ES valstybės priėmė teisės aktus, kuriais siekiama sumažinti kenksmingų fluorintų dujų kiekį

ES valstybės narės pirmadienį priėmė du reglamentus, kuriais bus mažinamas dirbtinių fluorintų dujų ir kitokių pasaulinį atšilimą sukeliančių ir ozono sluoksnį ardančių medžiagų kiekis.

Energija<br>Asociatyvi nuotr.
Energija<br>Asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-01-29 19:02

Fluorintos dujos naudojamos tokiuose prietaisuose, kaip šaldytuvai ir oro kondicionieriai.

Europos Parlamentas prieš dvi savaites priėmė sprendimą iki 2050 m. visiškai atsisakyti fluorintų dujų. Taip pat ketinama uždrausti prekiauti bet kokiais produktais, kurių sudėtyje yra šių dujų.

Parlamento ir ES valstybių narių derybininkai dėl griežtesnių reglamentų, kuriais būtų ribojami fluorintų dujų kiekiai, susitarė dar spalį. Pirmadienį priimti teisės aktai įsigalios juos oficialiai pasirašius ir paskelbus ES oficialiajame leidinyje.

Manoma, kad dirbtinės fluorintos dujos sukelia šiltnamio efektą ir prisideda prie pasaulinio atšilimo.

ES sprendimas yra susijęs su vadinamaisiais dalinai fluorintais angliavandeniliais (HFC), kurie, anot Europos Komisijos, yra labiausiai paplitusios fluorintos dujos.

Nuo 2036 m. teisės gaminti šias dujas bus palaipsniui sumažintos 85 proc., o iki 2050 m. numatoma šių dujų visiškai atsisakyti.

Dokumentų tekste numatytas visapusiškas draudimas prekiauti kelių kategorijų produktais ir įrenginiais, kurių sudėtyje yra HFC ir kurių atžvilgiu egzistuoja technologinių galimybių bei apsimoka pereiti prie fluorintų dujų alternatyvų. Tarp tokių produktų – tam tikros rūšies buitiniai šaldytuvai, šaldikliai, putos ir aerozoliai.

Reglamentuose taip pat nustatytos konkrečios datos, iki kurių būtina visiškai liautis naudoti fluorintas dujas oro kondicionieriuose, šilumos siurbliuose ir elektros įrangos skirstomuosiuose įrenginiuose.

„Naujieji skirstomosios įrangos, šaldytuvų ir šilumos siurblių reglamentai padės iki 2030 m. sutaupyti 40 milijonų tonų anglies dvideginio ekvivalento“, – paaiškino ES parlamentaras Peteris Liese.

Šis skaičius prilygsta Airijos, Švedijos arba Portugalijos emisijoms, be to, tokį kiekį anglies dvideginio į aplinką išmeta maždaug 20 milijonų automobilių.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?