaiškinant jos turinį.

Taip pat siūloma nustatyti rekomendaciją, kad esamos kredito sutarties keitimo mokestis, neturėtų būti didesnis nei naujos sutarties sudarymo pas tą patį kredito davėją mokestis.

Be to numatoma įpareigoti kredito davėjus reguliariai informuoti esamus klientus apie rinkoje vyraujančias būsto paskolų palūkanų normas ir refinansavimo galimybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.