Alpėse lietuviai įgyvendina unikalius projektus: užtikrins tvarios energijos gamybą

Saulės modulių ir baterijos namams gamintoja Šiaurės Europoje „SoliTek“ pristato kartu su Šveicarijos inžinerinių sprendimų bendrove sukurtus du unikalius projektus – jie užtikrins tvarios energijos gamybą Alpių regione.

„SoliTek“ užtikrins tvarios energijos gamybą Alpių regione.<br>Bendrovės nuotr.
„SoliTek“ užtikrins tvarios energijos gamybą Alpių regione.<br>Bendrovės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 26, 2024, 12:02 PM

„Esame gerai įsitvirtinę Švedijoje, Suomijoje, Olandijoje, Austrijoje, Vokietijoje, Liuksemburge, Italijoje ir daugelyje kitų Europos šalių – į užsienį eksportuojame daugiau nei 80 proc. savo produkcijos. Šveicarija taip pat ne išimtis: su partneriais jau įgyvendinome ne vieną projektą, kuriame sėkmingai naudojami mūsų kurti – lietuviški – saulės moduliai“, – pasakoja „SoliTek“ vadovas Julius Sakalauskas.

Jis tęsia, kad Šveicarija yra viena naujausių rinkų, kurioje įmonei pavyko sėkmingai įsitvirtinti. Tai lėmė išsiskyrimas iš standarto – šaltam klimatui ypač tinkami saulės moduliai, kurie pasižymi ypatingu tvirtumu, atsparumu didelėms sniego, vėjo ir krušos apkrovoms, turi 30 metų garantiją bei 50 metų gyvavimo ciklą.

Unikalūs sprendimai Alpių regione

Vienam iš projektų, kuriam Šveicarijos inžinerinių sprendimų bendrovė suvienijo jėgas su saulės energijos sprendimų kūrėja iš Lietuvos, buvo sukurta novatoriška fotovoltinė sistema. Jos unikalumą lėmė itin sudėtinga aplinka – saulės moduliai buvo sumontuoti ant beveik vertikalios kelio atraminės sienos šalia Punt dal Gall užtvankos prie Livinjo ežero, beveik 2000 m aukštyje.

„Šiam ambicingam Šveicarijos federalinės vyriausybės projektui buvo panaudoti 478 lietuviški saulės moduliai. Jie pagamins 230 000 kWh tvarios elektros energijos kiekį, kurio užtektų aprūpinti 60 namų ūkių. Tokį rezultatą lemia sukurtos idealios sąlygos elektros gamybai žiemos metu – aukštai virš jūros lygio esančioje vietoje, kur žema temperatūra, saulės moduliai veikia itin efektyviai, o strategiškai parinkta modulių montavimo vieta dar leidžia išnaudoti ir optimalią saulės padėtį bei maksimaliai surinkti jos spindulius“, – aiškina J.Sakalauskas.

Kitą unikalų projektą, kurį kartu su partneriais iš Šveicarijos įgyvendino „SoliTek“, galima pamatyti Alpių regione ant viešbučio, kuris įsikūręs prestižiniame Sankt Morico (St. Moritz) slidinėjimo kurorte. Jo plokščią stogą dengia įmantriai sumontuota ir iš berėmių modulių sukurta fotovoltinė sistema.

„Šis projektas pasiūlė mums įdomių iššūkių – reikėjo kruopščiai suplanuoti modulių išdėstymą, kad būtų laikomasi erdvės apribojimų, kartu sumažinant šešėliavimo poveikį ir išlaikant minimalų sistemos galios poreikį. Dėl šios priežasties nusprendėme šiam projektui naudoti mūsų kurtus berėmius saulės modulius, kurie leidžia išvengti savaiminio šešėliavimo per rėmą, o juos sumontuoti ant stogo 90° kampu. Tai suteiks apsaugą nuo sniego kaupimosi ant modulių, o kartu užtikrins nesudėtingą priežiūrą ir praktiškumą“, – priduria J.Sakalauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.