Stringa šimtmečius besitęsiantis Indijos prieskonių eksportas: priežastis – itin rimta

Daugiausia pasaulyje prieskonių suvartojanti ir didelę pasaulio dalį jais aprūpinanti Indija susidūrė su keblumais – net keliuose regionuose aiškinamasi, ar šios prekės atitinka joms keliamus reikalavimus.

Pastaraisiais metais šios šalies gamintojus ir eksportuotojus prislėgė rimti įtarimai dėl taršos.<br>„Scanpix“ nuotr.
Pastaraisiais metais šios šalies gamintojus ir eksportuotojus prislėgė rimti įtarimai dėl taršos.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 25, 2024, 5:32 PM

„Indams prieskoniai – kaip tapytojui dažai. Juk iš kiekvieno galima išgauti skirtingų skonių“, – aiškino Indijos maisto ekspertas Madhuras Jaffrey.

Juk prieskonius galima skrudinti, sumalti, jais gardinti daržoves, mėsą, gurmaniškus patiekalus ar gatvėje parduodamą maistą. Indiški prieskoniai suteikia netikėtų skonių gėrimams, vaisiams ar salotoms.

Skamba pavojaus varpai

Nieko nuostabaus, kad Indija yra daugiausia prieskonių suvartojanti valstybė visame pasaulyje, – per metus jų čia parduodama maždaug už 10 mlrd. dolerių. Negana to, ši šalis kasmet eksportuoja šių prekių maždaug už 4 mlrd. dolerių ir pagal šį rodiklį užima apie 12 proc. rinkos.

Tačiau kai kurios iš 180 valstybių, į kurias indai gabena prieskonius, pradėjo mosikuoti draudimo vėzdu.

Balandį Singapūras ir Honkongas sustabdė prekybą kai kuriais prieskoniais, kuriuos tiekia stambiausios Indijos kompanijos MDH ir „Everest“.

Priežastis rimta – šiose prekėse aptikta vėžį sukeliančio pesticido etileno oksido.

JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) taip pat paskelbė tirianti, ar indiškuose gaminiuose yra šio pesticido. Be to, nuo 2021 m. 14,5 proc. į JAV atgabentų prieskonių nebuvo leista parduoti dėl juose aptiktų bakterijų.

Europos Sąjunga taip pat svarsto apie draudimą, nes čia aitriųjų paprikų ir pipirų mišiniuose irgi aptikta kancerogeninių medžiagų. Tyrimus taip pat pradėjo Maldyvai, Bangladešas ir Australija.

Tai gali būti labai rimtas smūgis šiai Indijos pramonės šakai. Juolab kad abi pagrindinės kompanijos garsėja savo patikimumu. Delyje įsikūrusi MDH yra šeimos įmonė, įkurta daugiau negu prieš 100 metų.

„Everest“, pradėjusi veiklą prieš 57 metus, dabar eksportuoja savo gaminius į daugiau nei 80 valstybių.

Įkliuvo jau ne sykį

Vis dėlto tai ne pirmas kartas, kai aptinkama pavojingų medžiagų. 2014 m. Kalkutos biochemikė Ipsita Mazumdar tyrė populiariausius šalyje parduodamus prieskonius ir nustatė, kad kai kuriuos maišant naudojamas švinas, kuris suteikia oranžinį arba ryškiai raudoną atspalvį.

O visai neseniai, šių metų balandį, Gudžarato miesto kontrolės institucijos konfiskavo daugiau nei 60 tonų suklastotų prieskonių – aitriosios paprikos miltelių, ciberžolių, kalendrų.

Valdžia, bandydama gelbėti svarbų verslo sektorių, jau ėmėsi veiksmų.

Federalinė vyriausybė nurodė visose valstijose atlikti gaminių kokybės testus. Penkias laboratorijas turinti Prieskonių valdyba, kuri vienija jų gamintojus, išleido instrukcijas eksportuotojams, kaip deramai patikrinti, ar produkcija nėra užteršta.

Indijos sveikatos apsaugos ministerija tvirtina, kad šioje šalyje galiojantys įstatymai dėl maisto saugos yra vieni griežčiausių pasaulyje.

Tačiau tai ne visuomet padeda – 2022 m. Amerikos FDA patikrino vieną šiuolaikiškiausių prieskonių gamyklų ir aptiko ne vieną su sanitarija ar įrangos švara susijusį trūkumą.

Gresia dideli nuostoliai

„Indija šimtmečius buvo prieskonių eksportuotoja, tačiau pastaraisiais metais jos įvaizdis tik prastėja, o valdžia tam skiria nepakankamai dėmesio. Tiesa, mes dar nežinome, kuriame gamybos etape produktai gali būti užteršiami.

Patiems prieskoniams ūkininkai tikrai nenaudoja etileno oksido, tačiau jo atsiranda jau nuėmus arba apdorojus derlių.

O tai gali turėti ilgalaikį poveikį. Juk anksčiau daugelį metų dėl pesticidų strigo mangų eksportas į Jungtines Valstijas“, – aiškino nepriklausomas aplinkosaugos tyrėjas profesorius Narasimha Reddy Donthi.

Delyje įsikūrusi ekspertų grupė „Global Trade Research Initiative“ mano, kad dėl pradėtų tyrimų Indijos prieskonių eksportas gali susitraukti perpus.

Tai reiškia, kad per metus ūkininkai ir gamintojai negaus apie 2 mlrd. dolerių.

Dar didesni nuostoliai lauktų, jei griežtus draudimus įvestų Kinija, Europos Sąjunga ar daugiausia indiškų prieskonių nuperkantis Bangladešas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.