Išsigandę sankcijų dalis Turkijos bankų uždaro su Rusijos įmonėmis siejamas sąskaitas

Kai kurie Turkijos bankai uždaro su Rusijos įmonėmis susijusias sąskaitas, nes baiminasi, kad tai gali privesti prie antrinių JAV sankcijų. Apie tai vasario 1 d. pranešė Karo studijų institutas (ISW), remdamasis Rusijos valstybės kontroliuojamu laikraščiu „Vedomosti“.

Pranešama, kad Turkijos bankai esą imasi priemonių apsisaugoti nuo antrinių sankcijų ir nutraukia ryšius su Rusijos klientais.<br>Imad Alassiry/unsplash.com nuotr.
Pranešama, kad Turkijos bankai esą imasi priemonių apsisaugoti nuo antrinių sankcijų ir nutraukia ryšius su Rusijos klientais.<br>Imad Alassiry/unsplash.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 2, 2024, 8:50 AM, atnaujinta Feb 2, 2024, 8:53 AM

Antrinės sankcijos taikomos subjektams, kurie netiesiogiai remia šalį, kuriai taikomos sankcijos. 2023 m. gruodžio 22 d. JAV prezidentas Joe Bidenas pasirašė įsaką, kuriuo nustatomos sankcijos užsienio finansų įstaigoms, prisidedančioms prie Rusijos karo veiksmų.

Neįvardyti Rusijos verslo ir finansų atstovai „Vedomosti“ sakė, kad Turkijos bankai uždarė daug Rusijos įmonių sąskaitų ir nutraukė santykius su klientais, kurie po 2022 m. vasarį įvykusio įsiveržimo į Ukrainą perėjo į Turkijos bankus. Apie tai rašo „kyivindependent.com“.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas vasario 1 d. pareiškė, kad Turkijos bankai uždarė Rusijos sąskaitas dėl „neslepiamo ir agresyvaus JAV spaudimo Turkijai“.

Sausio 17 d. ISW pranešė, kad Turkijos bankai esą imasi priemonių apsisaugoti nuo antrinių sankcijų ir nutraukia ryšius su Rusijos klientais.

Kitų šalių bankai taip pat peržiūri savo ryšius su sąsajų su Rusija turinčiais klientais. Sausio 16 d. agentūra „Bloomberg“ pranešė, kad dvi valstybinės Kinijos finansų įstaigos planuoja nutraukti ryšius su klientais, susijusiais su Rusijos gynybos pramone.

Pastaruosius dvejus metus Kinijos ekonominė parama Rusijos karo veiksmams buvo labai svarbi, nes dėl plačiai taikomų tarptautinių sankcijų Maskva tapo vis labiau priklausoma nuo Pekino.

Sausio 22 d. Kipro bankas uždarė savo biurus Maskvoje ir Sankt Peterburge.

Rusijos centrinio banko vadovė Elvira Nabiulina pernai metų gruodžio 25 d. pareiškė, kad Rusija turi ruoštis „padidėjusiam sankcijų spaudimui“, įskaitant ribotą prieigą prie užsienio išteklių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo