Už kitų klaidas vėl sumokės gyventojai: teks mokėti už dujas, kurių net nėra

Šiaurės Lietuvą aptarnaujantis Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras (ŠRATC) pralaimėjo dar vieną bylą prieš investuotoją. Už įmonės vadovų klaidas vėl sumokės gyventojai.

Sumontavus dujas išgaunančią įrangą paaiškėjo, kad jos – tik popieriuose.<br> Lrytas.lt koliažas.
Sumontavus dujas išgaunančią įrangą paaiškėjo, kad jos – tik popieriuose.<br> Lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-04-27 19:42, atnaujinta 2024-04-27 19:43

Lietuvos apeliacinis teismas paliko galioti praėjusių metų pabaigoje pirmosios instancijos teismo priimtą sprendimą bendrovei „Energijos parkas“ priteisti daugiau kaip 328 tūkst. eurų.

Tiek įvertinta žala, kurią investuotojas 2019–2021 m. patyrė sąvartyne išgaudamas ir utilizuodamas dujas. ŠRATC dar gali apskųsti šį sprendimą, bet vargu ar ką laimės – jau yra suformuota teismų praktika.

„Energijos parkas“ anksčiau prisiteisė 1,8 mln. eurų už 2011–2018 m. patirtus nuostolius.

ŠRATC direktorius Žilvinas Šilgalis sakė, kad iš pirmtakų paveldėjo tikrą galvos skausmą: „Nemanau, kad visa ši situacija yra tinkamai išspręsta. Kur atsakomybė tų žmonių, kurie padarė šią žalą?“

Ši istorija prasidėjo 2004 m., kai ŠRATC sumanė išgauti iš Šiaulių pašonėje esančio Kairių sąvartyno kaupo susikaupusias dujas. Jas utilizuojant ketinta gaminti šilumos ir elektros energiją.

Pasamdytos įmonės „ENERG Polska“ ekspertai pateikė studiją apie sąvartyne susidariusius milžiniškus dujų klodus.

Jie patvirtino, kad per 30 metų čia galima išgauti net 82 mln. kubinių metrų dujų.

Šie skaičiai atgulė į medžiagą konkurso investuotojui parinkti. Konkursą laimėjęs investuotojas įkūrė tikslinę įmonę „Energijos parkas“, su kuria buvo sudaryta 15 metų sutartis su galimybe ją pratęsti. Bendrovė įrengė kogeneracinę jėgainę, dujotiekio liniją.

Įrenginius 2011 m. paleidusi įmonė „Energijos parkas“ jau po kelių mėnesių pradėjo reikšti pretenzijas, kad neišgaunama tiek dujų, kiek žadėta. Verslininkai dar buvo įsipareigoję atiduoti 23 proc. gautų pajamų ŠRATC, tad ėmė prašyti keisti sutartį.

Į nuostolius klimpstanti įmonė kreipėsi į techninį tyrimą atlikusią bendrovę. Gauti duomenys parodė, kad į konkurso medžiagą įrašyti vėliau daryto tyrimo duomenys gali būti suklastoti. „Energijos parkas“ kreipėsi į teismą ir pradėjo bylinėjimosi maratoną.

Iš pradžių teismai atmetinėjo investuotojo pretenzijas dėl 2011–2018 m. patirtų nuostolių, kol sprendimą pakeitė Lietuvos aukščiausiasis teismas, sugrąžinęs bylą nagrinėti iš naujo.

Galiausiai įmonei 2020 m. buvo priteista 1,8 milijono eurų žala. Iš nesėkmę teismuose patyrusio ŠRATC pasitraukė ilgametė vadovė Jolita Šalkauskienė.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.