Prezidentas: turime užblokuoti rusiškų grūdų patekimą į Europos Sąjungą

Rusiškų grūdų importas į Europos Sąjungą turi būti blokuojamas, teigia prezidentas Gitanas Nausėda. Jis pabrėžė, kad Rusija šiuo metu yra viena didžiausių žemės ūkio produkcijos importuotojų į Europą, kas kelia tiek ekonomines, tiek politines problemas.

G. Nausėda<br>J. Elinskas (ELTA) nuotr.
G. Nausėda<br>J. Elinskas (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Žygimantas Šilobritas

Mar 21, 2024, 3:24 PM, atnaujinta Mar 21, 2024, 3:26 PM

„Rusiški grūdai tampa problema ne vien ekonomiškai, bet ir politine prasme. Mūsų ūkininkai yra labai nepatenkinti, kad rusiškos kilmės grūdai patenka į ES. Ir manau, kad turime juos kaip nors blokuoti, nes jeigu gerai prisimenu, Rusija patenka tarp trijų didžiausių žemės ūkio produktų tiekėjų ES rinkai“, – ketvirtadienį prieš Europos Vadovų Tarybos posėdį teigė G. Nausėda.

Trečiadienį Baltijos šalių, Lenkijos ir Čekijos žemės ūkio ministrai kreipėsi į ES institucijas prašydami uždrausti rusiškų ir baltarusiškų grūdų importą.

Taip buvo reaguojama į visoje ES vykstančius ūkininkų protestus, kurių dalyviai skundžiasi mažomis grūdų supirkimo kainomis, nulemtomis importo iš Ukrainos ir Rusijos.

ELTA primena, kad įvairioms frakcijos atstovaujanti Seimo narių grupė siūlo laikinai uždrausti importuoti į Lietuvą žemės ūkio produktus ir pašarus, kurių kilmės šalis yra Rusija arba Baltarusija.

Siūloma, kad importo draudimas galiotų nuo šių metų balandžio 15 d. iki 2025 m. liepos 1 d. Įstatymo pataisas parėmė beveik 20 parlamentarų.

Vienas iš sausio mėnesį protestavusių Lietuvos ūkininkų reikalavimų buvo sustabdyti rusiškų grūdų tranzitą.

Taip pat K. Starkevičius įregistravo pasiūlymą, kuriuo siekiama laikinai uždrausti ne tik importuoti į Lietuvą žemės ūkio produktus ir pašarus, kurių kilmės šalis yra Rusija arba Baltarusija, bet taip pat uždrausti ir jų gabenimą per mūsų šalį tranzitu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.