Austro imperijai byrant, tą pajuto ne viena valstybė: papasakojo, ką tai reiškia

Reikia daug laiko, įgimtos verslininko intuicijos bei sumanumo. Taip apie sėkmę versle anksčiau kalbėjęs Rene Benko dabar turi prikąsti liežuvį – jo nekilnojamojo turto (NT) imperijos griūtis atsiliepė daugelyje valstybių.

R.Benko mėgino gelbėti savo verslą, tačiau veltui.<br>IMAGO/Chris Emil Janben/Scanpix nuotr.
R.Benko mėgino gelbėti savo verslą, tačiau veltui.<br>IMAGO/Chris Emil Janben/Scanpix nuotr.
R.Benko.<br>„Scanpix“ nuotr.
R.Benko.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-01-30 18:34

NT krizė supurtė toli gražu ne vien Kiniją. Ją pajuto net ir vokiečiai, dabar susiduriantys su bankrotų lavina.

Bet yra didžiulių skirtumų. Kinijoje bėdų kilo dėl daugybės prasiskolinusių NT kompanijų, kurios investavo daugiausia į gyvenamuosius būstus.

Europoje sumaištį sukėlė viena įmonė – Austrijos „Signa“, kuri valdo daugybę komercinio nekilnojamojo turto.

1977 m. Insbruko (Austrija) savivaldybės tarnautojo ir darželio auklėtojos šeimoje gimęs R.Benko verslo imtis apsisprendė net nebaigęs mokyklos. Startas buvo sėkmingas – jaunuolis apleistą palėpę pavertė prabangiais apartamentais ir sėkmingai pardavė.

Greičiausiai nuo tada R.Benko nusprendė, kad jo sritis bus nekilnojamasis turtas. Jau 2001 m. su partneriu jis įkūrė įmonę „Immofina“, kuri ir buvo NT imperijos „Signa“ pradininkė.

Kantriai dirbantis verslininkas kelią į viršūnę pradėjo įsigydamas parduotuvę Tirolio regione. Toliau buvo kur kas stambesni pirkiniai. Pirmiausia – pačioje Austrijoje.

R.Benko investavo į pastatus vadinamajame Vienos auksiniame kvartale, įsigydamas tiek „Parh Hyatt“ viešbutį, tiek įspūdingą Vienos taupomosios kasos statinį.

Tačiau savo šalyje verslininkas neišsiteko. Didžiulius investicijų srautus jis nukreipė net iki JAV – čia „Signa“ nusipirko 50 proc. Niujorko „Chrysler Building“ akcijų.

Perkopęs keturiasdešimtmetį jis jau turėjo kone 5 mlrd. eurų vertinamo turto. Tačiau pastaraisiais metais užklupo bėdos, po kurių atsitiesti tapo nebeįmanoma.

Pasak analitikų, tai lėmė tiek staigi NT kompanijos plėtra, tiek išaugusios palūkanų normos.

Griūtis prasidėjo Vokietijoje, kur ėmė strigti nauji projektai. Bene žymiausias pavyzdys – vadinamasis Elbės bokštas, Hamburge suplanuotas milžiniškas dangoraižis, į kurį ketinta investuoti apie milijardą eurų.

Jo statybos sustojo pernai rudenį, nes „Signa“ tiesiog nebegalėjo išsimokėti.

Su nerimu sprendimų laukia ir 92 prekybos vietas jungiančio universalinių prekių tinklo „Galeria Karstadt Kaufhoff“ darbuotojai, kurių yra net 15 tūkst.

Ši „Signa“ įsigyta kompanija šią savaitę pateikė prašymą iškelti bankroto bylą.

Pranešimai apie „Signa“ antrinėms įmonėms skelbiamus bankrotus įvairiose šalyse – Austrijoje, Šveicarijoje, JAV, o daugiausia Vokietijoje – pasirodo kone kas savaitę.

Savo ruožtu „Forbes“ jau išbraukė R.Benko iš pasaulio milijardierių sąrašo. Nieko nuostabaus, nes apie tūkstantį įmonių valdančios „Signa“ skolos sudaro apie 5 mlrd. eurų. Kol kas jokie rimtesni kaltinimai jo įkūrėjui nėra pateikti, nors jau pasigirdo kalbų apie kyšininkavimą ir kitokias nuodėmes.

„Signa“ vadovai dar nuo vasaros karštligiškai mėgino patys ieškoti naujų kompanijos savininkų ar investuotojų, vyko derybos su didžiausiais pasaulio rizikos kapitalo fondais. Tačiau, sprendžiant iš įsibėgėjusios griūties, susitarti taip ir nepavyko.

O pati valdančioji įmonė tikrai nebesuduria galo su galu. Kalbama, kad „Signa“ nesugebėjo netgi atsiskaityti su teisininkų kompanija „McDermott Will & Emery“, tarpininkavusia įsigyjant „Chrysler Building“ akcijas. Tiesa, pati advokatų kontora agentūrai „Reuters“ praėjusių metų pabaigoje apie tai nepateikė jokio komentaro.

Užtat Kolumbijos universiteto profesorius ekonomistas Gernotas Wagneris, besigilinantis į su klimato kaita susijusias problemas, nieko neslepia – „Signa“ jam nesumokėjo nė cento.

Šis mokslininkas pernai rugpjūtį buvo pakviestas kaip „Signa“ surengtos konferencijos, vykusios Austrijos Alpėse, pranešėjas. Jis iki šiol tebelaukia suderėto atlygio.

„Jeigu pavyks su jais susisiekti, paklauskite, galbūt dar liko maniškiai 12 tūkstančių eurų“, – žurnalistų paprašė G.Wagneris.

Bet greičiausiai jam teks stoti į milžinišką kompanijos kreditorių eilę. („Reuters“, „Founderstoday.news“, „Handelsblatt“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.