G. Skaistė: dėl įšaldytų RRF lėšų tikimės atsakymo per pirmąją šių metų pusę

Finansų ministrė Gintarė Skaistė sako, kad Europos Komisijos (EK) verdikto dėl įšaldytų 17 mln. eurų Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės (angl. Recovery and Resilience Facility, RRF) lėšų tikimasi per šių metų pirmąją pusę, bet ne anksčiau Velykų. Tikslios datos dėl atsakymo ministrė šiuo metu įvardinti negalėjo.

G.Skaistė.<br>D.Labučio (Elta) nuotr.
G.Skaistė.<br>D.Labučio (Elta) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Dobrovolskas

Mar 25, 2024, 4:19 PM

„Šiuo metu esame EK pateikę savo poziciją ir informaciją apie pasiektus rodiklius bei pažangą vykdant reformas. EK vertina mūsų pateiktą informaciją, tikimės, kad pirmoje metų pusėje gausime iš jų atsakymą. Tačiau šiandien pasakyti kokia tai konkrečiai bus data negaliu, nuo jų darbotvarkės priklauso, visgi turbūt ne anksčiau nei Velykos“, – antradienį žurnalistams teigė G. Skaistė.

„Kadangi šių rodiklių pasiekimui reikėjo pateikti informaciją apie tai, ką Vyriausybė yra pateikusi Seimui, tai tą informaciją suteikėme, kiek pasiūlytos naikinti mokesčių lengvatos galėtų atnešti papildomų pajamų, kokį poveikį tai galėtų turėti biudžeto pajamoms“, – kalbėjo ji.

G. Skaistė taip pat tikino, kad antrasis subsidijinės dalies RRF lėšų prašymas bus pateiktas, kai bus pasiekti visi jame numatyti rodikliai. Anot jos, šiuo klausimu viskas yra „Seimo rankose“.

„Tuomet, kai rodikliai bus pasiekti. Viskas yra Seimo rankose, kadangi antrame mokėjimo prašyme yra mokestiniai rodikliai. Kada Seimas priims sprendimus dėl mokestinio paketo dalių, kurios yra pateiktos parlamentui, tada galėsime pateikti informaciją ir EK“, – sakė ministrė.

„Didžioji dalis rodiklių yra pasiekta, yra keli, kurie susiję su mokesčių paketu. Kadangi metodikoje yra atsiskaitymas už visą mokėjimo prašymą vienu metu, tai reikia, kad visi rodikliai, kurie yra mokėjimo prašyme būtų pasiekti. Kitaip bus taikoma nuobauda ir išsitaisymo laikotarpis“, – pažymėjo ji.

ELTA primena, kad EK praėjusių metų spalio pabaigoje priėmė teigiamą iš dalies pakeisto Lietuvos RRF plano, įskaitant skyrių „REPowerEU“, vertinimą. Tačiau į Lietuvos prašymą dėl mokesčių reformos buvo neatsižvelgta.

Dabartinė plano vertė – 3,85 mlrd. eurų (2,3 mlrd. eurų dotacijų ir 1,55 mlrd. eurų paskolų). Tai beveik dvigubai viršija pirminio ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano vertę.

Eurokomisaras Virginijus Sinkevičius Eltai yra teigęs, kad EK turėtų patvirtinti antrąją RRF fondo lėšų išmoką Lietuvai, kuri bus 222 mln. eurų. Taip pat, pasak jo, nuspręsta „atrakinti“ dar 9 mln. eurų iš įšaldytų 17 mln. eurų.

Finansų viceministrė Vaida Markevičienė vasario pabaigoje sakė, kad antrajame Lietuvos RRF lėšų paskolinės dalies prašyme rizikos nesimato, tad šių metų trečiąjį ketvirtį planuojama prašyti 310 mln. eurų iš EK.

Lietuva iš RRF jau yra gavusi 1,34 mln. eurų – 870,7 mln. eurų subsidijinės dalies ir 469,8 mln. eurų paskolinės dalies lėšų, teigia Finansų ministerija. Eltai perduotame komentare pažymima, kad į šią sumą yra įskaičiuoti 360 mln. eurų, kuriuos šalis gaus balandį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.