Danų pasitikėjimą šiaulietis įgijo dirbdamas po 20 valandų per parą

Trisdešimtmetis Mantas Grubliauskis Danijos universitetus pažįsta kaip savo kišenę. Programuotojas ruošia ir tobulina klausimynus šalies aukštosioms mokykloms. Jų studentai atsako į keliasdešimt klausimų, universiteto vadovai ir dėstytojai mato atsakymus ir žino, ką universitete keisti. Kartu su partneriais Danijoje lietuvis per 8 darbo metus užėmė daugiau nei trečdalį rinkos.

„Bendradarbiavimo su danais pradžioje dirbdavau po 16-20 valandų per parą, 7 dienas per savaitę", - prisiminė M. Grubliauskis.<br>M. Astrauskas
„Bendradarbiavimo su danais pradžioje dirbdavau po 16-20 valandų per parą, 7 dienas per savaitę", - prisiminė M. Grubliauskis.<br>M. Astrauskas
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Nov 18, 2012, 5:35 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 8:09 AM

„Bendradarbiavimo su danais pradžioje dirbdavau po 16-20 valandų per parą, 7 dienas per savaitę, - prisiminė M. Grubliauskis. - Jie pasitikėjo manimi, jaučiau pareigą viską padaryti laiku ir kokybiškai.“

Dabar jo įmonėje „Creatur“ – keturi darbuotojai. Į specialistus kreipiasi ir Lietuvos įmonės. Joms programuotojai padeda įsivesti brūkšninių kodų skaitiklius, kuria programas apskaitai.

Visgi daugiausia darbo – su danais. Reikia programuoti klausimynus ir rezultatų apdorojimo programas, pasirūpinti, kad studentams ir universitetų vadovams bei dėstytojams būtų patogu naudotis šiais įrankiais.

Į užjūrį nuvedė mokslai

Draugystė su Danijos įmone „Aspekt R&D“ prasidėjo bebaigiant studijas. Prieš 13 metų šiaulietis įstojo į Vilniaus universitetą, informatiką. Ketvirtame kurse išvažiavo į Daniją 3 mėnesių praktikai. Sužinojęs apie universitetams kuriamus klausimynus, parašė elektroninį laišką minėtai įmonei. Tai – viena iš dviejų pagrindinių kompanijų, Danijoje universitetams ir mokykloms kuriančių klausimynus. Su jais Mantas dirba iki šiol.

„Danų partnerių požiūris man patinka. Jų tikslas – ne kuo greičiau, bet kuo kokybiškiau“, - pasakojo M. Grubliauskis. Jis su partneriais bendrauja angliškai, danų kalba gali susikalbėti buitinėmis temomis.

Skiriasi ne tik šalių verslo kultūra. Danijoje ir aukštosios mokyklos kitokios nei Lietuvoje. „Ten ir įmonėse, ir universitetuose visi vienas kitam sako tu. Nėra jokių jūs“, - sakė vaikinas.

Jam buvo sunku po praktikos Danijoje grįžus į Lietuvą visus tujinti. Ypač universitete dėstytojams tai nepatikdavo. „Sunkiausia buvo vieno iš partnerių Danijoje žmonai, lietuvei, sakyti tu“, - prisipažino programuotojas.

Savoje įmonėje – darbas be prievartos

Pirmaisiais darbo su danais metais Manto valandos darbas kainuodavo 45 litus. Per aštuonerius metus įkainiai padidėjo daugiau nei dvigubai.

Jis kartais pyksta ant Lietuvos verslininkų – dėl užsakymo, kurį truktų padaryti kelias valandas, kartais tenka derėtis kelias savaites – kai kurie užsakovai nori sutaupyti menkiausią centą.

Nepaisant to, šiaulietis nekeistų įmonės į samdomą darbą. „Sava įmonė mane labai motyvuoja. Nėra, kad turiu atsėdėti, atsikankinti kažkokį skaičių valandų. Kai dirbu sau, dirbu be prievartos“, - tvirtino M. Grubliauskis.

Darbų su Danijos universitetais ir lietuviais partneriais vis daugėja, tad tikėtina, jog šiauliečio įmonė ateityje plėsis.

Tėvų žūtys - viena po kitos

Manto darbštumas ir smalsumas – iš tėčio paveldėtos savybės. Tėvas bandė palenkti sūnų prie elektronikos, mėgo kurti elektronikos prietaisus. „Kai buvau 8-erių, tėtis mokė lituoti. Dabar kartais prisireikia sulituoti kokius laidus, galiu tai padaryti, bet mano kelias – kitas, mane labiau traukia kompiuteriai“, - sakė programuotojas.

Jo mama – medicinos seselė – savo pavyzdžiu parodė, kaip svarbu mėgti savo darbą, gerbti kartu dirbančius žmones, būti kantriam, kruopščiam ir sąžiningam.

Kai jam buvo 11 metų vienas po kito tragiškai žuvo tėvai, berniuką ir jo ketveriais metais jaunesnę seserį Aistę globoti ėmė teta. Sunkumai tik dar labiau užgrūdino vaikiną.

Programuoja nuo vaikystės

Į kompiuterį Mantas įniko nuo 6 klasės. Po dvejų metų jau kūrė žaidimus, programavo. Vienas jo kūrinių – žaidimas „Vilkas girdo liaudį“, kuriame alaus butelis keliauja po pasaulį ir sprogdina tortus, puodukus ir kitus daiktus – programuotoją šiandien verčia pasijusti nejaukiai. 

Jis yra programavęs įvairiomis sąlygomis – namuose, tarp remonto dulkių, garaže. Dabar įmonė nuomojasi darbo vietą Vilniaus HUB'e – bendradarbystės centre, kur susirenka laisvai samdomi ar nedideles įmones įkūrę programuotojai, dizaineriai, tekstų rašytojai.

Pirmas pasimatymas – automobilyje

Trisdešimtmetis būsimą žmoną sutiko prieš daugiau nei ketverius metus.

„Kai gavau vairuotojo pažymėjimą, labai prastai vairavau. Vakarais sėsdavau į automobilį ir stengdavausi pažinti miestą. Kad nebūtų liūdna vienam, kviesdavau kartu važiuoti draugus. Taip ir Nastę vieną kartą pakviečiau“, - pasakojo verslininkas.

Mergina nevyniojo į vatą – tiesiai sakydavo, kad Mantas kol kas vairuoja prastai, ypač prieš posūkius, kai staigiai stabdo. Ji – teisininkė, advokato padėjėja, kaip ir Mantas labai mėgsta savo darbą.

„Susivažinėjom“, - šypsojosi programuotojas. Pora kol kas vaikų neturi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.