Prezidento patarėja: šiuo metu nėra pagrindo kalbėti apie PSD įmokos didinimą

Besitęsiant diskusijoms apie Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokos didinimą, Prezidentūra nemato pagrindo apie tai kalbėti. Kaip teigia šalies vadovo patarėja Irena Segalovičienė, pirmiausia reikėtų efektyviau ir veiksmingiau naudotis šiuo metu iš įmokos gaunamomis lėšomis.

Didžiausia sveikatos sektoriaus problema – pernelyg maža PSD įmoka?<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Didžiausia sveikatos sektoriaus problema – pernelyg maža PSD įmoka?<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Irtautė Gutauskaitė

Jan 23, 2024, 9:12 AM

„Mes turime efektyviau ir veiksmingiau susitvarkyti su dabartine 6,98 proc. įmoka. Dabartinis efektyvus, veiksmingas sveikatos fondo panaudojimas yra būtina sąlyga bet kokioms diskusijoms apie PSD įmokos didinimą dabar ar ateityje“, – „Žinių radijui“ antradienį kalbėjo prezidento patarėja.

„Turi būti pasiekta, kad kiekvienas euras, kurį jau dabar žmonės sumoka, duotų kuo maksimalesnę naudą. Ir turime pasitikėti sveikatos sistema ir nepalikti pilkųjų zonų dėl patiriamų sveikatos išlaidų“, – pabrėžė ji.

I. Segalovičienės teigimu, sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, kaip buvęs Valstybės kontrolierius, turėtų suprasti, kas yra efektyvus finansų panaudojimas.

„Iš sveikatos apsaugos ministro, kuris yra buvęs Valstybės kontrolierius, tad puikiai suprantantis, kas yra efektyvus pinigų panaudojimas, norėtųsi vienareikšmiai akivaizdžių ir jaučiamų rezultatų šiuo klausimu“, – akcentavo prezidento patarėja.

Ji taip pat atkreipė dėmesį, kad sveikatos išlaidų finansavimas Lietuvoje, palyginus su Europos Sąjungos vidurkiu, yra užkrautas ant mokesčių mokėtojų pinigų.

„Lietuvoje žmonės dar papildomai sumoka 30 proc. būtent iš savo kišenės, patys finansuoja. Kai tuo tarpu ES vidurkis yra 15 proc. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja, kad tos žmonių išmokos iš kišenės neviršytų 15 proc.“ – kalbėjo I. Segalovičienė.

„Akivaizdu, kad pas mus yra kita kryptis, apie kurią reikia diskutuoti, didinant bendrą sveikatos apsaugos finansavimą. (...) Bendra kryptis turi būti galvoti apie naujas schemas iš bendro valstybės biudžeto ir jų ieškoti“, – pabrėžė prezidento patarėja.

ELTA primena, kad gruodžio pradžioje sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys tvirtino manąs, jog didžiausia sveikatos sektoriaus problema – pernelyg maža PSD įmoka.

Visgi, ministras tiesiogiai neįvardijo, ar ketina siūlyti didinti PSD įmokas. A. Dulkys akcentavo, jog prieš tai reikėtų užtikrinti pačios sistemos efektyvumą.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen iš dalies sutiko su ministro pozicija dėl PSD įmokos didinimo, tačiau pastebėjo, kad vien tik tokiu būdu nebūtinai bus pagerinta medicininių paslaugų kokybė.

Kiek kitaip A. Dulkio pasisakymus įvertino prezidentas Gitanas Nausėda. Anot šalies vadovo, ministras, kalbėdamas apie poreikį didinti PSD įmoką, renkasi lengviausią kelią paaiškinti sveikatos sistemos problemas. Pats G. Nausėda pasisakė prieš PSD įmokos didinimą.

Kitąmet Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) pajamos sieks 3,5 mlrd. eurų – beveik 13,5 proc. daugiau nei pernai.

Numatoma, kad 2,4 mlrd. eurų bus skirta sveikatos priežiūros paslaugoms, 634 mln. eurų – vaistams, medicinos pagalbos priemonėms ir medicinos priemonių nuomai, 204 mln. eurų – sveikatos programoms ir kitoms sveikatos draudimo išlaidoms apmokėti. Taip pat 37 mln. eurų skirta PSD sistemos funkcionavimui ir šį draudimą vykdančių institucijų veiklos išlaidoms apmokėti, 3 mln. eurų – valstybinio socialinio draudimo fondo veiklos sąnaudoms kompensuoti ir 167 mln. eurų – valstybės deleguotoms funkcijoms finansuoti valstybės biudžeto asignavimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.