„Verslo angelų fondo II“ portfelio investicinė vertė pernai augo 32 proc.

„Verslo angelų fondas II“ pernai metais papildė savo portfelį keturiomis įmonėmis ir kartu su privačiais investuotojais suinvestavo į jas ir kitas portfelio bendroves 4,1 mln. Eur.

Eurai.<br> A. Srėbalienės nuotr.
Eurai.<br> A. Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 13, 2024, 2:38 PM

Iš viso 19 fondo portfelio įmonių 2023 m. pasiekė 42 mln. Eur apyvartą ir preliminariai uždirbo 4,1 mln. Eur pelno.

Portfelio investicinė vertė pernai metais išaugo 32 proc. ir šiuo metu siekia 13,43 mln. Eur. 28 proc. lėšų pernai fondas suinvestavo į finansinių technologijų („fintech“) bendroves, 27 proc. – į tvarumo srityje veikiančius startuolius, 16 proc. – sandėliavimo sprendimus kuriančias įmones.

Likęs trečdalis lėšų padės sėkmingai augti dirbinio intelekto, duomenų analitikos, reguliavimo technologijų („regtech“), švaros sprendimų bei daiktų interneto startuoliams.

„Pernai metais, nepaisant globalių iššūkių, mums pavyko padėti portfelio įmonėms sėkmingai augti, išplėtėme savo investicijų portfelį, pelningai realizavome vieną investiciją ir vykdome dar dviejų įmonių pardavimo procesą, – pranešime sakė „Verslo angelų fondo valdymas“ vadovė Daiva Rakauskaitė. 

„Verslo angelų fondas II“ investuoja „Invega“ valdomas Europos regioninės plėtros fondo lėšas, skirtas skatinti mažų ir vidutinių įmonių spartesnę plėtrą, tad pelningai realizavę turėtas investicijas uždirbtas lėšas grąžiname investuotojui, kurias jis toliau gali skirti startuolių veiklos auginimui ir jų sprendimų vystymui. Sėkminga investicijų realizacija skatina ir privačius investuotojus aktyviau domėtis mūsų fondo įmonėmis ir toliau investuoti į jas“.

Pernai metų pabaigoje fondas buvo pardavęs dvi portfelio investicijas – įmonių įkūrėjai išpirko investuotojų dalis savo įmonėse. Fondo pajamų suma iš šių pardavimų sudarė virš 0,5 mln. Eur, tiek pat uždirbo ir į įmones investavę privatūs investuotojai.

Šiais metais fondas planuoja tęsti investicijas į portfelio įmones bei palaipsniui realizuoti jau tam subrendusius startuolius.

Į portfelio bendroves iki šiol VAFII yra investavęs 7,62 mln. Eur ir pritraukęs papildomus 9,7 mln. Eur iš privačių investuotojų.

Didžiausią portfelio dalį – 35 proc. sudaro investicijos į klimato ir aplinkos gerinimo sprendimų startuolius, 17 proc. – „fintech“ įmones, dar 11 proc. – technologinius sprendimus pramonei kuriančias bendroves.

Investicijas įmonės daugiausiai naudoja paslaugų ir produktų vystymui, plėtrai užsienio šalyse ir apyvartiniam kapitalui.

„Matome tendenciją, kad investavimas į perspektyvius startuolius pasaulyje sulėtėjo, nes nemažai institucinių fondų baigia investavimo periodą, tad užtruks, kol vėl atsiras laisvų lėšų rinkoje, – komentuoja startuolių ekosistemos aktualijas D. Rakauskaitė. – Tačiau pastebime, kad privatūs investuotojai, taip pat ir Lietuvoje, išlieka aktyvūs ir ieško patrauklių įmonių, kurioms padėtų augti – tiek ir lėšomis, tiek ir savo kompetencija“.

Pasak D. Rakauskaitės, šiuo metu startuoliams reikia dėti mažiau pastangų nei prieš dešimt metų norint pritraukti investicijas iš privačių investuotojų, tačiau principai, į kuriuos atsižvelgia investuotojai išlieka tie patys – įmonė turi būti sparčiai auganti, gerai valdoma ir pelninga.

„Tad pagrindinis iššūkis startuoliams išlieka toks pat – suvaldyti kaštus neprarandant augimo greičio“, – sakė „Verslo angelų fondo valdymas“ vadovė.

Pasak D. Rakauskaitės, šiuo metu kuriamas naujas fondas, kuris ieškos perspektyvių startuolių ir kvies privačius investuotojus investuoti į jų plėtrą.

„Verslo angelų fondas II“ veikia pagal informuotiesiems investuotojams skirtų kolektyvinio investavimo subjektų įstatymą ir šiai veiklai išduotą Lietuvos banko veiklos leidimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.