JAV centrinis bankas rekordinių palūkanų normų numažino, tačiau turi ir gerų naujienų

JAV centrinis bankas trečiadienį jau penktame posėdyje iš eilės nubalsavo nekeisti rekordines 23 metų aukštumas pasiekusių palūkanų, nors leido suprasti, kad šiais metais vis dar numatoma palūkanas sumažinti tris kartus.

JAV centrinis bankas nubalsavo nekeisti rekordines 23 metų aukštumas pasiekusių palūkanų.<br>M.Juknevičiūtės nuotr.
JAV centrinis bankas nubalsavo nekeisti rekordines 23 metų aukštumas pasiekusių palūkanų.<br>M.Juknevičiūtės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jūras Barauskas

Mar 21, 2024, 10:05 AM, atnaujinta Mar 21, 2024, 10:07 AM

Ši žinia ir tai, kad, nepaisant pastaruoju metu kiek išaugusios infliacijos, centrinis bankas vis dar planuoja triskart mažinti palūkanas, nudžiugino biržos prekiautojus ir pagyvino JAV rinkas.

Biržos uždarymo metu visi trys pagrindiniai Volstryto indeksai buvo pasiekę rekordines aukštumas.

Vieningas centrinio banko sprendimas nekeisti šiuo metu galiojančios 5,25–5,50 proc. pagrindinės paskolų palūkanų normos leidžia politikos formuotojas „atidžiai įvertinti gaunamus duomenis, kintančias perspektyvas ir rizikos pusiausvyrą“, – teigiama banko pranešime spaudai.

Praėjusiais metais JAV centrinio banko vykdoma politika pasiteisino: 2022 m. keleto dešimtmečių rekordus sumušęs infliacijos rodiklis ženkliai atlėgo ir priartėjo prie nustatyto ilgalaikio dviejų procentų normatyvo, o netikėtai spartus ekonomikos augimas padėjo Jungtinėms Valstijoms išvengti daugelio prognozuotos recesijos.

Tačiau 2024-ieji atsinešė naujų iššūkių: pirmųjų dviejų mėnesių duomenys rodo, kad infliacija kas mėnesį po truputį vis didėja, todėl vėl imta baimintis, kad palūkanos dar ilgai išliks aukštos, siekiant pažaboti kylančias kainas.

„Infliacija vis dar yra pernelyg didelė“, – paskelbus sprendimą dėl palūkanų kalbėdamas su žurnalistais sakė JAV centrinio banko vadovas Jerome‘as Powellas, pridurdamas, jog „nėra garantijų, kad ilgainiui pavyks ją sumažinti, o tai, kokių veiksmų reikės imtis ateityje, kol kas neaišku“.

Tačiau, nepaisant pastaruoju metu išaugusio infliacijos, J. Powellas pasakė, kad šių metų infliacijos duomenys „bendros padėties iš esmės nepakeitė – infliacija palaipsniui, tačiau kartais netolygiai mažėja link dviejų procentų“.

Padidintos augimo prognozės

Trečiadienį priėmę sprendimą dėl palūkanų normos, JAV centrinio banko politikos formuotojai taip pat atnaujino savo ekonomikos prognozes, kuriose dabar numatyta, kad JAV ekonomika šiemet turėtų augti 2,1 proc. – gerokai sparčiau nei gruodį prognozuotas 1,4 proc. augimo rodiklis.

JAV centrinio banko pareigūnai prognozių dėl bendrosios infliacijos nekeitė, tačiau kiek pakoregavo savo prognozes dėl vadinamosios „bazinės“ metinės infliacijos, kurią skaičiuojant neatsižvelgiama į energijos ir maisto prekių kainą, jas padidindami iki 2,6 proc.

Už palūkanų normų nustatymą atsakingo Federalinio atvirosios rinkos komiteto (FOMC) nariai nepakeitė ir prognozių dėl palūkanų normos medianos 2024 m. pabaigoje, kuri vis dar sudaro tarp 4,50 proc. ir 4,75 proc.

Tai reiškia, jog vis dar tikimasi, kad iki metų pabaigos palūkanos turėtų būti sumažintos 0,75 procentinio punkto – taigi, tris kartus po 0,25 procentinio punkto.

Belaukdami trečiadienį paskelbto sprendimo, kai kurie analitikai prognozavo, kad, atsižvelgdami į infliaciją, FOMC nariai nuspręs, jog palūkanos šiemet bus mažinamos ne tris, o du kartus, tačiau šios prognozės nepasitvirtino.

„Centrinio banko žinia buvo vienareikšmiškai taikinga – palūkanos bus mažinamos net ir tuo atveju, jeigu infliacija bus didesnė arba ekonomika augs sparčiau nei tikėtasi“, – pasibaigus J. Powello spaudos konferencijai klientams adresuotame pranešime rašė bendrovės „Citi“ ekonomistai.

Kitokia pozicija

Įmonių grupės „CME Group“ duomenimis, prekiautojai ateities sandoriais šiuo metu mano, jog egzistuoja daugiau nei 70 proc. tikimybė, kad JAV centrinis bankas palūkanas ims mažinti iki birželio vidurio ir 85 proc. tikimybė, kad tai nutiks iki liepos pabaigos.

„Mes vis dar tikimės, kad centrinis bankas palūkanas pirmą kartą sumažins birželį“, – rašė bendrovės „Citi“ ekonomistai, prognozuodami, kad palūkanos šiemet bus mažinamos penkis kartus, darant prielaidą, kad padėtis pagyvėjimą išgyvenančioje JAV darbo rinkoje ateinančiais mėnesiais atvės.

Kiti prognozuoja, kad palūkanos bus mažinamos ne taip agresyviai, o banko „Wells Fargo“ ekonomistai mano, kad šiais metais tai įvyks keturis kartus, o pirmą kartą palūkanos bus sumažintos birželį.

„Tačiau, kadangi komitetas yra optimistiškiau nusiteikęs dėl ekonomikos aktyvumo perspektyvų ir kiek labiau sunerimęs dėl infliacijos, savo prognozėse manome, kad FOMC pradėtį švelninti turėtų pradėti kiek vėliau šią vasarą (liepos 31 d. įvyksiančiame posėdyje) arba tai gali daryti kiek lėčiau“, – pranešime klientams rašė jie.

J. Powellas trečiadienį taip pat pasakė, kad JAV centrinis bankas prognozuoja, jog turto, kuris buvo nupirktas, siekiant padėti ekonomikai išgyventi COVID-19 pandemiją, išpardavimas turėtų imti lėtėti „jau visai netrukus“.

Tai padėtų išvengti dar vienos likvidumo krizės bei suteikti centriniam bankui galimybių tolimesnėje perspektyvoje imtis daugiau veiksmų išsipūtusiam balansui sumažinti, sakė J. Powellas.

„Tam tikra prasme ironiška, kad, judėdamas lėčiau, gali nueiti toliau, – pasakė J. Powellas. – Tačiau pagrindinė mintis yra tokia.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.