Atminties sporto čempionas gyvena skaičių ir raidžių pasaulyje

Druskininkietis 25-erių Almantas Šarakojis - vienas iš penkiasdešimties geriausią atmintį turinčių planetos žmonių. Jo pomėgis neįprastas - atsiminti kuo daugiau skaičių, raidžių kombinacijų. Vaikinas per penkias minutes sugeba įsiminti 102 skaičius, jis yra išvardijęs konstantos Pi 2222 skaičius po kablelio pirmyn ir atgal.

Daugiau nuotraukų (1)

Reda Cibulskytė

Apr 5, 2013, 12:34 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 7:51 PM

Vienoje telekomunikacijų bendrovėje dirbančio Almanto hobis - atminties sportas. Jis dalyvauja pasaulio atminties čempionatuose, konstantos Pi rungtyse Lietuvoje, taip pat kuria atminties sistemas. Siekiantis kuo labiau populiarinti atminties sportą Lietuvoje A. Šarakojis prasitaria: visai realu, kad Pasaulio atminties čempionatas, kuriame varžosi tiek dešimtmečiai, tiek guvūs šešiasdešimtmečiai, gali įvykti ir mūsų šalyje.

- Užsiimate retu pomėgiu - atminties sportu. Kas tai yra?

- Tai - sportas, kuriame reikia per kuo trumpesnį laiką įsiminti kuo daugiau informacijos. Ji gali būti įvairi. Tokia, kokia naudojame kasdieniniame gyvenime, t.y. žmonių vardai ir pavardės, žodžiai užsienio kalba, skaičių kombinacijos, telefonų numeriai.

- Kaip susidomėjote atminties sportu?

- Susidomėjau pažiūrėjęs filmą „21“. Jis apie labai gabų studentą, kuris gerai žaidžia kortomis - tam reikia nemažai proto pastangų.

Nuo mažens buvau linkęs prie tiksliųjų mokslų, norėjosi, kad mokymasis būtų efektyvesnis, todėl ir pradėjau domėtis, kaip būtų galima išlavinti savo atmintį. Ko gero, labiausiai paskatino noras efektyviau mokytis, norėjosi daugiau įsiminti.

- Esate dalyvavęs pasaulio atminties sporto čempionate, taip pat ir Lietuvos. Kokie pasiekimai šioje srityje?

- 2009 metais dalyvavau pasaulio čempionate, patekau tarp 50 žmonių, kurie gali daugiausia įsiminti. Tarp suaugusiųjų likau 41. Lietuvoje, deja, nėra tokio čempionato, yra Pi čempionatai, kadangi tai vienintelės varžybos Lietuvoje, galima sakyti, kad tai savotiškas Lietuvos čempionatas.

Per jas reikia įsiminti kuo daugiau konstantos Pi (3,14) skaičių po kablelio. Esu tapęs konstantos Pi rašymo iš atminties čempionato nugalėtoju du kartus.

- Kokios užduotys būna pasaulio čempionate? 

- Būna dešimt rungčių. Pirmosios - skaičių įsiminimas. Per penkias minutes reikia įsiminti kuo daugiau skaitmenų, tą kartą įsiminiau 102 skaičius. Antroji rungtis - analogiška, tik laikas skiriasi, skaičius reikia įsiminti per valandą. Viena iš rungčių pasaulio čempionate - įsiminti žodžius eilės tvarka, taip pat žmonių fotografijas bei jų vardus ir pavardes.

Tų žmonių niekada gyvenime nesame ir ko gero nebūsime matę. Yra rungčių, kuriose naudojamos kortos. Viena iš jų - kuo greičiau įsiminti kortų kaladę, kita analogiška, tik laikas skiriasi - per valandą reikia įsiminti kuo daugiau kortų eilės tvarka.

Dar yra abstraktūs paveikslėliai, kurie vienas nuo kito beveik nesiskiria, skirtingi tik maži niuansai. Juos reikia įsiminti eilės tvarka – ši užduotis yra viena sunkiausių. Tačiau bene sunkiausia užduotis - paskutinioji. Kas sekundę sakomas skaitmuo ir reikia kuo daugiau jų įsiminti.

Taip pat reikia įsidėmėti datas. Nors esu istorikas, profesija man nepadeda, nes užduotyse specialiai nurodomos išgalvotos datos, pvz. 1453 metais atlikėja Madonna išleido savo pirmąjį albumą. Istorijos išmanymas tikrai nepadės šioje rungtyje, nes data išgalvota.

- Kiek skaitmenų sugebate per penkias minutes įsiminti?

- 102 – tiek pavyko pasaulio čempionate. Tiesą sakant, ten pasiekiau aukščiausią savo rezultatą. Keista, nes čempionatuose pasiekiama 70 proc. to, ką galima pasiekti namuose treniruojantis.

Bet pasiekiau virš 100 proc. Esu įsiminęs Pi 2222 skaitmenis po kablelio į priekį ir atgal.

- Kaip jūs įsimenate informaciją? 

- Visas žinias, kurias parsinešiau iš pasaulio čempionato lyderių, bandau pritaikyti mokymuisi, darau efektyvias sistemas mokymuisi ir jas naudoju.

Naudoju psichologijos žinias, yra sukurtos specialios kompiuterinės programos. Pačią informaciją susitvarkau į schemas taip, kad užimtų kuo mažiau vietos, bet neštų man pačią reikalingiausią informaciją. Tokiu būdu galima labai daug informacijos suspausti.

- Kaip žmogui įmanoma įsiminti tiek daug skaitmenų? 

- Reikia skaitmenis sieti su kažkuo labai pažįstamu – gimimo data, telefono numeriu. Tarkime, pažįstamo žmogaus telefono numerio pradžia yra analogiška Pi skaitmens kuri nors vieta, tokių analogų ieškojimas ir padeda įsiminti.

- Dalis žmonių labai sunkiai išmoksta užsienio kalbą. Kaip atminties sportas gali padėti mokantis kalbų?

- Pirmiausiai reikėtų įsitikinti, ar kalba, kurios nori mokytis žmogus tikrai reikalinga. Pagrindinė atminties funkcija – informaciją išlaikyti tol, kol ji yra svarbi. Jeigu žmogus nenaudoja tos informacijos – ji žūsta. Jeigu išmoksti gerai kinų kalbą, tačiau jos nenaudoji, praeina laikas ir daug ką pamirštame.

Geriausiai žmogus įsimena, kas yra pradžioje ir pabaigoje. Jeigu mokomės tris kartus, t.y. medžiagą suskirstome į keturias dalis, galime mokytis tokiu principu – pirmiausia 1,2,3,4, po to – 2,3, 4,1.

Taip reikia kaitalioti dalis. Taip pat svarbu viską išdėstyti tinkamai laiko atžvilgiu. Yra daug naudingiau mokytis tris dienas po tris valandas, negu devynias valandas per vieną vakarą. Tai nėra sudėtinga, kadangi turime daug žodžių įsiminimą palengvinančių dalykų.

- Ar kasdieniame gyvenime jaučiate, kad užsiimate atminties sportu?

- Padėjo studijų metais įsiminti kai kurias medžiagas, kurios viena nuo kitos skyrėsi menka detale. Tada pamačiau, kad atminties lavinimo sistemos tikrai veikia. Pastebėjau, kad bet kokią teorinę informaciją, naudodamasis atminties sportu, įsimenu daug greičiau negu tie, kurie to nepraktikuoja.

- Kasdien darote atminties lavinimo pratimus?

- Treniruojuosi tik prieš čempionatus, tačiau kuriu strategijas, kiekvieną kartą išbandau jas, kai ką pakeičiu. Susikuriame kompiuterines programas ir pagal jas mokomės įsiminti. Esu sukūręs savo kompiuterinių programų, idėjų autorius esu aš, tačiau mano sumanymus įgyvendina IT specialistas.

- Ar turite mokinių, sekėjų, kurie užsiimtų atminties sportu ir ketintų dalyvauti pasaulio čempionatuose?

- Artimiausiu metu žadu įsteigti atminties sporto klubą, mokysimės atminties strategijų, dalyvausime čempionatuose. Pasekėjų yra, tačiau ne tiek daug, kiek norėtųsi. Tačiau rengiu mokymus, seminarus, po jų dalis žmonių intensyviau susidomi atminties sportu.

Vyksta derybos ir pasaulio čempionatas gali būti surengtas Lietuvoje. Tai nepatvirtintos žinios. Tačiau klubo įsteigimas – labai svarbu, stengsimės Lietuvoje dalyvauti atminties čempionatuose.

Vėl žadu rungtis 2013 metų pasaulio atminties sporto čempionate, ypač, jei tai bus Lietuvoje. Stengsimės su komanda, nes bus vertinami ne tik atskiri asmenys, bet ir šalis. Esu Lietuvai iškovojęs 13 vietą pasaulio čempionate, jei turėsime klubą – kartelė pakils.

- Lietuva nėra tarp pasaulio atminties sporto lyderių. Ar realu Lietuvai surengti tokį čempionatą?

- Taip, tiesa, tačiau norima surengti pasaulio čempionatą tose valstybėse, kur nėra šis sportas toks stiprus, kad žmones paskatintų naudotis atminties sistemomis. Žinoma, svarbu ir pinigai, tam reikia kelių šimtų tūkstančių litų, kad čempionatas įvyktų. Tačiau aštuoniskart pasaulio čempionas Dominicas O'Brienas yra už tai, kad pasaulio čempionatas vyktų mūsų šalyje, manau, kad tai tikėtina.

- Vyresni žmonės dažnai skundžiasi atminties spragomis, tačiau atminties sporto čempionatuose dalyvauja pagyvenę žmonės. Ar laikui bėgant atmintis prastėja?

- Žinoma, tikslumas keičiasi, tačiau informacijos kiekis, kuris yra įsimenamas, gali didėti iki pat senatvės. Svarbiausia, kad nuolat su atmintimi būtų dirbama. Tada jau nebegalima teisintis senatve.

Paros laikas taip pat gali turėti įtakos atminties produktyvumui, nes yra paros ritmai. Man produktyviausias laikas – nuo 22 val. vakaro iki 1 val. nakties. Tačiau sunku pasakyti, kitiems - toks laikas yra ryte. Man asmeniškai pats pikas yra naktis.

- Esate išlavinęs savo atmintį, ką patartumėte tik pradedantiems tokius užsiėmimus?

- Tai, ką aš darau yra paremta dirbtine atmintimi. Aš susikuriu sistemas ir jas naudoju. Žmogui, kuris apie tai nenusimano yra gana sunku patarti, tačiau geriausia protinė veikla yra kalbos. Reikia nuolat ieškoti asociacijų, informaciją surišti su kažkuo, kas yra žinoma ir įsitvirtinę sąmonėje.

- Kas yra didžiausias atminties priešas?

- Vienareikšmiškai – nerimas arba baimė. Žmogaus dėmesio kryptis yra septyni objektai. Tarkime vairavimas – tai vairo, pedalų derinimas, greičio dėžė – į tai turime sutelkti dėmesį, tačiau, kai išsigąsti - tai automatiškai atima dėmesį. Jei tai būna panika, visos septynios sritys susijungia į vieną – tą momentą, kas sukėlė paniką.

Taip pat didelis atminties priešas – nieko neveikimas. Žinoma svarbu ir mityba, taip pat, siekiant geriausių rezultatų, geriau nevartoti alkoholio ir nerūkyti – sakau tai iš patirties.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.