Šio saldėsio mėgėjams – prastos žinios: nežino, ar jo užteks ir kaip keisis kaina

Kanados klevų sirupo rezerve – vieninteliame tokiame pasaulyje – sirupo kiekis pasiekė žemiausią lygį per 16 metų, todėl kyla klausimų apie visame pasaulyje mėgstamo saldėsio ateitį klimato kaitos akivaizdoje.

Kanados milijardų dolerių vertės klevų sirupo pramonė sudaro 75 proc. viso pasaulio klevų sirupo produkcijos.<br>Asociatyvi 123rf.com nuotr.
Kanados milijardų dolerių vertės klevų sirupo pramonė sudaro 75 proc. viso pasaulio klevų sirupo produkcijos.<br>Asociatyvi 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 4, 2024, 5:00 PM, atnaujinta Apr 4, 2024, 5:02 PM

Rezervas, esantis Kvebeke, gali talpinti daugiau nei 60 mln. kilogramų klevų sirupo per metus, rašo BBC.

Tačiau 2023 m. pasiūla sumažėjo iki 3,1 mln. kilogramų.

Ekspertai trūkumą sieja ir su paklausos didėjimu, ir su šiltesniais orais, dėl kurių sutriko gamyba.

Tačiau teigiama, kad tai neturės įtakos klevų sirupo prieinamumui ar kainai vartotojams – bent jau kol kas.

„Rezerve saugomas mažiausias klevų sirupo kiekis nuo 2008 metų. Tačiau artimiausiu metu nenumatome jokių tiekimo problemų“, – BBC sakė Kvebeko klevų sirupo gamintojų generalinio direktoriaus pavaduotojas Simonas Doré-Ouelletas.

Kanados milijardų dolerių vertės klevų sirupo pramonė sudaro 75 proc. viso pasaulio klevų sirupo produkcijos.

Remiantis nacionaliniais duomenimis, didžioji jo dalis – apie 90 proc. – pagaminama Kvebeko provincijoje, kur prieš 24 metus buvo įkurtas vienintelis strateginis klevų sirupo rezervas pasaulyje.

Rezerve esančio klevų sirupo, saugomo dešimtyse tūkstančių statinių keliuose sandėliuose, kiekis smarkiai mažėti ėmė nuo 2020 metų. Tais metais rezerve buvo daugiau nei 46 milijonai kilogramų sirupo.

Dabar rezerve esanti suma siekia tik 7 proc. to, kas buvo prieš ketverius metus.

S.Doré-Ouelletas sakė, kad viena to priežasčių – ne vienus metus prastas derlius.

Klevų sirupas paprastai išgaunamas nuo kovo pradžios iki balandžio pabaigos. Jo gamyba labai priklauso nuo temperatūros – naktį ji turėtų būti minusinė, o dieną – pliusinė.

Šalta temperatūra padeda klevams sugerti vandenį iš dirvožemio, o šiltesnis oras sukuria spaudimą, kuris nustumia vandenį į medžio apačią, todėl sulą surinkti lengviau.

2021 ir 2023 m. dėl šiltesnės pavasario temperatūros visoje šalyje sumažėjo klevų sirupo gamyba. 2021 m. gamyba sumažėjo 21 proc., palyginti su praėjusiais metais. Tačiau šis sumažinimas įvyko po dviejų iš eilės rekordinių gamybos metų – 2020 ir 2019 m.

S.Doré-Ouelletas sakė, kad dėl nenuspėjamo derliaus atsargų svyravimai nėra neįprasti.

Tuo tarpu klevų sirupo paklausa auga.

2021 m. Kanada eksportavo 73 mln. kilogramų klevų sirupo į 71 pasaulio šalį – daugiau nei 19 proc. daugiau nei prieš metus.

S.Doré-Ouelletas teigė, kad paklausos augimas yra susijęs su Kvebeko pastangomis reklamuoti Kanados klevų sirupą ir jo naudą kitoms šalims, pirmiausia Jungtinėms Amerikos Valstyjoms, Jungtinei Karalystei, Vokietijai, Australijai ir Japonijai.

Kadangi paklausa didėja, o atsargų mažėja, sunerimta dėl šiųmetinio derliaus.

Kanada šiemet išgyveno vieną šilčiausių žiemų istorijoje. Temperatūra gruodžio, sausio ir vasario mėnesiais buvo šilčiausia nuo 1948 m.

Nepaisant to, S.Doré-Ouelletas pateikė optimistinių prognozių.

„Šiemet sezonas atėjo anksti ir vis dar tęsiasi. Kol kas gamyba buvo gausi, o orų prognozės ateinančioms savaitėms visame Kvebeke teikia vilčių“, – sakė jis.

Kadangi rezervas stabilizuoja klevų sirupo rinką gamintojams ir pirkėjams, pirmiausia svarbu jį atkurti. Anot pašnekovo, jau dedamos pastangos tai padaryti.

S.Doré-Ouelletas pažymėjo, kad Kanados klevų sirupo atsargų papildymas yra „daugelį metų trunkantis procesas“, ir pridūrė, kad, jo manymu, 2024 m. sezono rezultatai nesugadins žymiausio Kanados eksportuojamo produkto ateities.

Parengta pagal BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.