Ch. Norrisas – nuo nedrąsaus berniuko iki mitų apie nemirtingumą

Nedrąsus, netvirtas ir savimi nepasitikintis berniukas Carlosas mokykloje nepatraukdavo niekieno dėmesio. Po jos vaikinas patraukė į kariuomenę ir buvo išsiųstas į Pietų Korėją, kur nusprendė pasauliui įrodyti, kad gali pasiekti daug. Alinančios kovos menų treniruotės, savos filosofijos kūrimas, sugrįžimas į JAV, pažintis su Bruce Lee ir pasaulio užkariavimas. Dabar žmonės kalba, kad jam nereikia ieškoti laimės, nes ji pati ieško jo. Kas šis žmogus? Tai - Chuckas Norrisas, kurio kelionė iki kultinio serialo „Volkeris: Teksaso reindžeris“ nebuvo vien rožėmis klota.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-03-10 13:33, atnaujinta 2018-03-10 06:31

Jis augo viename Oklahomos valstijos kaime. Namuose sukosi itin religinga mama ir alkoholikas tėvas, vėliau palikęs šeimą. Sunkiomis sąlygomis augęs berniukas nuolat žiūrėdavo vesternus, kur gėris visuomet nugali blogį. Šių dviejų polių kova visiems laikams įsirėžė į Ch. Norriso gyvenimą. Būtent gėrio ir blogio kovą žiūrovai išvysta visuose filmuose, kuriuose vaidina aktorius, kovo 10 dieną sulaukęs 73 gimtadienio.

„Nežinau. Kai augau, neturėjau tokio tėvo, kuris būtų šalia, todėl turėjau susikurti tėvo įvaizdį. Tai ir tapo tuo tėvo pavyzdžiu“, - paklaustas apie tai, ką jam reiškia kaubojai ir herojai, teigė Ch. Norrisas, kurį sudėtinga vaikystė užgrūdino ir privertė kabintis į gyvenimą, užkėlusį jį į aukštumas.

Drovus vaikas

Skirtingai nei efektinguose filmuose, kur Ch. Norrisas yra dėmesio centre, vaikystėje jis buvo visiškai kitoks. Daugeliui jo gerbėjų būna sunku patikėti, kad suktukų karalius, kine besivaikantis blogiukus po visą pasaulį, buvo drovus ir pasigirti sportišku kūnu negalėjo.

„Kadangi neturėjau besirūpinančio tėvo ir buvau drovus, niekada negalėjau rimtai sportuoti. Tai truko iki to laiko, kai baigęs mokyklą išvykau į Korėją, - pasakojo Ch. Norrisas. - Ten pradėjau kultivuoti kovos menus, įgijau sportinę formą ir užsitarnavau juodą diržą.“

Ch. Norrisas tikina, kad jo įvaizdis filmuose – prasilenkia su realybe. Aktorius ir kovotojas yra taikus žmogus.

„Žmonės yra iš anksto susiformavę tokią nuomonę“, - kalbėjo iš motinos religingumą perėmęs aktorius, JAV turintis svarų žodį ir politikoje.

Pirmieji žingsniai – vyriškumo mokykloje

Pirmąjį žingsnį Olimpo link, tuomet dar tik Carloso Ray'aus Norriso vardu žinomas vaikinas žengė kariuomenėje. Būtent Pietų Korėjoje jo gyvenime atsirado pravardė, kuri dabar yra plačiau žinoma nei tikrasis vardas. Čia C. R. Norrisas tapo Chucku.

„Tang su do treniruotėje per dieną praleisdavo keturias valandas. Plušėdavau nuo pirmadienio iki penktadienio. Šeštadieniais manęs laukdavo dziudo. 19 metų vaikinui, kuris nebuvo labai sportiškas, tai buvo sunku“, - „Los Angeles Times“ pasakojo Ch. Norrisas.

Svetur kovų menais susižavėjęs Ch. Norrisas ne tik plušėjo ir mokėsi Rytų kovos menų, tačiau ir sukūrė naują stilių – Korėjos ir amerikiečių kovos meno mišinį Chun Kuk Do.

„Kiekvieną kartą, kuomet įvykdai tikslą, įgyji tvirtybės ir išminties įvykdyti kitą tikslą. Sėkmė gimdo sėkmę, kaip ir nesėkmė gimdo nesėkmę. Kuomet imi vystyti tas nedideles sėkmes, tai tave verčia siekti dar daugiau. Reikia susitelkti ir neleisti, kad kas nors trukdytų tai daryti“, - mintimis dalijosi aktorius, kuris sugrįžęs iš Pietų Korėjos įsteigė ištisą karate mokyklų tinklą, gyvuojantį ir šiandieną.

Kovojo su legendiniu B. Lee

Ch. Norriso kovos oficialiuose turnyruose nebuvo tokios įspūdingos, kaip filmuose. Juolab, kad pirmosios jaunąjį kovotoją išmušė iš vėžių – jis patyrė skausmingus pralaimėjimus.

Tačiau Ch. Norrisas nepasidavė ir savo užsibrėžto tikslo link yrėsi su dar didesniu užsidegimu. Atsitiesęs po pralaimėjimų, jis per 1965-1974 metus laimėjo per šimtą tarptautinių ir vietinės reikšmės apdovanojimų, tačiau vienas iš jų – buvo istorinis.

1968 metais Ch. Norrisas stojo į kovą dėl pasaulio vidutinio svorio kategorijos karate čempiono vardo. „Madison Square Garden“ arenoje jis iškovojo pergalę ir netrukus susitiko su kovos menų ir kino legenda Bruce Lee.

„Jis buvo labai greitas, mokėsi iš visų. Bruce'as niekada netikėjo vienu kovos stiliumi. Kiekviename kovos mene jis ieškodavo stiprybių ir jas panaudodavo“, - apie legendą kalbėjo Ch. Norrisas.

Netrukus du kovos menus puikiai išmanantys aktoriai susitiko filme „Drakono kelias“.

„Porą metų kartu dirbome Los Andžele. Vėliau jis išvyko į Kiniją. 1972-iais jis susisiekė su manimi ir pareiškė, kad nori sukurti filmą su kovos scena, kurią visi atsimins visą gyvenimą. Tuomet jis paklausė: „Gal norėtum būti mano varžovu?“ Aš juokaudamas paklausiau: „O kas laimės?“ Bruce'as pareiškė, kad jis yra žvaigždė ir jis laimės. Tuomet atsakiau: „Matau, kad nori nugalėti pasaulio čempioną“.

Tuo metu aš nebuvau linkęs pulti vaidinti, tačiau aš sutikau ir kovojau su B. Lee“, - pasakojo Ch. Norrisas, 1990-aisiais tapęs pirmuoju žmogumi Vakaruose, gavusiu aštuntojo laipsnio juodąjį didmeistrio diržą taekvondo kovos menų šakoje.

Pasaulį užkariavo mitai

„Žmogus, kuris neskaito knygų, o žiūri į jas tol, kol išgauna informaciją. Kosmosas egzistuoja dėl to, kad bijo būti vienoje planetoje su juo. Kai jis daro atsispaudimus, jis nepakelia savęs - jis žemyn nuleidžia Žemę“, - tokį Ch. Norrisą 2005 m. pažino visas pasaulis.

Ko gero, į visas pasaulio kalbas išversti mitai apie Ch. Norrisą žinomi kiekvienam žmogui, bent porą kartų pasinaudojusiam internetu.

„Ch. Norrisas gimė ne taip kaip visi – jis pats išsistūmė iš mamos gimdos“, - vienoje televizijos laidoje knygą „Tiesa apie Ch. Norrisą: 400 faktų apie didžiausią žmogų pasaulyje“ citavo pats aktorius, kvatojęs iki soties.

O apie „faktą“, kad jo ašaros gydo vėžį, tačiau jis niekada neverkia, Ch. Norrisas pareiškė: „Tai mano mėgstamiausias.“

Kartu su JAV ir visu pasauliu juokavęs Ch. Norrisas 2007 m. surimtėjo ir padavė į teismą „Penguin“ kompaniją.

„Kai kurie faktai yra rasistiški, nepadorūs arba vaizduoja Ch. Norrisą darant nelegalią veiką“, - aiškino aktoriaus advokatas.

Audrą sukėlęs ieškinys buvo aptariamas visuose JAV interneto portaluose bei laikraščiuose, tačiau po poros metų „Penguin“ kompanija galėjo atsikvėpti - su knygos pagalba savo populiarumą iki begalybės išplėtęs aktorius atsiėmė ieškinį.

Volkerio personažas priminė patį

Aštuntojo dešimtmečio pabaigoje daugybėje filmų suvaidinęs Ch. Norrisas nusprendė pasinaudoti vienu iš begalės siūlymų pasukti televizijos serialų keliu.

„Dieve, turėjau tiek daug pasiūlymų nusifilmuoti serialuose. Jų buvo bent tuzinas“, - tuomet pasakojo buvęs pasaulio vidutinio svorio karate čempionas, kine debiutavęs 1969-iais, kuomet pasirodė amerikiečių filme apie šnipus „Wrecking Crew“.

Iš visų pasiūlymų Ch. Norrisą sužavėjo serialas, dėl kurio dabar jį žino visas pasaulis - „Volkeris: Teksaso reindžeris“.

Ch. Norrisui labai patiko netikėtai į rankas patekęs scenarijus, o pagrindinis personažas Cordellas Walkeris jam pasirodė unikaliausias televizijoje. „Tai man buvo svarbiausia. Galėjau padaryti tai, ko dar niekas nedarė“, - kalbėjo aktorius.

„Volkeris: Teksaso reindžeris“ jam tiko ir tuo, kad serialas buvo filmuojamas vietoje, kuri tik dvejomis valandomis kelio buvo nutolusi nuo Ch. Norriso rančos Dalase. Be to, pagrindinis herojus ir Chuckas turėjo daug bendro.

„Jo tėvas yra čerokis, kuris vedė airę ir turi vaiką, gyvenusį kaip aš. Seriale jo tėvai nužudomi, kai jam buvo dvylika ir iki 18-os jis buvo auginamas rezervate. Tuomet jis tampa jūrų pėstininku ir ten tampa jūrų pėstininkų kikbokso čempionu“, - apie scenarijų kalbėjo Ch. Norrisas, kuris turi ir airių, ir čerokių kraujo.

Jog Ch. Norrisas – idealus variantas serialui, manė ir vykdantysis prodiuseris Davidas Moessingeris: „Mačiau daugybę žvaigždžių, tačiau jis moka lengvai prieiti prie minios. Jo šiltumas ir atvirumas pakeri. Iškart juo pasitiki. Toks jis tikrame gyvenime“, - teigė jis.

Keletas „faktų“ apie Ch. Norrisą:

Ch. Norriso sutartis su mobiliojo ryšio kompanija baigė galioti prieš penkerius metus, tačiau kompanija per daug bijo, kad jam tai praneštų.

Sakoma, kad medžiai gamina deguonį, tačiau žmonės klysta – jį gamina Ch. Norrisas.

Kai Kentas Clarke'as nueina į telefono būdelę, išeina Supermenas. Kuomet Ch. Norrisas nueina į telefono būdelę, išeina Ch. Norrisas.

Ch. Norrisui naktį nereikia žibintuvėlio – jam pakanka atsimerkti.

Kai Ch. Norrisas valgo restorane, padavėjai jam duoda arbatpinigių.

Kartą Ch. Norrisas paskambino 911 ir užsisakė kinų maisto. Jie jį pristatė.

Vienintelis dalykas, galintis sustabdyti Ch. Norrisą yra niekas.

Ch. Norrisas iš pieno gali gauti karvę.

Ch. Norrisas gali pasakyti visus pi skaičius po kablelio.

Kartą Ch. Norrisas iki begalybės suskaičiavo du kartus.

Ch. Norrisas neskambina ne tuo numeriu. Tiesiog jūs atsiliepiate ne tuo telefonu.

Parengė Martynas Suslavičius

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.