Bitkoino vertė kyla tarsi ant mielių: įspėja kriptovaliutų entuziastus – situacija gali būti apgaulinga

Bitkoino vertė kyla tarsi ant mielių, kitų kriptovaliutų taip pat auga, investicijos skaičiuojamos milijardais. Tai nulėmė reguliavimo sprendimai, neseniai priimti Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Bitkoino vertė auga nuo tada, kai pradėjo veikti juo prekiaujantys fondai.<br> Pexels.com nuotr.
Bitkoino vertė auga nuo tada, kai pradėjo veikti juo prekiaujantys fondai.<br> Pexels.com nuotr.
Bitkoino vertė auga nuo tada, kai pradėjo veikti juo prekiaujantys fondai.<br> Pexels.com nuotr.
Bitkoino vertė auga nuo tada, kai pradėjo veikti juo prekiaujantys fondai.<br> Pexels.com nuotr.
Bitkoino vertė auga nuo tada, kai pradėjo veikti juo prekiaujantys fondai.<br> Pexels.com nuotr.
Bitkoino vertė auga nuo tada, kai pradėjo veikti juo prekiaujantys fondai.<br> Pexels.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 10, 2024, 7:31 AM

JAV vertybinių popierių ir biržų komisija (SEC) neseniai uždegė žalią šviesą kur kas platesnei prekybai bitkoinais.

Investuoti į seniausią kriptovaliutą leista fondams, kurių vienetais prekiaujama biržoje (angl. „Exchange-Traded Funds“ – ETF).

Tai tapo priežastimi, kodėl pastarosiomis savaitėmis smarkiai brangsta kriptovaliutos, ypač bitkoinas.

Jo kaina jau artėja prie 70 tūkst. dolerių už vienetą, nors prieš metus ji siekė vos 21 tūkst. dolerių, o šių metų pradžioje – kiek daugiau nei 40 tūkst. dolerių.

Investuoja milijardus

Kaip apskaičiavo „Wall Street Journal“, šiuo metu su bitkoinais susietų ETF bendras turtas jau išaugo iki maždaug 50 mlrd. dolerių.

Čia pirmauja investavimo milžinė „Blackrock“, pirmoji pritraukusi daugiau nei 10 mlrd. dolerių. Kitos rizikos kapitalo kompanijos „Fidelity“ ETF, susietas su bitkoinais, jau turi daugiau negu 6 mlrd. dolerių turto.

„Įplaukos nenutrūksta, nes kuo labiau kyla kainos, tuo investuotojai labiau pasitiki“, – teigė Singapūro kriptovaliutų rinkos analizės įmonės „10x Research“ vadovas Marcus Thielenas. Skaičiuojama, kad 10 ETF fondų, investuojančių į bitkoinus, vos per savaitę sugebėjo pritraukti 2,17 mlrd. dolerių investicijų.

Pavojų slypi nemažai

Patiems investuotojams kur kas paprasčiau pirkti ETF vienetus, nei tiesiogiai įsigyti bitkoinų. Mat tokiu atveju nereikia kreiptis į kriptovaliutų biržą ar atsidaryti specialios kriptovaliutų piniginės. Tiesa, fondų valdytojai ima mokestį – antai „Blackrock“ sau nuskaičiuoja 0,25 proc. investicijų sumos per metus.

Be to, ETF yra apsaugoti nuo nemokumo. Tačiau tai nereiškia, kad investuoti į tokius fondus nerizikinga: jei kriptovaliutos ima pigti, atitinkamai smunka ir fondų vienetų, o kartu ir investicijų, vertė.

Kriptovaliutų entuziastai tikisi, kad prasidėjusi prekyba per fondus leis apsisaugoti nuo didelių kainų svyravimų. Bet toks požiūris gali pasirodyti esąs apgaulingas.

Mat iki šiol apstu vadinamųjų bitkoinų banginių – prekeivių, sukaupusių dideles šios virtualios valiutos atsargas tuo metu, kai jos kaina dar buvo skaičiuojama šimtais ar bent keliais tūkstančiais dolerių.

Tokiems veikėjams išmetus į rinką parduoti didelį kiekį bitkoinų jų vertė gali staigiai ir smarkiai sumažėti. Todėl SEC, net ir suteikusi leidimą prekybai, įspėjo, kad tokios investicijos gali būti labai rizikingos.

Pinigai plaukia iš Azijos

Stebėtojai dabar laukia, kol ETF valdančios bendrovės paskelbs ketvirčio rezultatus, kad sužinotų, kas yra pagrindiniai investuotojai. Bet jau dabar aišku, kad daugiausia jų yra iš Azijos valstybių – Pietų Korėjos, Kinijos ir kitų.

Skaičiuojama, kad vasarį Azijos gyventojų dalis bitkoino prekybos rinkoje, kurios vertė siekė 1,17 trilijono dolerių, sudarė apie 791 mlrd. dolerių, o Šiaurės Amerika gerokai atsiliko (113 mlrd. dolerių).

Įkandin bitkoino greičiausiai bus pasiūlyta ir su kitomis valiutomis susietų fondų vienetų.

Antai ta pati „Blackrock“ kreipėsi į SEC prašydama patvirtinti fondo, kuris prekiautų antra pagal populiarumą kriptovaliuta eteriu, prospektą.

SEC sprendimą kol kas atidėjo. Tačiau paties eterio kaina per metus jau pakilo daugiau nei 50 proc. – iki maždaug 3,8 tūkst. dolerių už vienetą. („Reuters“, „Manager-Magazin.de“, LR)

Naujovė gąsdina

Šalia jau egzistuojančių virtualių valiutų pernai į pasaulį buvo išleista dar viena – „Worldcoin“. Jos autorius – Samas Altmanas, kuris yra bene populiariausią dirbtinio intelekto programą tobulinančios įmonės „OpenAI“ įkūrėjas.

S.Altmano vizija – kad kiekvienas pasaulio žmogus galėtų dalyvauti planetos ekonominiuose procesuose ir saugiai atsiskaityti pasauline valiuta.

Tačiau daugiausia ginčų kelia klientų atpažinimo procesas: pagal S.Altmano planą, kad „Worldcoin“ būtų tinkamai apsaugomas, taikomas akies rainelės skenavimas.

Tam pasipriešino kai kurios valstybės. Antai Ispanija nurodė per 72 valandas nutraukti asmens duomenų rinkimą naudojant akies rainelės skenavimą.

Vokietijos finansų reguliavimo agentūra „BaFin“ irgi pradėjo tyrimą šiuo klausimu, nors jo rezultatai dar neskelbiami. Tačiau šios šalies parlamente jau apstu signalų, kad tokia sistema turėtų būti atmesta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.