Uostamiesčio laiveliams – liūdnos dienos: nors viltingai laukia vasaros, prognozuoja, jog ateityje jų gali ir nebelikti

Mažieji laiveliai stovi Danės upėje, piliavietės užutėkyje. Iš maždaug 30 jų šiuo metu darbo turi trys, kiti laukia vasaros, tada plaukios dar keli laivai. Visiems darbo neužtenka.

Dauguma laivų savininkų užsiima kitais darbais, nes iš žmonių plukdymo laiveliais neišgyventų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dauguma laivų savininkų užsiima kitais darbais, nes iš žmonių plukdymo laiveliais neišgyventų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dalia Bikauskaitė

Feb 16, 2024, 4:09 PM

Klaipėdos mažųjų laivų savininkų asociacija „Pajūrio laivai“ vienija 22 narius, kurie turi beveik 30 laivų. „Dabar dirba trys, O visi kiti stovime ir laukiame vasaros, liepos mėnesio, tinkamo oro. Tiek mūsų beliko iš dirbančių tuo laikotarpiu – 5–6 laivai. Ir mano paties laivas „Vasara“, kurį perleidau sūnui, stovi nuo pernai rugsėjo. 2023-iaisiais vasarą per du mėnesius teuždirbo 5 tūkst. eurų. Žmonės turi laivų, bet nėra ką dirbti su jais, štai kur bėda“, – sako asociacijos „Pajūrio laivai“ prezidentas Algirdas Valentinas.

Tie trys laivai, kurie šiuo metu dirba, yra pakeitę veiklą: padeda uosto tarnyboms, jeigu reikia ką nors kam nors nuplukdyti – paprasčiau pasakius, dirba taksistais. Du laiveliai aptarnauja suskystintųjų gamtinių dujų terminalo laivą „Independence“. Vienas jų yra „X Dey“, buvęs locmanų laivas, o kitas – „Romastė“. Šis dar į Būtingės naftos terminalą plaukia. Jie plukdo agentus, kontrolierius, įgulos narius, kai jie keičiami, ir pan. Pasak A.Valentino, dabar dujovežiai vis dažniau atplaukia, tai laiveliai turi darbo.

Anksčiau, kol rytinėje Baltijos jūros dalyje nebuvo draudžiama menkių žvejyba, mažieji laiveliai plukdydavo į jūrą žvejus mėgėjus, turėjo darbo pavasarį, rudenį ir uždirbdavo. Menkių žvejyba uždrausta nuo 2020 metų sausio 1 d. Iš pradžių buvo sakoma, kad draudimas truks metus, o šiemet jau prasidėjo penktieji draudimo metai ir sakoma, kad menkių populiacija neatsikuria.

Plukdys į delfinariumą

Žmones į Smiltynę plukdyti mažieji laiveliai pradeda nuo gegužės pabaigos. Vasarą dirba keli laivai. Jeigu dirbtų daugiau, neapsimokėtų. Pasak A.Valentino, visiškai užtenka 3–4 laivų, kurie plaukia į Lietuvos jūrų muziejaus delfinariumą.

„Anksčiau plaukdavome šeši laivai, bet kiti sustabdė šią veiklą, užsiėmė kita, nes nelabai apsimoka. Mes negalime plukdyti po 2–3 žmones, kaip tai darydavo tie, kurie plukdydavo mėgėjus menkių gaudyti. Mums reikia paimti bent 10–12 žmonių, kad būtų verta plaukti“, – aiškino asociacijos prezidentas.

Paprastai Palangoje dar dirba 2–3 laivai, plukdo žmones į jūrą. Dauguma laivų savininkų užsiima kitais darbais, nes iš žmonių plukdymo laiveliais neišgyventų. Tarp mažųjų laivelių savininkų nemažai pensininkų, o jaunų žmonių, galima sakyti, nėra.

Paklaustas, o kodėl asociacijos nariai, kurie neturi darbo, neparduoda savo laivų, A.Valentinas atsakė, kad parduoti laivus dabar netinkamas metas, dėl to tik ima liūdesys.

„Vienas norėjo gauti už savo laivą 40 tūkst. eurų, o pardavė už 24 tūkst. eurų. Kas norės beveik už pusę kainos parduoti savo laivą? Jaunų laivų savininkų asociacijoje, galima sakyti, ir nėra.

Už stovėjimą prie krantinių tenka susimokėti. Pernai bendrovė „Klaipėdos laivų remontas“ padidino mokestį apie 40 proc. Žmonės kritikuoja, esą mūsų laiveliai negražūs, aplūžę. Greitai nebeliks ir tokių. Kai nebebus mūsų kartos žmonių, kažin ar Danės upėje bebus kokių nors laivelių. O mūsų žmonės nenori skirtis su savo laivais“, – kalbėjo A.Valentinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.