Infliacija Jungtinėje Karalystėje gruodį netikėtai padidėjo iki 4 proc.

Infliacija Jungtinėje Karalystėje (JK) gruodį netikėtai paaugo, rodo trečiadienį paskelbti oficialūs duomenys.

Infliacija Jungtinėje Karalystėje (JK) gruodį netikėtai paaugo.<br>V.Balkūno nuotr.
Infliacija Jungtinėje Karalystėje (JK) gruodį netikėtai paaugo.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 17, 2024, 10:21 AM

Jie neatitinka lūkesčių, kadangi buvo tikimasi mažėjimo. Naujausi skaičiavimai taip pat prislopino viltis dėl galimo palūkanų normų apkarpymo.

Remiantis Nacionalinio statistikos biuro (ONS) pareiškimu, praėjusį mėnesį vartotojų kainų indeksas (CPI) padidėjo iki 4 proc. ir tai buvo pirmas prieaugis nuo 2023 m. vasario.

Šis skaičius yra daugiau kaip dvigubai didesnis už Anglijos banko oficialų 2 proc. tikslą. Rinkos tikėjosi, kad infliacija sumažės iki 3,8 proc.

Naujausi duomenys taip pat padidino susirūpinimą dėl JK veikiančios pragyvenimo išlaidų krizės, CPI įverčiui lapkritį pasiekus 3,9 proc. – žemiausią lygį per dvejus metus.

„Infliacijos tempas gruodį šiek tiek paspartėjo, dėl neseniai padidėjusių muitų pakilus tabako kainoms, – sakė ONS vyriausiasis ekonomistas Grantas Fitzneris. – Tai iš dalies nusvėrė krintanti maisto kainų infliacija – kainos vis dar didėjo, tačiau kur kas lėtesniu tempu, nei tuo pat metu praėjusiais metais.“

Nedidelis prieaugis yra smūgis sunkumų veikiamam premjerui Rishiui Sunakui, CPI įverčiui spalį pasiekus jo tikslą ir nukritus žemiau 5 proc. ribos.

„Kaip jau matėme Jungtinėse Valstijose, Prancūzijoje ir Vokietijoje, infliacija nekrinta tiesia linija, bet mūsų planas veikia ir mes turėtume jo laikytis“, – reaguodamas į naujausius duomenis pareiškė finansų ministras Jeremy‘is Huntas.

Rinkos laukia, kada didieji centriniai bankai, įskaitant JAV Federalinį rezervų banką (FED), Europos centrinį banką (ECB) ir Anglijos banką, pradės mažinti palūkanų normas.

Naujausi duomenys buvo paskelbti praėjus vienai dienai po to, kai skaičiavimai parodė, kad per tris mėnesius iki lapkričio pabaigos nedarbo lygis JK stabilizavosi, o darbo užmokesčio augimas sulėtėjo. Visa tai iš dalies sumažino susirūpinimą dėl infliacijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.