Registrų centras: pernai įregistruota beveik 16 tūkst. naujų įmonių

Pernai Lietuvoje įregistruota iš viso 15,7 tūkst. naujų įmonių. Registrų centro analitikų teigimu, tokio didelio naujų įmonių ir organizacijų kiekio nėra buvę pastaruosius 25 metus.

Pernai Lietuvoje įregistruota iš viso 15,7 tūkst. naujų įmonių.<br>D.Umbraso nuotr.
Pernai Lietuvoje įregistruota iš viso 15,7 tūkst. naujų įmonių.<br>D.Umbraso nuotr.
A.Gudaitienė.<br>„Registrų centro“ nuotr.
A.Gudaitienė.<br>„Registrų centro“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 15, 2024, 8:56 AM, atnaujinta Jan 15, 2024, 9:29 AM

„Paskutinį kartą toks didelis naujai registruotų juridinių asmenų skaičius fiksuotas 1997 metais, kuomet juridinių asmenų registravimą vykdė savivaldybės, ministerijos ir kitos institucijos. Pastaruoju metu naujų įmonių ir organizacijų skaičius nuosekliai augo, per metus vidutiniškai būdavo įregistruojama apie 13 tūkst. juridinių asmenų.

Suaktyvėjimas pastebėtas per pandemiją, o štai pernai naujų juridinių asmenų skaičius buvo didžiausias per 25 metus“, – pranešime spaudai teigė Registrų centro Duomenų sprendimų ir analizės departamento vadovė Aistė Gudaitienė.

Registrų centro analitikai pastebi, kad pastaruoju metu verslą pradėti nusprendusiems asmenims patraukliausia teisinė forma yra mažoji bendrija. Praėjusiais metais iš 15,7 tūkst. naujų juridinių asmenų 9,3 tūkst., arba beveik 60 proc. buvo būtent mažosios bendrijos.

„Mažųjų bendrijų patrauklumas tarp naujų juridinių asmenų steigėjų stebimas pastaruosius ketverius metus. Lūžio metai buvo 2020-ieji, kuomet pirmąkart šalies istorijoje tarp naujų juridinių asmenų populiariausia forma buvo mažoji bendrija, o ne iki tol ilgą laiką pirmavusios uždarosios akcinės bendrovės. Nuo to laiko mažųjų bendrijų dalis tarp naujai steigiamų įmonių tik didėjo ir praėjusiais metais jos sudarė beveik 60 proc. visų naujai įregistruotų juridinių asmenų“, – pažymėjo A. Gudaitienė.

Anot jos, mažųjų bendrijų populiarumą lemia patogi ir nesudėtinga šios teisinės formos juridinių asmenų steigimo procedūra, patraukli valdymo struktūra, mokestiniai aspektai.

Registrų centro duomenimis, šiuo metu Juridinių asmenų registre yra įregistruota beveik 240 tūkst. juridinių asmenų. Iš jų daugiausiai – iš viso beveik 117 tūkst. – yra uždarosios akcinės bendrovės, o pastaruoju metu vis populiarėjančių mažųjų bendrijų šiuo metu yra 2,5 karto mažiau – iš viso 47 tūkstančiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.