Visuomenės balsas išgirstas: G. Nausėda pasirašė įstatymo pataisas dėl SND akcizo sumažinimo

Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį pasirašė Seimo neeilinėje sesijoje priimtas Akcizų įstatymo pataisas dėl sumažinto akcizo suskystintoms naftos dujoms (SND) ir dujiniams angliavandeniliams, taip pat dėl žymėto dyzelino naudojimo tvarkos.

G. Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
G. Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-02-20 16:56

„Džiaugiuosi, kad valdančioji koalicija, nors ir pavėluotai, išgirdo visuomenės balsą ir pripažino padariusi klaidą dėl staigiai pakelto akcizo naftos dujoms. Gerai, kad su opozicijos pagalba pavyko šias Vyriausybės akcizų politikos klaidas tinkamai ištaisyti. Lietuva išlaiko savo žaliojo kurso kryptį, o konkrečios ją įgyvendinančios priemonės turi būti pasirenkamos atidžiai įvertinus jų poveikį, konkurencinę aplinką, namų ūkiams tenkančią finansinę naštą, užtikrinus vartotojams prieinamų alternatyvų pasiūlą“, – pranešime sakė valstybės vadovas.

Prezidento pasirašytomis pataisomis dėl neproporcingos mokestinės naštos gyventojams yra keičiamas nuo 2024 m. sausio 1 d. pradėtas taikyti 304,1 eurų už produkto toną akcizo tarifas. Pagal pakeistą Akcizų įstatymą, naftos dujoms ir dujiniams angliavandeniliams (išskyrus gamtines dujas), kai jie naudojami kaip šildymui skirtas kuras, taip pat šildymui skirtoms naftos dujoms ir dujiniams angliavandeniliams, išpilstytiems į dujų balionus, nuo kovo 1 d. taikomas fiksuotas 13 eurų už produkto toną akcizo tarifas.

Seimas taip pat atsižvelgė į kritinius ūkininkų pastebėjimus dėl žymėto dyzelino naudojimo tvarkos – numatyta galimybė ribotai naudoti lengvatinį dyzelino akcizą ne tik žemės ūkio technikai, bet ir kitoms transporto priemonėms, kurios naudojamos žemės ūkio veiklai ir žemės ūkio produktų gamybai.

ELTA primena, kad 304,1 Eur/t SND akcizas įsigaliojo šiemet nuo sausio 1 d.

Aplinkos ministerijos iniciatyva Seimo priimtas naujas tarifas sukėlė didelį nepasitenkinimą. Sumažinti SND akcizą, be kita ko, reikalavo sausio 23–26 dienomis Vilniuje protestavę ūkininkai, degalinių tinklas „Jozita“ savo kasos čekiuose ėmė rašyti kritiką valdantiesiems.

Be to, sausio pradžioje Lietuvos verslo ir pramonininkų konfederacijos paragino Vyriausybę „atsakingai įvertinti neigiamą naujo reguliavimo poveikį“ konkurencingumui, šalyje įvedus gerokai aukštesnį SND akcizą nei regione. Dalis įmonių perėjo prie SND po 2022 m. Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą, siekiant sumažinti tuomet itin išbrangusių gamtinių dujų vartojimą.

Latvija SND akcizo netaiko, Lenkijoje jis siekia 13 Eur/t, Vokietijoje – 45 Eur/t, Estijoje – 55 Eur/t.

Reaguodama į kritiką Vyriausybės kanceliarija siūlė taikyti 41 euro už toną tarifą, tačiau parlamentarai svarstymo stadijoje nubalsavo už dar mažesnį dydį. 13 Eur/t tarifą pasiūlyta taikyti šildymui ir į dujų balionus pilstomoms SND, taip pat – kai šios dujos naudojamos kaip šildymui skirtas kuras verslo reikmėms.

SND taip pat naudojamas šildymui ir buityje tuose šalies regionuose, kuriuose neišplėtota gamtinių dujų infrastruktūra, pavyzdžiui, Skuode, Mažeikiuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.