Pandemija, blokada ir karas Ukrainoje – ne pabaiga: prognozuoja, ko pasauliui tikėtis artimoje ateityje

Vos prieš savaitę apie naujausią Pasaulio ekonomikos forumo susitikimą Davose (Šveicarija) buvo tikimasi, kad bus nubrėžta riba po trejus metus trukusių pandemijos, blokados ir Ukrainos karo energetinių sukrėtimų. Pastarųjų dienų įvykiai rodo, kad tokia krizė dar toli gražu nesibaigė.

Diplomatinis iššūkis yra skirtas Pasaulio ekonomikos forumui.<br>ZUMA Press, Inc./Scanpix nuotr.
Diplomatinis iššūkis yra skirtas Pasaulio ekonomikos forumui.<br>ZUMA Press, Inc./Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 15, 2024, 2:20 PM, atnaujinta Jan 15, 2024, 4:14 PM

Kaip skelbia BBC, infliacija mažėja, o 2024 m. turi būti tie metai, kai centriniai bankai pradės mažinti palūkanų normas, taip pat ir Jungtinėje Karalystėje.

Bene daugiausiai pasakantis įvykis buvo husių grupuočių gebėjimas pasinaudoti palyginti pigiais dronais ir ginkluote, kad sukeltų sumaištį pasaulio prekyboje. Oro smūgiai husių grupuotei Jemene buvo vykdomi aiškiai siekiant, kad prekybos ir ekonomikos atsigavimo srautai nepraeitų per sąsiaurius, vedančius į Sueco kanalą.

Tačiau penktadienį, sausio 12 d., naftos kainos šoktelėjo, nes padidėjo ir platesnės konfrontacijos regione rizika.

Taip jau atsitiko, kad diplomatinis iššūkis yra skirtas Pasaulio ekonomikos forumui.

1971 m. pradėjusioje veikti ir kasmet Alpių slidinėjimo kurorte Davose rengiamoje konferencijoje dalyvauja geriausi pasaulio verslininkai ir politikai, taip pat svarbiausi labdaros ir akademinės bendruomenės veikėjai.

Kur kitur toje pačioje erdvėje tuo pačiu metu galėtų būti Izraelio prezidentas, Saudo Arabijos užsienio reikalų ministras, Kataro ministras pirmininkas, taip pat Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Davidas Cameronas, JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ir Kinijos premjeras Li Qiangas?

Ar ekonomikai gresia dar vienas energijos kainų šokas? Ką Raudonosios jūros užpuolimai reiškia pasaulinei prekybai?

Nuo pat pandemijos Davose buvo juntamas nuosmukio dvelksmas, o G7 lyderių pasirodymai buvo vis retesni, rašoma straipsnyje.

Respublikonų partijos atstovas Ronas DeSantisas, galimas kandidatas į prezidentus, pernai Davosą pavadino Kinijos valdoma „grėsme laisvei“. Floridos gubernatorius teigė, kad bet kokia forumo metu parengta politika jo valstijoje yra „negyva“. Davose vyrauja nuomonė, kad jis manė, jog tokia retorika gerai suvaidins per pirminius prezidento rinkimus, kurie taip pat prasideda šią savaitę.

Davose dalyvauja Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, kuris nepamirš, kad Vašingtoną pasiekęs „nuovargis nuo Ukrainos“ gali išplisti besivystančiose šalyse.

Kalbant apie Jungtinę Karalystę, atrodo, kad kai kurie verslo bendruomenės nariai šiais rinkimų metais yra pasirengę neapsiriboti tik smalsiu domėjimusi Leiboristų partija.

Kancleris Jeremy Huntas ir šešėlinė kanclerė Rachel Reeves varžysis dėl JK verslo lyderių ir tarptautinių investuotojų dėmesio.

Jei verslo investuotojams kelia nerimą leiboristų ekonominiai planai, pavyzdžiui, dėl papildomų investicinių išlaidų, Pasaulio ekonomikos forumas yra būtent ta vieta, kur tai gali išryškėti, o gali ir neišryškėti.

Per pastaruosius dvejus metus pasaulis buvo labai pelningas angliavandenilių gavėjams, anglies dioksido teršėjams ir ginklų bendrovėms.

Optimizmo suteikia viltis, kad sutrikdyta geopolitika gali kaip nors nusistovėti be dar vieno energetinio šoko.

Prasidėjus sudėtingiems metams, kai pasaulio politikoje ir diplomatijoje vyrauja sumaištis ir netikrumas, taip pat kyla abejonių dėl ekonomikos atsigavimo po ilgus metus trukusios krizės, sunku įsivaizduoti geresnį momentą tokiam susitikimui kaip šią savaitę vykstantis Pasaulio ekonomikos forumas.

Parengta pagal BBC informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.