Dviračiu Didžiąją Britaniją apvažiavęs klaipėdietis ners į verslą

7 tūkst. kilometrų per šimtą dienų retro dviračiu aplink Didžiąją Britaniją. 23-ejų klaipėdietis Remigijus Balandis šią kelionę pradėjo praėjusį penktadienį Londone ir tikisi iki liepos vėl čia atsidurti.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Mar 24, 2013, 10:41 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 9:52 AM

„Važiuoti aplink Didžiąją Britaniją buvo mano svajonė. Keliaudamas svarstysiu, ką toliau noriu veikti. Po kelionės noriu grįžti į Lietuvą ir čia turėti sveikatingumo verslą. Su baseinais, SPA, pirtimis, sveika mityba. Tik dar reikia visa tai apibrėžti tiksliau“, - šeštąją kelionės dieną pasakojo jaunuolis.

Penktadienį pajudėjęs iš Londono, nuo Tauerio tilto, per 6 dienas jis nuvažiavo apie 400 kilometrų. Daugiausia viename mieste apsistoja 2 dienoms. Kasdien numina po 80-100 km.

„Važiuoju seno tipo dviračiu be jokių bėgių. Tiesiog grandinė sukasi per žvaigždes, kaip prieš 70 metų. Jis gana lėtas. Į kalną kartais tenka stumtis – nulipti ir vestis dviratį“, - pasakojo klaipėdietis.

Kelionę jau paženklino nemalonūs nuotykiai. „Važiuodamas naktį pirmą kartą išgirdau į mane čiuožiantį automobilį. Turėjau nušokti nuo dviračio ir pasitraukti. Nuo to momento daugiau nebeminu naktimis“, - tikino keliauninkas.

Po įvykio vieną naktį jis praleido autobusų stotelėje. Kai sutemo, iki nakvynės vietos dar buvo likę apie 40 km. „Dar nenoriu mirti. Reikia rizikuoti pasvertai. Rizika turi būti naudinga, o ne sužlugdyti“, - aiškino drąsuolis.

Nakvynė ir pinigai kelionei – iš gerų žmonių

Jo kelionę aplink Didžiąją Britaniją remia sutikti žmonės. „Parduodu idėją, kad važiuoju dviračiu aplink Angliją. Kai kuriems žmonėms tai skamba labai fainai – sako: „Aš irgi norėčiau tai daryti, kadangi negaliu, tai duosiu pinigų tau.“ Gaunu pinigus už entuziazmą. Prieš tai pardavinėjau kvepalus – eidavau į kompanijas ir siūlydavau visiems juos pirkti. Išmokau parduoti dalykus“, - džiaugėsi keliautojas.

Pinigus žmonės jam paduoda tiesiai į rankas arba perveda į sąskaitą banke. Sumos nedidelės – apie 10 svarų. Pinigus, kurių kelionėje neišleis, vaikinas žadėjo paaukoti vargšams.

Nakvynei vietos klaipėdietis ieško per interneto puslapį Couchsurfing.org. „Parašau žmonėms, kada reikalinga nakvynė, ir jie mane labai mielai priima, pavaišina maistu, pasiūlo kavos“, - sakė dviratininkas.

Jis džiaugėsi, kad nereikia važiuoti į Kiniją, kad sutiktų kiną, ar į Slovakiją, kad paragautų slovakiško maisto. Viską, anot jo, galima rasti Anglijoje.

„Vieną kartą buvau apsistojęs pas anglą, kuris dvejus metus testuoja kompiuterinius žaidimus. Jis leido gyventi 400 metų senumo 2 aukštų namuke. Ten praleidau 2 dienas. Vaikinas pripasakojo įvairių istorijų, kaip keliavo po Peru“, - žavėjosi keliauninkas.

Jam patiko ir svetinga slovakė, taip pat priėmusį jį 2 dienoms: „Ji man pagamino tradicinio slovakiško maisto. Pats tarkavau bulves per smulkią tarką. Paskui sumaišiau su miltais, per didesnę tarką tarkuodamas supyliau į verdantį vandenį. Išėjo kukuliukai iš bulvių ir miltų su padažu.“

Ketvirtadienį ryte jis svečiavosi pas studentą iš Rumunijos. Šis padėjo klaipėdiečiui pakeisti sprogusią padangą. Remigijų nustebino rumuno pasakojimas apie kartą pas jį apsistojusią merginą, kuri su dviračiu viena apvažiavo pasaulį. Jai kelionės metu tebuvo 19 metų.

„Kai su žmonėmis kalbu, skatinu juos važiuoti dviračiu. Apie pusė visų kelionių mašina žmonės galėtų atsisakyti ir tuos vidutiniškai 8 km įveikti dviračiu. Sutaupytų pinigų ir į sporto klubus nereikėtų eiti. Paskui, kai daug sėdi, serga, yra silpni“, - apgailestavo atletiškas vaikinas.

Lietuvos rekordininkai

Šeimoje tėvai nuo mažų dienų pasiimdavo Remigijų į keliones po Lietuvą. Dabar jis kiekvienais metais išsiruošia į žygį dviračiais. Be to, dviratį mina kiekvieną dieną. „Gyvendamas Klaipėdoje važinėdavau į Girulius. Pirmyn atgal susidaro apie 20 km. Arba į Platelius pas močiutę – apie 70 km į vieną pusę“, - pasakojo klaipėdietis.

Su bičiuliu Marium Puluikiu 2008 metais Remigijus apvažiavo Lietuvą, pagerino šalies rekordą. Jų kelionė truko 4 paras ir dvylika valandų. Po metų kažkas juos aplenkė. Tada bičiuliai ryžosi apginti rekordininkų vardą ir 2010 vėl pagerino rekordą – 1220 km aplink Lietuvą nuvažiavo per 67 valandas – mažiau nei 3 paras.

„Didžiojoje Britanijoje minu vienas. Čia nesiekiu rekordo. Tai kaip rekreacinė kelionė. Norėčiau jau nusistovėti. Dirbti pastovų darbą, turėti nuolatinį verslą, turėti merginą. Man yra 23 metai ir ko gero šita kelionė bus viena iš paskutinių“, - kalbėjo jaunuolis.

Jis su savimi vežasi dienoraštį, užrašo ateities planus. „Kad gyvenčiau svajonių gyvenimą“, - paaiškina. Lietuviui keista, kad žmonės iš baimės negyvena taip, kaip norėtų.

Vaikinas ir pats anksčiau turėjo darbą, draugavo su mergina, bet viską metė. „Kažko trūko. Trūko įspūdžių, savęs išbandymo. O šita kelionė man duoda viską“, - tikino R. Balandis.

Su gimdytojais jis kartais kalba per „Skype“. „Tėvas neištveria, kai pasakoju. Sako, susirask darbą, susirask merginą. Taip, aš tai darysiu kažkada, bet ne dabar. Kiekvienas tėvas nori, kad sūnus būtų sėkmingas. Bet aš kaip tik darau tai, ką noriu daryti“, - aiškino jaunuolis.

Kirba verslo planai

Žygis aplink Didžiąją Britaniją – paskutinė vaikino kelionė, paskui savo energiją jis skirs verslui. Norėtų darbuotis Lietuvoje. Dar nėra tikras, ką darys: prieš akis – daugiau nei 2 mėnesiai kelio. Svajonėse – sveikatingumo centras.

2008 metais, vos baigęs vidurinę mokyklą, išvažiavo į Kembridžą, Anglia Raskin universitete studijuoti sporto, sveikatos ir pratimų programos. Studijų nebaigė. Pradėjo mokytis anglų kalbą, baigė kursus. Anglijoje tuomet praleido 2 metus. Vis grįždavo į Lietuvą keliems mėnesiams. Anglijoje dirbdavo.

Internetu pardavinėdavo knygas, dviračius. Tuomet kilo mintis, kad norėtų apvažiuoti visą Angliją.

Lietuvoje yra baigęs masažistų kursus, telefonu pardavinėjęs mobiliojo ryšio paslaugas, vedęs jaunimo laidą vienoje Klaipėdos radijo stotyje, net kasinėjęs Klaipėdos piliavietėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?