Smūgis premjerui R. Sunakui – Jungtinės Karalystės ekonomika paniro į recesiją

Jungtinė Karalystė (JK) praėjusių metų pabaigoje paniro į recesiją, o tai yra smūgis premjerui Rishiui Sunakui prieš šiais metais vyksiančius rinkimus.

Londonas, Jungtinė Karalystė.<br>V.Balkūno nuotr.
Londonas, Jungtinė Karalystė.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 15, 2024, 10:17 AM, atnaujinta Feb 15, 2024, 10:52 AM

Po 0,1 proc. prilygstančio bendrojo vidaus produkto (BVP) susitraukimo 2023 m. trečią ketvirtį ekonomika ketvirtą ketvirtį susitraukė 0,3 proc., pranešime nurodė Nacionalinis statistikos biuras (ONS).

Tai reiškia, kad ekonomika nugrimzdo į recesiją, kuri apibūdinama kaip du iš eilės BVP traukimosi ketvirčiai.

Ši žinia yra didžiulis smūgis R.Sunakui, kuris vienu iš penkių savo prioritetų yra įvardijęs ekonomikos augimą.

Jo valdantieji konservatoriai prieš visuotinius rinkimus apklausose atsilieka nuo Keiro Starmerio vadovaujamos pagrindinės opozicinės Leiboristų partijos.

Tai taip pat yra pirmoji šalies recesija nuo pirmos 2020 m. pusės, kai ekonomiką paveikė COVID-19 pandemijos padariniai.

„Mūsų preliminarūs skaičiavimai rodo, kad JK ekonomika 2023 m. ketvirtą ketvirtį traukėsi“, – pareiškė ONS ekonomikos statistikos departamento direktorė Liz McKeown.

Pasak jos, per šį ketvirtį smuko visi pagrindiniai sektoriai, o augimą labiausiai stabdė „gamyba, statybos ir didmeninė prekyba“.

Reaguodamas į naujausius duomenis, finansų ministras Jeremy Huntas pridūrė, kad „aukšta infliacija yra didžiausia kliūtis augimui“.

Apie recesiją pranešta praėjus dienai po to, kai atskiri oficialūs duomenys parodė, kad infliacija JK sausį, lyginant su ankstesniu mėnesiu, nekito ir išliko 4 proc. lygyje. Šis įvertis yra dvigubai didesnis už oficialų Anglijos banko tikslą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.