Socialinių tinklų bendrovei „Reddit“ debiutavus Niujorko akcijų biržoje, smarkiai išaugo jos akcijų kaina

Darbo dienos biržoje pabaigoje žymeklį „RDDT“ turinčios bendrovės akcijų kaina siekė 50,44 JAV dolerių – 48,4 proc. daugiau nei nustatyta PVAP metu, o bendrovės vertė dėl to pakilo iki maždaug 8 mlrd. JAV dolerių.

Reddit.<br>123rf nuotr.
Reddit.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 22, 2024, 6:59 AM

Darbo dienos biržoje pabaigoje žymeklį „RDDT“ turinčios bendrovės akcijų kaina siekė 50,44 JAV dolerių – 48,4 proc. daugiau nei nustatyta PVAP metu, o bendrovės vertė dėl to pakilo iki maždaug 8 mlrd. JAV dolerių.

Sėkmingą debiutą lėmė tai, kad PVAP metu nustatyta bendrovės akcijų kaina pasiekė viršutinę kainų skalės ribą, o bendrovės vertė padidėjo kiek daugiau nei 500 mln. JAV dolerių.

Rinkos stebėtojai nebuvo tikri, ko buvo galima tikėtis iš ketvirtadienį prasidėjusios prekybos šios bendrovės akcijomis, turint omenyje tai, kad „Reddit“ garsėja savo kasmetiniais nuostoliais, be to, abejojama dėl šios platformos galimybių gauti pajamų iš reklamos, kurias bendrovė įvardijo kaip vieną iš perspektyviausių sričių.

Prieš keletą valandų iki parduodant pirmąsias bendrovės akcijas, generalinis direktorius Steve‘as Huffmanas verslo naujienų agentūrai CNBC sakė, kad „Reddit“ pastebi „didelį sujudimą“ reklamos rinkoje.

„Reddit“ išsiskiria tuo, kad nesvarbu, kas tau patinka, nesvarbu, ką tu išgyveni“, ar tai būtų bandymas įstoti į mokyklą, ar bėdos su antrąja puse ar sveikata, „visą tai rasi platformoje „Reddit“, – kalbėjo jis.

Jis pridūrė, jog „jokių reklamos apimčių apribojimų tikrai nėra nustatyta“.

Socialinių tinklų bendrovė taip pat teigė esanti įsitikinusi, kad jai pavyks augti, pelno šaltiniu paverčiant vartotojų duomenis ir pritraukiant daugiau vartotojų iš kitų šalių.

Ketvirtadienį vykusios prekybos rezultatai leido manyti, kad, nepaisant neatsakytų klausimų apie bendrovės finansinius nuostolius, šie argumentai bent jau kol kas sulaukė atgarsio.

PVAP nuosmukis

Akcijų biržoje „Reddit“ pasirodė tuo metu, kai, JAV centriniam bankui ėmus didinti palūkanų normas, smarkiai sumažėjo PVAP aktyvumas technologijų sektoriuje.

Esant lengvai prieinamo finansavimo trūkumui, savo akcijas biržoje pardavinėja vis daugiau Silicio slėnio bendrovių, o paskutiniąja į jų gretas įstojusia socialinių tinklų bendrove 2019 m. tapo „Pinterest“.

San Franciske įsikūrusi „Reddit“ pirmąjį prašymą atlikti PVAP pateikė 2021 m., kai rinka buvo įkaitusi dėl per COVID-19 pandemiją sparčiai išaugusio technologijų sektoriaus, tačiau, interneto ekonomikai atvėsus, šis pirmas blynas prisvilo.

Kitaip nei socialinius tinklus „Facebook“ ar „X“ (buvęs tviteris), platformą „Reddit“ sudaro maždaug 100 000 konkrečioms temoms skirtų pokalbių kambarių, vadinamų „subreditais“, todėl ji yra labiau specializuota, o joje skelbiami įrašai rečiau paplinta po visą internetą.

Tačiau „Reddit“ kiekvieną dieną vidutiniškai sulaukia 73 milijonų, o kiekvieną mėnesį – 267 milijonų vartotojų, teigiama bendrovės JAV priežiūros institucijai pateiktoje medžiagoje. Didžioji dalis platformos vartotojų yra iš Jungtinių Valstijų.

„Subreditų“ turinį dažniausiai prižiūri nepriklausomi stebėtojai, o platforma reikalauja, kad jos vartotojai laikytųsi pagrindinių standartų, todėl ji nėra tokia kontroliuojama ar centralizuota, kaip feisbukas ar „TikTok“.

Sekdama tokių bendrovių, kaip „Airbnb“ ir „Rivian“ pavyzdžių, maždaug aštuonis procentus PVAP akcijų „Reddit“ atidėjo turinio stebėtojams ir aktyviausiems vartotojams – vadinamiesiems „reditoriams“.

Būsimas pelnas?

Kyla daug klausimų dėl to, ar „Reddit“ taps sėkminga įmone, mat pati bendrovė per du dešimtmečius nuo savo įkūrimo jokio pelno nėra gavusi.

Ant ištikimų, tačiau dažnai nevaldomų vartotojų pečių stovinti „Reddit“ nėra laikoma patrauklia terpe reklamai, kuri turėtų tapti pagrindiniu bendrovės pajamų šaltiniu.

„Reddit“ buvo įsteigta 2005 m. ir netrukus buvo parduota žurnalų „Vogue“ ir „New Yorker“ leidėjai „Conde Nast“.

2011 m. ji buvo atskirta nuo pagrindinio verslo ir tapo savarankiška įmone, nors didžiausia jos akcininke po šiai dienai yra bendrovės „Conde Nast“ patronuojančioji įmonė, kurią valdo Newhouse šeima.

Vienas iš didžiųjų šios bendrovės investuotojų yra ir „OpenAI“ generalinis direktorius Samas Altmanas, prieš kokį dešimtmetį organizavęs labdaros renginį bendrovei finansuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.