Politikų nuomonės dėl Vyriausybės siūlomo SND akcizo mažinimo nesutampa: mano, kad neužtenka klaidą tik ištaisyti

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen tvirtina, kad pirmadienį parlamente teikiamas Vyriausybės siūlymas mažinti akcizo suskystintosioms naftos dujoms (SND) tarifą iki 41 euro už toną yra „geras pirmas žingsnis“, iš dalies atliepiantis ūkininkų reikalavimus.

Vyriausybės siūlymas mažinti akcizo SND tarifą iki 41 euro už toną Seime sutinkamas nevienareikšmiškai.<br>Lrytas.lt fotomontažas.
Vyriausybės siūlymas mažinti akcizo SND tarifą iki 41 euro už toną Seime sutinkamas nevienareikšmiškai.<br>Lrytas.lt fotomontažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Žygimantas Šilobritas, Ignas Dobrovolskas

Feb 12, 2024, 10:28 AM

„Šiandien yra geras pirmas žingsnis, siūloma koreguoti dydžius, įvyks pateikimas ir tikimasi, kad per šią savaitę pavyks Seimui priimti sprendimą. Tai iš dalies atlieps apie ką kalbėjo ūkininkai“, – parlamente žurnalistams kalbėjo V.Čmilytė-Nielsen.

Anot jos, vėlesnėse įstatymo svarstymo stadijose bei komitetuose taip pat gali būti aptartas kompensacijų ūkininkams dėl sumokėto didesnio akcizo klausimas.

„Svarstomi įvairūs mechanizmai, Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas (Mindaugas Lingė – ELTA) minėjo apie įmanomas galimybes. Viskas čia komitetų rankose ir diskusijos tęsis. Šiandien susirinkome į neeilinę sesiją, kad priimtume pateiktus Vyriausybės siūlymus, žiūrėsime kaip jiems seksis Seime“, – tvirtino ji.

S. Skvernelis Vyriausybės siūlymo nepalaiko

Tuo metu Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis sako nepalaikantis Vyriausybės siūlymo SND akcizą sumažinti iki 41 euro už toną.

Anot jo, SND ir gamtinių dujų akcizai turi būti sulyginti, o dabartinis skirtumas tarp tarifų turi būti grąžintas vartotojams kaip kompensacija.

„Vyriausybės pateiktas variantas yra niekuo neargumentuotas, o mūsų siūlymas yra paremtas gamtinių dujų akcizu. Tai tas pats akcizas būtų, nesvarbu, ar tu šildaisi naftos ar kitomis dujomis“, – pirmadienį prieš Seimo posėdį žurnalistams teigė S.Skvernelis.

„Vyriausybė, sušaukdama šią sesiją, pasakė, kad padarė nesąmonę ir ją reikia taisyti. Jeigu padarėme klaidą, tai neužtenka jos ištaisyti, reikia kompensuoti žmonėms ir nuostolius. Kai bus nuspręsta dėl galutinio akcizo, reikės grąžinti skirtumą, kuris susidarė mokant komunalinius mokesčius už šildymą“, – aiškino jis.

ELTA primena, kad pirmadienį Seime prasideda neeilinė parlamento sesija, kurios metu ketinama priimti Akcizų įstatymo pataisas. Numatoma rengti posėdžius vasario 12, 14 ir 15 dienomis.

Sprendimą šaukti neeilinę sesiją paskatino sausį sostinėje vykęs ūkininkų protestas ir jo metu iškelti reikalavimai. Nuo naujųjų įsigaliojęs naujas suskystintų naftos dujų (SND) akcizas – 304,1 Eur/t – sukėlė didelį nepasitenkinimą tarp ūkininkų. Reaguodama į kritiką, Žemės ūkio ministerija registravo Akcizų įstatymo projektą, kuriame gyventojams bei verslui SND akcizas mažinamas iki 41 Eur/t. Vyriausybė praėjusią savaitę pritarė šiam pasiūlymui.

Verslo struktūros anksčiau prašė nustatyti 13,94 Eur/t SND akcizą, o Lietuvos žemės ūkio tarybos pirmininkas Ignas Hofmanas yra sakęs, jog tarifas galėtų siekti apie 20 Eur/t.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.