JAV stabdo naujus gamtinių dujų eksporto projektus

Jungtinių Valstijų prezidento Joe Bideno administracija penktadienį paskelbė stabdanti naujus suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) eksporto projektus, motyvuodama būtinybe skubiai kovoti su klimato krize spartinant perėjimą nuo iškastinio kuro.

J. Bidenas.<br>Scanpix.
J. Bidenas.<br>Scanpix.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 26, 2024, 4:36 PM

Apie tai pranešta prezidentui siekiant paskatinti savo liberalių pažiūrų rinkėjus prieš vėliau šiais metais vyksiančius rinkimus, kuriuose jis galimai susigrums su tikėtinu respublikonų kandidatu Donaldu Trumpu. Buvęs Baltųjų rūmų šeimininkas yra klaidingai pavadinęs žmonijos sukeltą visuotinį atšilimą „apgaule“ ir pažadėjęs torpeduoti savo Demokratų partijos varžovo klimato darbotvarkę.

J. Bidenas pareiškime nurodė, kad, priėmus sprendimą daryti pauzę su SGD susijusių leidimų klausimu, klimato krizė regima „tokia, kokia ji iš tiesų yra: kaip egzistencinė mūsų laikų grėsmė“. „Nors MAGA („Make America Great Again“ – ELTA) respublikonai sąmoningai neigia klimato krizės opumą, priversdami Amerikos žmones laukti pavojingos ateities, mano administracija netaps bendrininke“, – pažymėjo J. Bidenas.

JAV yra pirmaujanti SGD eksportuotoja pasaulyje, per dieną vidutiniškai eksportuojanti 328 mln. kubinių metrų šios žaliavos, rodo organizacijos CEDIGAZ duomenys. Skaičiuojama, kad šiuo metu eksploatuojami septyni terminalai.

Vykdant naująjį planą, nauji prašymai dėl eksporto bus peržiūrimi neribotą laiką, atsižvelgiant į klimatą ir platesnį poveikį aplinkai bei ekonomikai. Tarp paveiktų objektų – įmonės „Venture Global“ siūlomas įrenginys „Calcasieu Pass 2“ (CP2). Remiantis J. Bidenui gruodį išsiųstu 170 mokslininkų laišku, tai būtų didžiausias terminalas šalyje, kurio išlakos prilygtų 42 mln. automobilių išmetamiems teršalams.

Mokslininkai ir aplinkos apsaugos aktyvistai pasveikino šį žingsnį, o iškastinio kuro pramonių grupių reakcija buvo kitokia. Viena asociacija pareiškime tvirtino, kad šis planas padės „sustiprinti Rusijos įtaką“ Europos dujų rinkoje.

Tačiau J. Bidenui neseniai išsiųstame 60 Europos parlamentarų laiške sakoma, kad nors JAV SGD anksčiau padėjo žemynui išvengti energijos krizės, kurią paskatino Rusijos invazija į Ukrainą, ES šalys narės dabar mažina dujų paklausą. „Europa neturėtų būti naudojama kaip dingstis didinti SGD eksportą, kuris kelia grėsmę mūsų bendram klimatui ir smarkiai veikia JAV bendruomenes“, – rašė parlamentarai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.