19-metis savo verslą Lietuvoje pradėjo sukirtęs rankomis su kinais

„Pinigai visuomet guli čia pat, reikia tik mokėti juos pasiimti“, - sako 19-metis panevėžietis verslininkas Dominykas Eringis. Jis visuomet pakelia ir ant žemės rastą centą, mat tikras, kad į pinigus, ypač uždirbamus, privalu žiūrėti pagarbiai. Prekybos verslo jis ėmėsi veik prieš metus.

Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Aug 11, 2013, 6:12 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 12:37 AM

Pastaruosius metus D.Eringiui teko derinti ir ką tik įsteigtos įmonės direktoriaus pareigas, ir pamokas bei namų darbus. Gimnaziją jis baigė šiemet pavasarį.

Panevėžiečio verslas – prekyba 3D dėlionėmis. Eifelio bokštas, Rusijos soboras, aukščiausias dangoraižis Burj Khalifa, iškilęs Jungtiniuose Arabų Emiratuose, Vatikano bažnyčia ar tiesiog lėlių namai – tokius statinius gali surinkti tie, kas įsigyja D.Eringio parduodamus galvosūkius.

Jaunojo verslininko klientai – ir keliamečiai, ir per 50-metį perkopę žmonės. „Kaip sakau, tai šeimos stalo žaidimai, skatinantys bendravimą“, - sakė panevėžietis, nuo rugsėjo pradėsiantis verslo informatikos studijas Vilniuje.

D.Eringis tikras, kad kai verslas dar labiau įsibėgės, jis Kinijos fabrikui užsakys sukurti ir lietuviško pastato dėlionę. Kokį statinį jis pasirinksiąs? Greičiausiai Vilniaus katedrą. Nors gali būti, kad iš detalių bus galima susirinkti ir Valdovų rūmus.

Derybos su kinais užtruko apie pusmetį

Apie tokias dėliones, kurių Lietuvoje dar nebuvo, papasakojo tėvų draugai. Produktas naujas, tad reikalingas rinkai, pagalvojo D.Eringis, atidžiai išklausė tėvų finansininkų, jų draugų verslininkų patarimus ir parašė keliems Kinijos fabrikams, gaminantiems 3D dėliones.

Kinai kreivai į lietuvio jaunystę nepažiūrėjo, tad šių metų pradžioje panevėžietis knygynuose, žaidimų ir žaislų parduotuvėse pristatė pirmąsias dėliones. Vaikinas nekantriai laukė, kada jo patiektą prekę įsigis pirmasis pirkėjas. Netrukus sulaukė: šis buvo tėvų draugas.

Dabar dėlionėmis vaikinas prekiauja ne tik Lietuvoje – ir realiose parduotuvėse, ir virtualiai. Prieš kelis mėnesius šiuos stalo žaidimus jis pasiūlė ir latviams. „Atradau produktą, kuris buvo įdomus man, todėl pamaniau, kad tai gali būti įdomu ir kitiems. Juolab užsienyje tai jau pamėgtas galvosūkis“, - aiškino D.Eringis.

Tiesa, dar tik į verslą besirengiančiam nerti vaikinui kilo dvejonių, ar Lietuvoje dėliones kas nors pirks.

„Juk Lietuva nėra tokia turtinga šalis, palyginti su Vokietija ar Prancūzija, kuriose perkami tokie galvosūkiai“, - dėl ko svarstęs verslo pradžioje, pasakojo D.Eringis.

Nemenka dėlionė, kurią sudaro, tarkim, 136 detalės, atsieina apie 100 litų. Ją surinkti neįgudusiam žmogui užima septynias ir daugiau valandų Dominykas su drauge neseniai ją surinko per 4 valandas.

„Esu surinkęs ne vieną ir ne dvi dėliones. Kai kurias jau kone atmintinai moku sudėti. Verslo negalima daryti aklai – tai, ką darai, turi tau patikti“, - aiškino D.Eringis.

Verslo gysla – prigimtinė

Kad būtų lengviau verslauti, D.Eringis pasinaudojo organizacijos „Versli Lietuva“ siūloma verslo naujokams „Verslo pradžios krepšelių“ parama. Dabar prireikus visada gali kreiptis į konsultantą ir gauti patarimą. Kadangi pats yra iš Panevėžio, tai konsultantus pasirinko Panevėžio verslo konsultaciniame centre.

„Turiu verslumo gyslelę. Jau tėvai nuo vaikystės tai pastebėdavo. O nuo paauglystės stengiausi būti nepriklausomas, visais įmanomais būdais prasimanyti pinigų. Savo gebėjimus stengdavausi paversti verslų ir gauti iš to naudos“, - pasakojo D.Eringis.

Tuomet jis uždirbdavo padėdamas mažiau apie kompiuterius išmanantiems suaugusiems.

Kadangi norėjo susieti dvi savo aistras – kompiuterius ir verslą, studijuoti rinkosi verslo informatiką. Išvykti studijuoti svetur jis kol kas negali – nenori atitrūkti nuo verslo.

Panevėžio 5-ąją gimnaziją, kurioje didelis dėmesys skiriamas užsienio kalboms, baigęs vaikinas labiausiai mokyklai ir dėkingas už gerai išmoktą anglų kalbą, kurią dar smarkiai patobulino bendraudamas verslo reikalais.

„Tiesa, kartą paskambinus į Kinijos fabriką atsiliepė angliškai beveik nekalbantis žmogus. Beveik pusvalandį aiškinau, kad man perskambintų tas, kurio ieškojau“, - šypsodamasis apie iškylančius keblumus pasakojo panevėžietis.

D.Eringis jau suprato ir kad reikia tobulinti savo rusų kalbą.

„Verslo pasaulis šneka šiomis dviem kalbomis – anglų ir rusų“, - paaiškino vaikinas.

Tiesa, jis dvejoja, ar universitete įgis žinių, padėsiančių plėtoti verslą. Tačiau studijų svarbos jis neatmeta ir tikina, kad aukštojoje mokykloje išeis dar vieną gyvenimo mokyklą.

„Ketinu neapsiriboti vien dėlionėmis. Ko dar noriu imtis? Nenorėčiau atskleisti. Turiu daug idėjų. Jei tik pradedu, noriu padaryti gerai ir iki galo. Žinau viena: savo ateitį noriu sieti su verslu“, - sakė D.Eringis.

Ar jam teko susidurti su didelėmis kliūtimis?

„Lietuvoje tenka susidurti su tokiu požiūriu: kaip apsukti, kaip apgauti“, - sakė D.Eringis. Jam dėl klaidingų sprendimų yra tekę prarasti ir pinigų.

Tačiau to jaunasis verslininkas nesureikšmina: „Iš klaidų visuomet mokausi. Žinoma, geriau mokyčiausi iš kitų klaidų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.