Po V. Čmilytės-Nielsen pasisakymų dėl alkoholio ribojimų – A. Verygos reakcija: „Gal pati negavo nusipirkti?“

Seimo pirmininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen prakalbus apie tai, kad parlamento pavasario sesijos metu bus galima svarstyti apie tam tikrų alkoholio draudimų švelninimą, Seimo narys Aurelijus Veryga puolė laidyti kritikos strėles: esą pirmininkė šioje srityje nieko neišmano.

V.Čmilytė-Nielsen ir A.Veryga.<br> Lrytas.lt koliažas.
V.Čmilytė-Nielsen ir A.Veryga.<br> Lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 14, 2024, 12:48 PM

Sausio 10 d. „Žinių radijo“ laidoje V.Čmilytė-Nielsen šnekėjo apie alkoholio ribojimus. Jos nuomone, dalį jų būtų galima sušvelninti, esą jie tik erzina žmones ir neatneša naudos.

„Būtų logiška pavasario sesijoje apsvarstyti ir pritarti kai kurių draudimų atšaukimams, tiems, kurie iš esmės jokio rezultato nedavė. Kai kurie iš jų tiesiog erzina žmones“, – kalbėjo ji.

„Sutikčiau, kad visuomenė keičiasi šioje srityje į gerąją pusę, bet nemanau, kad tai susiję su draudimais, o tiesiog su kitokiu jaunosios kartos požiūriu į sveiką gyvenimo būdą, pavojus, kurie slypi tada, kai imi piktnaudžiauti alkoholiu ar kitomis medžiagomis“, – pridūrė Seimo pirmininkė.

Alkoholio vartojimo ribojimų nuo 2020 metų iniciatorius A.Veryga į tokius V.Čmilytės-Nielsen teiginius žiūri skeptiškai. Esą ribojimai išties prisidėjo prie teigiamų pokyčių šalyje, o tą įrodo ir apklausos, ir tyrimai.

„Situacija po visų tų priemonių, kurios buvo įvestos, yra gerėjanti, tą aiškiai parodo ir moksliniai tyrimai. Kokia prasmė tą gadinti? Mums teko priimti politiškai jautrius sprendimus, dabar lieka tik džiaugtis rezultatais ir galvoti, ką daryti toliau, o ne gadinti.

Skirtingai negu V.Čmilytė-Nielsen, aš remiuosi moksliniais tyrimais, o ne horoskopais. Yra skaičiai, kurie nepaneigiami“, – portalui lrytas.lt sakė Seimo narys.

A.Veryga pridūrė, kad Seimo pirmininkė šioje srityje nieko neišmano.

„Ji kalba tiesiog kaip politikė, liberalų atstovė, spekuliuoja ir šneka nesuprasdama, kas nuo ko priklauso. Aš tą sakau drąsiai, nes tai buvo mano kaip mokslininko, specialisto darbo sritis, todėl aš labai tiksliai žinau, kokie įrodymai“, – teigė jis.

A.Verygai juoką sukėlė ir V.Čmilytės frazė, esą ribojimai tik erzina žmones.

„Kaip ji tą pamatavo? Juk daromos visuomenės apklausos, kurios rodo, kad visuomenė nelabai erzinasi, jie neblogai palaiko priemones, sako, kad aplinka pasidarė saugesnė, mažiau triukšmo.

Nežinau, ką čia erzina, gal liberalus? Gal pati V. Čmilytė-Nielsen negavo alkoholio nusipirkti? Bet manau, kad jai apsaugininkai jo atneša kiek ir kur reikia, pati turbūt neina pirkti, tai tegul nesiskundžia be reikalo“, – juokėsi pašnekovas.

Jis prisiminė, kad Naujųjų metų išvakarėse, sekmadienį, išties buvo kilęs nepasitenkinimas, kad žmonės alkoholio galės nusipirkti tik iki 15 val.

„Bet jeigu tu žinai prieš metus, kad gruodžio 31 d. yra sekmadienis, tai alkoholio gali prisipirkti prieš metus, jei tau jo labai reikia. Kokia čia bėda?“ – nesuprato Seimo narys.

Pašnekovas pridūrė nesuprantantis tokios liberalų pozicijos. Jo nuomone, tai galėtų būti susiję su artėjančiais rinkimais arba bandymais įtikti verslininkams.

„Jei liberalai tokius siūlymus užregistruos, Seimas turės svarstyti. Tik tikiuosi, kad užteks sveiko proto nepriimti tokių nesąmonių. Kokia prasmė gadinti, kai jau esi kažką gero pasiekęs? Koks tikslas padidinti mirčių skaičių?

Kam to prisireikė? „MG Baltic“ ar kažkam, kas gamina alkoholį? Pelnai kažkam sumažėję? Tai tegul ir pasako tiesiai, kad tai naudinga verslo sektoriui. Tada visi, suprasdami tikrąjį interesą, ir spręstume. O dabar tokie pasakymai, kad tai neveikia ar erzina žmones, yra išsigalvojimai“, – įsitikinęs A.Veryga.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija šiemet registravo Alkoholio kontrolės įstatymo projektą, kurio tikslas yra patikslinti licencijų verstis mažmenine prekyba alkoholiniais gėrimais rūšis ir leisti verstis mažmenine prekyba alkoholiniais gėrimais, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija neviršija 15 proc. parodose, mugėse ir masiniuose renginiuose.

Taip pat numatyta galimybė vykdyti degustacijas gamybinėse patalpose, leisti prekybą parodose, mugėse ir masiniuose renginiuose alkoholiniais gėrimais, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija yra iki 15 proc., išplėsti reklamos išimtis, atlikti techninius pakeitimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.