Pavyzdys kitiems: pagal viešąsias paslaugas Lietuva Europoje yra tarp lyderių

Lietuvos viešosios skaitmeninės paslaugos – vienos pažangiausių Europos Sąjungoje (ES).

Portalas, Lrytas, telefonas, kompiuteris<br>T.Bauro nuotr.
Portalas, Lrytas, telefonas, kompiuteris<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 13, 2024, 3:20 PM

Remiantis pernai metų Lietuvos skaitmeninio dešimtmečio ataskaita, pagal viešąsias paslaugas gyventojams Lietuva surinko 84 balus (ES vidurkis – 77 balai), pagal viešąsias paslaugas verslui – 94 balus (ES vidurkis – 84 balai), o pagal prieigą prie e. sveikatos įrašų – 92 balus (ES vidurkis – 72).

„Akivaizdu, kad einame teisinga linkme ir toliau stipriname Lietuvos, kaip vienos iš labiausiai skaitmenizuotos pasaulio valstybės, konkurencinį pranašumą. Tai ypač matoma viešųjų skaitmeninių paslaugų srityje, kurioje esame tarp visos ES lyderių“, – pranešime spaudai cituojama ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija (EIM) parengė Lietuvos nacionalinio skaitmeninio dešimtmečio planą.

Skaitmeninių įgūdžių ir IRT specialistų srityje siekiama, kad ES lygmeniu 80 proc. 16–74 m. gyventojų būtų įgiję bent pagrindinius skaitmeninius įgūdžius.

Be to, tikimasi įdarbinti bent 20 mln. informacinių ir ryšių technologijų (IRT) specialistų.

Saugios, atsparios, našios ir tvarios skaitmeninės infrastruktūros srityje siekiama, kad visose apgyvendintose vietovėse veiktų 5G ryšys, o ES pažangiųjų ir tvarių puslaidininkių gamybos vertė sudarytų bent 20 proc. pasaulinės gamybos vertės.

ES lygmeniu planuojama įdiegti bent 10 tūkst. neutralaus poveikio klimatui labai saugių tinklo paribio mazgų, o iki 2025 m.

ES įgytų pirmąjį kompiuterį, kuriame taikoma kvantinio spartinimo technologija.

Įmonių skaitmeninės transformacijos srityje siekiama, kad bent 75 proc. ES įmonių naudotųsi debesijos kompiuterijos paslaugomis, didžiaisiais duomenimis ir dirbtiniu intelektu.

Be to, daugiau kaip 90 proc. ES mažųjų ir vidutinių įmonių (MVĮ) pasiektų bent bazinį skaitmeninio intensyvumo lygį.

Viešųjų paslaugų skaitmeninimo srityje siekiama, kad 100 proc. pagrindinių viešųjų paslaugų ES piliečiams ir įmonėms būtų prieinamos internetu ir visi ES piliečiai turėtų prieigą prie medicininių dokumentų ir prie saugios elektroninės atpažinties (eID) priemonių.

Šios strateginės kryptys prisidėtų įgyvendinant tiek Lietuvos, tiek visos ES Skaitmeninio dešimtmečio programos tikslus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.