Italus sužavėjęs Ž. Lukšytės šviestuvas jai turtų nesukraus

Živilė Lukšytė dar net nespėjo baigti Vilniaus dailės akademijos, tačiau jau gali pasigirti tuo, kad jos sukurtas stalo šviestuvas „Light Stick“ sulaukė tarptautinio pripažinimo. Italų kompanija „Status“ ketina pradėti serijinę šviestuvo, kurio dizainą sukūrė ši 22 metų studentė, gamybą.

Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

Apr 26, 2013, 9:49 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 5:21 PM

Svarstė ir apie filosofiją

Ž. Lukšytė yra vilnietė. Šiuo metu ji yra, kaip pati sako, labai žemiškos, nebūtinai meniškos, bet kūrybiškumo reikalaujančios specialybės – dizaino, ketvirtojo kurso studentė.

Renkantis specialybę daug abejonių, ką studijuoti, merginai nebuvo. Viskas susiklostė tarytum savaime.

„Kadaise piešiniai, nereikšmingi darbeliai susilaukdavo aplinkinių simpatijų. Lavinausi ir nusprendžiau viską daryti praktiškiau. Noriu būti naudinga, kurti tai, kas tiesiogiai ir vienareikšmiškai arti bei apčiuopiama žmogaus – daiktus, kurie kiekvieną dieną paverstų nekasdieniška. Įspūdinga, kaip susikaupimas ir emocijos gali virsti buities objektais“, - pasakojo jaunoji dizainerė.

Pašnekovė prisipažino anksčiau svarsčiusi ir apie galimybę studijuoti filosofiją ar lietuvių filologiją, bet džiaugėsi, kad pasirinko dizainą. Šis sprendimas pasiteisino.

Ž. Lukšytės laisvalaikį taip pat lemia įkvėpimas.

„Kad ir ką bedaryčiau, stengiuosi godžiai ir sąžiningai tuo mėgautis“, – sakė Živilė.

Varžėsi kelios kompanijos

Šiuo metu Ž. Lukšytė oficialiai niekur nedirba. Dabar jai svarbiausia studijos akademijoje, kur šiemet laukia ir bakalauro darbo gynimas.

„Nesinori blaškytis, kai prieš pat nosį – studijų finalas. Džiaugiuosi aplinkybėmis, kūrybine laisve, o duonai dar spėsiu užsidirbti“, – paaiškino studentė.

Neseniai Ž. Lukšytės sukurtas šviestuvas „Light Stick“, kurio serijinę gamybą pradės italų kompanija „Status“, buvo pristatytas Milano baldų parodoje „iSaloni“, kuri yra viena iš didžiausių pasaulyje. Tai pirmas kartas, kai Produkto dizaino katedros studento darbas buvo komercializuotas ir užsienio kompanijos paverstas serijinės gamybos produktu.

Dėl teisės pradėti masinę šio šviestuvo gamybą konkuravo net kelios kompanijos, bet sutartis sudaryta su entuziastingiausia. Paklausiau, ar tokia sėkmė jo autorei buvo netikėta.

„Nieko nesitikėjau, magijos nesigriebiau, mėgavausi akimirkomis, buvau atsidavusi įvykių dėsningumui“, – kalbėjo Ž. Lukšytė.

Įkvėpė vilkelis

Sukurti minimalistinį šviestuvą, kurio skleidžiamos šviesos intensyvumas valdomas keičiant korpuso ir bazės tarpusavio padėtį, dizainerę įkvėpė į stalą kampu besiremianti vaza, arba nejudantis vilkelis. Tai lėmė šviestuvo dinamikos ypatybę, o jo visuma išsivystė į minimalistinį ir racionalų sprendimą. Autorė džiaugėsi, kad jai pavyko išgauti funkcijos ir raiškos pusiausvyrą.

„Stalo šviestuvas susideda iš dviejų pagrindinių dalių – korpuso ir skaidrios organinio stiklo bazės. Dėl jos korpusas vizualiai atrodo pakibęs ore. Korpuso ir bazės tarpusavio padėtis keičiama slenkant. Taip galima valdyti šviesos intensyvumą. Stalo šviestuvui laidas dažniausiai būna kaip penkta koja šuniui, todėl „Light Stick“ jis tyčia manieringai išskirtas kaip dekoratyvus privalumas – vientisos formos dalis“, – pasakojo Ž. Lukšytė.

Šviestuvo, kuris kol kas yra sėkmingiausias studentės sukurtas projektas, idėja buvo sugalvota ir išvystyta per kelis mėnesius - vieną studijų semestrą. Jo vardą padiktavo išvaizda.

Kūrinio ateities nežino

Apie tolimesnę šviestuvo „Light Stick“ ateitį jo kūrėja nelabai žino.

„Šviestuvo prototipas – mano palikuonis, projektavimo vaisius, bet dėl Dizaino katedros, Dizaino inovacijų centro ir italų kompanijos projektas buvo realizuotas ir žingsnis po žingsnio tapo nuo manęs nebepriklausomas. Todėl net nežinau, ar jau pasirodė rinkoje, kiek vienetų ketinama pagaminti ir ar tokie šviestuvai bus parduodami Lietuvoje“, – sakė Ž. Lukšytė.

Planuojama šviestuvo kaina – 182 eurai (apie 630 Lt). Kokia parduotų vienetų sumos dalis atiteks jo autorei, Ž. Lukšytė nenorėjo sakyti, bet užsiminė, kad tai nebus labai dideli pinigai.

„Darbą vis tiek teks susirasti, nes pragyvenimui neužteks“, – prasitarė studentė.

Pačios Ž. Lukšytės namų jos sukurtas šviestuvas nepuošia.

„Neturiu namie savo šviestuvo ir netrykštu noru jį turėti. Malonu, kad „Light Stick“ suviliojo žmones, gavo galimybę egzistuoti rinkoje, nes kūriau, projektavau kruopščiai, su malonumu, ir žmonės tai įvertino.

„Light Stick“ labiau yra kaip duoklė, dovana vartotojams, kuriems ant stalo trūksta akcento, įdomesnio šviestuvo. Mano pačios namai dar nėra sausakimši autorinių darbų, bet parodyti ir duoti išbandyti turiu ką“, – teigė mergina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.