Tai gali dar labiau sutrikdyti pasaulio ekonomiką ir paskatinti infliaciją: ką tai reikštų

Tiek Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas, tiek JAV prezidentas Joe Bidenas vienos nakties pareiškimuose kaip karinių veiksmų priežastį nurodė pasaulinį ekonominį husių išpuolių prieš Raudonosios jūros krovininius laivus poveikį. Iždo departamentas modeliavo scenarijus, pagal kuriuos galima manyti, kad sutrikimai Raudonojoje jūroje gali dar labiau sumažinti Jungtinės Karalystės ekonomiką ir sukelti recesijos pavojų, praneša BBC.

Baiminamasi, kad padidės tarptautinė žalios naftos, gamtinių dujų kaina.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Baiminamasi, kad padidės tarptautinė žalios naftos, gamtinių dujų kaina.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 10, 2024, 9:50 PM

Baiminamasi, kad tarptautinė žalios naftos kaina padidės bent 10 JAV dolerių už barelį, o gamtinių dujų kaina padidės 25 proc. Teigiama, kad kaina iki šiol nepadidėjo dėl Saudo Arabijos, pagrindinės naftos gavybos šalies, veiksmų.

JAV ir Jungtinė Karalystė tikisi, kad jų vienos nakties smūgiai Irano remiamiems husių sukilėliams padės pakeisti plačiai paplitusį vėlavimą ir Raudonosios jūros prekybos maršrutų sutrikimus, nes bus atkurtas saugus praėjimas per Bab-al-Mandebo sąsiaurį į Sueco kanalą.

Kita vertus, dabar taip pat yra aiškus platesnio Artimųjų Rytų konflikto eskalavimo kelias.

Prieš tai naftos kainos buvo gana smarkiai sumažėjusios, todėl benzino kainos nukrito žemiau 1,40 svaro sterlingų už litrą ir pasiekė dvejų metų žemiausią lygį. Ir nors penktadienį kainos pakilo 4 proc., jos tebėra palyginti nedidelės – 80 JAV dolerių už barelį.

Tačiau kyla pavojus, kad krovinių vežimo sutrikimai iš Raudonosios jūros per Arabijos pusiasalį persikels į Ormūzo sąsiaurį – kitą svarbų prekybos kelią.

Ketvirtadienį (sausio 11 d.) Irano karinis jūrų laivynas Omano įlankoje sulaikė su JAV susijusį naftos tanklaivį, o tai yra ilgai besitęsiančio abiejų šalių ginčo dalis.

Jei ir ši situacija paaštrės, galimas dar vienas energetinis šokas – horizonte gali iškilti 100 JAV dolerių už barelį naftos rizika.

Tuo tarpu Europa dabar yra daug labiau fiziškai priklausoma nuo iš Kataro gabenamų dujų srautų po to, kai buvo nutrauktas tiekimas Rusijos vamzdynais.

Po to, kai buvo užsukti Rusijos dujų čiaupai, Europos didžiausios energetikos bendrovės rikiavosi į eilę, norėdamos sudaryti sandorius su Doha.

Net jei fizinį tiekimą būtų galima papildyti iš JAV, kurios šiuo metu yra didžiausia suskystintų gamtinių dujų eksportuotoja pasaulyje, dėl bet kokių sutrikimų Persijos įlankoje kaina šoktelėtų.

Tai galėtų dar labiau sutrikdyti pasaulio ekonomiką ir paskatinti infliaciją, kaip tik tuo metu, kai pasaulio centriniai bankai svarstė apie posūkio taškus ir palūkanų normų mažinimą.

Be to, tai reikštų aiškias paraleles su XX a. septintuoju dešimtmečiu, kai du atskiri geopolitiniai energetiniai sukrėtimai dėl arabų ir Izraelio karo ir Irano revoliucijos lėmė kelerius metus užsitęsusią infliaciją.

Parengta pagal BBC informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.