Milijonus uždirbę „Pixelmator“ kūrėjai net nesvarsto palikti Lietuvos

Brolių Sauliaus (29 m.) ir Aido (24 m.) Dailidžių sukurta vaizdų redagavimo programa „Apple” programų parduotuvėje uždirbo milijoną dolerių per 20 dienų. „Pixelmator” – viena geriausiai įvertintų „Apple” interneto parduotuvės „App Store” programų.

Brolių Sauliaus (29 m.) ir Aido (24 m.) Dailidžių sukurta vaizdų redagavimo programa „Apple” programų parduotuvėje uždirbo milijoną dolerių per 20 dienų.<br>R. Danisevičius
Brolių Sauliaus (29 m.) ir Aido (24 m.) Dailidžių sukurta vaizdų redagavimo programa „Apple” programų parduotuvėje uždirbo milijoną dolerių per 20 dienų.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Apr 17, 2013, 12:14 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 3:56 AM

Broliai ne tik uždirbo milijonus, bet ir 2011 metais pelnė „Apple” dizaino bei geriausios Metų programos apdovanojimą.

Ne kiekvieną dieną gali sutikti žmonių, kurie visiškai savarankiškai, vien savo darbu, be jokių tamsių sandorių, kyšių ar apgaulių tapo turtingi.

Dar rečiau sutinki tuos, kurie visko pasiekė darydami tik tai, kas patinka. Broliai visa tai kuria čia, Vilniuje, rodydami, kad sėkmė įmanoma. Ir ne kur nors toli, statant namus svetimiems.

Iškalba irgi svarbi

S. Dailidė kalba nuosekliai ir tvirtai. Kaip įrodė keleri pastarieji metai, norint sulaukti sėkmės programėlių kūrimo versle, sugebėjimas prisistatyti tiek pat svarbus, kiek mokėjimas gerai realizuoti originalią idėją.

O pinigų gera iškalba kūrėjams duoda net daugiau. Tai įrodo nesenas atvejis, kai „Yahoo” už 30 mln. dolerių iš septyniolikmečio Nicko D’Aloisio nupirko programėlę „Summly”.

Patrauklus paauglys patrauklumą praradusiai kompanijai gal net svarbesnis nei puikus jo sukurtas naujienų paieškos ir atrankos algoritmas.

Tačiau šį sykį kalbamės ne su laimingaisiais iš užsienio, o su sekėjų vertu darbštuoliu iš Lietuvos. S. Dailidės pasakojimas įrodo, kad sėkmės be darbo nebūna, tik pastarasis turi teikti džiaugsmą. Toliau tegu pasakoja jis.

Pradžia – ūkiniame pastate

„Viskas prasidėjo nuo produkto „Baltic Utilities”, kuris leido tada dar naujoje „Mac OS” sistemoje rašyti lietuvių, latvių ir estų kalbomis. Kad ir kaip keistai skambėtų, tuo metu tai buvo vienintelis sprendimas, leidęs šiomis kalbomis rašyti naujuosiuose „Apple” kompiuteriuose.

Pasirašėme sutartį su australų kompanija, kuri nuo kopijos mokėdavo mums po 5 dolerius. Taip būdami vaikigaliai tapome labai turtingi. Internetu galėjome naudotis ne tik naktį, bet ir dieną.

Kitas mūsų nuotykis – bendrovė „Jumsoft”. Girdėjau, kad Amerikoje žmonės kuria įmones garažuose. Mes savąją įkūrėme ūkiniame pastate.

Dirbdami padarėme visas įmanomas klaidas: gamybos, rinkodaros, pardavimo. Tai buvo geriausia mokykla.

Pirmuoju „Jumsoft” produktu tapo „GoFont”, šriftų žiūrėjimo programėlė, – visiška nesąmonė už 15 dolerių. Bet ji visai neblogai pasirodė, per savaitę vien iš jos uždirbdavome po 300 dolerių.

Tai buvo nerealu! Jau galėjome sau leisti nusipirkti ne tik seną, bet ir vidutinio senumo kompiuterį. Kiti produktai buvo buhalterinės programos, projektų vadyba. Ko tik ten nedarėme, bet daugiausia eksperimentavome.

Dabar „Jumsoft” vadovauja mūsų pusbrolis. Ji yra viena sėkmingiausiai veikiančių ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje.

Kartą viena žinių laida rengė reportažą apie sėkmingai dirbančias Lietuvos bendroves. Net patys nežinodami tame pačiame reportaže parodė dvi – „Pixelmator” ir „Jumsoft”. Mums buvo labai linksma.

Nusibodo vergauti pinigams

Įmonė dirbo, linksmai leidome laiką, tačiau po truputi pradėjome suprasti, kad daugelį dalykų – programas, reklamos kampanijas – darome tik dėl pinigų.

Tas monotoniškas darbas, švelniai tariant, atsibodo. Štai tuomet ir atsirado „Pixelmator Team”. Kompanija, prasidėjusi nuo produkto „Pixelmator”.

Tai smagus projektas – paveiksliukų rengyklė paprastiems žmonėms. Tiems, kurie nemėgsta, arba mano, kad jiems per sudėtingas „Photoshop”. Mūsų produktas taip ir vadinamas – „Photoshop” paprastiems žmonėms.

Pirmoji programos versija pasirodė 2007 metais. Sukūrėme ją dviese per devynis mėnesius. Dirbome po 16 valandų per parą, per visus tuos mėnesius turėjome tik vieną laisvą savaitgalį.

Atrodėme baisiai. Kai išleidome programą, prie mūsų prisidėjo dar du žmonės. 2011 metų vasarą įmonėje dirbo 15 darbuotojų, dabar – 20.

„Pixelmator” pristatymas buvo vienas įdomiausių ir sėkmingiausių startų apskritai visos programinės įrangos istorijoje. Lietuvoje apie tai buvo kalbama nedaug, bet pasaulyje nuskambėjo visais informacijos kanalais.

Ką padarėme? Pirmiausia dar tik įpusėję kurti programą išplatinome paveiksliuką ir pranešimą spaudai. Tai pasigavo visi.

Aišku, programos niekas nebuvo matęs, tad atsirado tokių, kurie nepatikėjo, kad ji išvis kada nors pasirodys. Vienas įtakingiausių „Apple” tinklaraštininkų parašė, kad toks dalykas neegzistuoja.

Buvome nelabai patenkinti. O smagiausia buvo, kai jis išsiaiškino, kad tas mūsų paveiksliukas darytas „Photoshop”.

Buvo šiek tiek gėda, bet tik tol, kol išleidome pirmąją „Pixelmator” versiją. Per savaitę programa uždirbo 100 tūkst. dolerių!

Užgriuvo sėkmės lavina

Tačiau tai, kas vyko 2007 metais, buvo tik lašas jūroje, palyginti su tuo, kas nutiko 2011-aisiais. „Apple” pristatė savo parduotuvę, kurioje programas galėjo pirkti visi.

Labiausiai žurnalistams įstrigo tai, kad per 20 dienų mūsų programa toje parduotuvėje uždirbo milijoną dolerių. Mums patiko, neslėpsime, tačiau ir anksčiau „Pixelmator” turėjo pasisekimą.

Smagiausi dalykai buvo tie, kurie liko nepastebėti. Pavyzdžiui, kad „Pixelmator” tapo trečia visame pasaulyje pagal visus rodiklius. Mus lenkė tik pačios „Apple” programos, tad buvome pirmi iš visų trečiųjų gamintojų.

Kitas be galo smagus dalykas – „Pixelmator” du mėnesius lenkė „Angry Bird”. Jėga! Biure visi žaidėme „paukštelius” ir žiūrėjome tą statistiką.

Bet smagiausia, kad mūsų programa tapo geriausiai žmonių vertinama „Apple” parduotuvėje.

Aišku, kai žmonės programą mėgsta, ją mėgsta ir „Apple”.

Tad 2011 metais gavome „Apple” dizaino apdovanojimą – vieną solidžiausių apdovanojimų kompiuterijos rinkoje.

Tai reiškė, kad mes geriausi! Pasiektas vienas svarbiausių asmeninių tikslų gyvenime!

Kai jau atrodė, jog viskas pasiekta, „Apple” paskelbė, kad „Pixelmator” yra geriausia „App Store” programa. Šį apdovanojimą gavo tik viena programa – mūsiškė.

2012 metų vasarą išleidome naują versiją „Pixelmator 2.1” ir ji vėl pagerino visus rekordus. Kol kas tai vėl sėkmingiausia – tiek pagal įvertinimus, tiek populiarumą, tiek pagal uždirbtus pinigus – mūsų programa.

„Photoshop”, laikykis!

Nuolat ieškome naujų būdų, kaip sukurti ką nors nauja. Darbas su „Pixelmator” niekada neatsibosta. Gal todėl, kad žmonės mėgsta fotografuoti, jiems patinka paveikslėliai, o mums patinka tuos paveikslėlius dar labiau tobulinti.

Jau visai netrukus pasirodys nauja „Pixelmator 2.2” versija. Mes jas taip keistai numeruojame. Pavyzdžiui, toji, kuri per 20 dienų uždirbo milijoną, buvo versija 1.6. Dabar keliame sau vis sudėtingesnes užduotis, tad atnaujinimus parengiame lėčiau. Pavyzdžiui, „Pixelmator 2.1” atsirado funkcija, leidusi iš nuotraukos ištrinti bet kurį objektą.

Naujausioje bus galima bet kokį objektą pažymėti vienu paspaudimu. Tai labai sudėtingi apskaičiavimai, net pats nesuprantu algoritmo, todėl darbas trunka vis ilgiau.

Ar mes aplenksime „Photoshop”? Aišku! Taip, ne viską dar išsprendėme, bet ir „Photoshop” nėra idealus.

Jei norite pradėti namie dirbti su nuotraukomis, rekomenduočiau tik mūsų programą. Profesionalai gali rinktis „Photoshop”. Tačiau šiuo metu „Pixelmator” parduotuvėje kainuoja 15 dolerių. Tai juokinga kaina! Ypač lyginant su tuo pačiu „Photoshop”.

Lietuvoje sulaiko širdis

Kodėl dirbame Lietuvoje, o neišvažiuojame kur nors į Silicio slėnį ar Londoną? Mes su broliu nuo pirmų dienų įpratome viską daryti internetu.

Tai labai patogu, galima puikiai atlikti visus darbus. Taip, Silicio slėnyje ar Londone vyksta susitikimai, konferencijos, tačiau mums to tiesiog nereikia.

Visokie susitikimai dažniausiai nė kiek nepadeda darbui – susėda žmonės, pakalba ir išsiskirsto.

O Lietuva yra mūsų namai. Mums čia gera. Yra dvi Lietuvos – viena nuolat burba, o kita sunkiai, daug ir labai gerai dirba.

Tos dirbančios Lietuvos yra labai daug, tokių žmonių sutinkame nuolat. Galiu pasakyti, kad jei jau lietuviai pradeda daug dirbti, jie tai daro daug geriau už bet kurį amerikietį ar vokietį.

Todėl mums šioje šalyje ir patinka. Todėl jei į mus kreipiasi koks nors studentas pagalbos ar patarimo, jo neatstumiame. Nesireklamuojame, bet ir neatstumiame, nes labai džiugu, kai lietuviai padaro ką nors gerai.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.