Taivanas griežtina staklių eksporto į Rusiją kontrolę

Žurnalistams atskleidus, kad Taivano įmonės valstybinėms Kremliaus karo pramonės bendrovėms tiekė metalo apdirbimo stakles, Taivaniečių atstovybė Lietuvoje praneša, kad prekybos su Rusija kontrole griežtinama dar labiau.

Taivaniečių atstovybė Lietuvoje praneša, kad prekybos su Rusija kontrole griežtinama dar labiau.<br>Scanpix.
Taivaniečių atstovybė Lietuvoje praneša, kad prekybos su Rusija kontrole griežtinama dar labiau.<br>Scanpix.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-02-06 16:48

Taivanas savanoriškai laikėsi Vasenaro susitarimo ir nuo 2022 m. balandžio 6 d. pritaikė prekybos sankcijas strateginėms aukštųjų technologijų prekėms, eksportuojamoms į Rusiją ir Baltarusiją (...) Tai suveikė – atsižvelgiant į sankcijas, 2023 m. Taivano eksportas į Rusiją sumažėjo 40 proc., t. y. daugiau kaip 500 mln. dolerių, ir vis dar mažėja, palyginti su 2021 m., prieš Rusijai įsiveržiant į Ukrainą.

Neseniai atliktą tyrimą parengė sąžiningi ir profesionalūs žurnalistai Taivane, kur galima laisvai užsiimti verslu ir reikšti nuomonę. Jų išvadose atskleista, kad kai kurios atskiros įmonės vykdė eksportą per trečiąją šalį. Žurnalistų pastangų dėka identifikavome spragas ir galime imtis neatidėliotinų veiksmų“, – rašoma Eltai pateiktame komentare.

Atstovybė pastebėjo, kad iki šios dienos Taivanas yra uždraudęs 1,9 tūkst. su Rusija susijusių įmonių gauti produkciją iš Taivano. Siekdamas užkirsti kelią panašiems atvejams ir sustabdyti pavienius veiksmus, Taivanas šiemet sausio pabaigoje į juodąjį sąrašą taip pat įtraukė Rusijos bendrovę „I Machine Technology“, kuri yra kaltinama nukreipusi Taivane pagamintą tiksliąją įrangą Rusijos ginklų gamintojams.

„Taivanas paprašė gamintojų, eksportuojančių į šalis, kurios, kaip manoma, kelia didelę produktų nukreipimo į Rusiją riziką, pasirašyti pareiškimą, kad jie to nedarys. Be to, mes taip pat padidinome baudą už eksportą į Rusiją daugiau kaip 15 kartų – iki 1 mln. Taivano dolerių (maždaug 30 tūkst. Eur). Be to, svarstoma galimybė ant eksportuojamų prekių uždėti sekimo prietaisus“, – nurodoma rašte.

ELTA primena, kad sausio pabaigoje Taivano žiniasklaidos priemonė „Taiwan Reporter“ bei tiriamosios žurnalistikos centras „The Insider“ atskleidė, jog Taivano įmonės valstybinėms Kremliaus karo pramonės bendrovėms tiekė metalo apdirbimo stakles, kurių agresorei trūko nutrūkus saitams su tiekėjais Europoje.

Tyrėjų teigimu, oficialiai Ukrainą remiantis Taivanas tapo „reikšmingu“ tokių įrenginių tiekėju Rusijai.

Iki šiol nuo plataus masto invazijos Ukrainoje pradžios Europos Sąjunga Rusijai įvedė jau 12 sankcijų paketų, šiuo metu viešumoje skelbiama apie Briuselio kuluaruose ruošiamą 13-ąjį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.