Vilnietė dėl nuosavo knygyno metė darbą televizijoje

Nors knygynas „Jauku“ veikia dar tik mėnesį, jo įkūrėja Oksana Borisova-Kuncienė jau žino, kuris praeivis užsuko prastumti kelių minučių laisvo laiko ar pasislėpti nuo lietaus, o kuris iš tiesų ieško knygos.

Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

2013-08-26 17:00, atnaujinta 2018-03-01 17:51

Kai praeis dar mėnuo, naujo knygyno šeimininkė žinos, kuriam skaitytojui pasiūlyti kokią knygą, ir kurias jis jau perskaitė. Tokia knygyną Žvėryne įkūrusios O.Borisovos-Kuncienės svajonė.

Metė darbą televizijoje

Vieną svajonę O.Borisova-Kucienė jau įgyvendino. „Jau seniai kalbėjau, kad noriu atidaryti knygyną, bet tuo netikėjo net kai kurie mano draugai. Net jei šis verslas nepavyktų ir po pusmečio tektų jį uždaryti, tai būtų vienas gražiausių mano gyvenimo etapų“, - pasakojo 15 metų televizijoje dirbusi vilnietė.

Tądien, kai kalbėjomės, apie atidarymą paskelbė vienas didžiausių Vilniaus knygynų. Ši naujiena mažo knygyno savininkės neišgąsdino. Ji neturi tikslo konkuruoti su prekybos centruose įsikūrusiais didžiuliais knygynais.

„Noriu, kad tai būtų Žvėryno knygynas. Juk prekybos centruose pardavėjos savo pirkėjų nepažįsta ir neturi laiko domėtis, ką jie norėtų paskaityti “, - svarstė O.Borisova-Kuncienė.

Ieško senesnių knygų

Sutapimas: kai netoli Neries atsirado naujo knygyno iškaba, Žvėryne buvo uždaryta biblioteka. O.Borisova-Kuncienė suprato: knygynas turės atstoti ir ją. Be pagalbininkų dirbančios knygyno šeimininkės dienotvarkę papildė dar vienas darbas - kasdien nupirkti laikraščių ir žurnalų. Vilniečiai juos galės skaityti gurkšnodami kavą arba lietuviškų vaistažolių arbatą.

Pirmieji lankytojai jau galėjo įsitikinti, kad knygų pasirinkimą lemia ne knygyno plotas.

Nusprendęs, kad mažame knygyne savo ieškomos knygos neras, vienas pirkėjas jau ruošėsi sukti pro duris, bet knygyno šeimininkė jo spėjo paklausti, ko ieško. Vyras namo išėjo su pirkiniu.

„Metų metus ieškojau dvitomės knygos pirmosios dalies, išleistos 1997metais, antrąją dalį turėjau. Knygos leidykla ir spaustuvė mane ignoravo, Latvijoje susiradau sudarytojus , bet žinios iš ten manęs irgi neguodė. Skambinau visiems knygynams-komisams, skelbiau internete. Niekas nepadėjo. Po šitiek metų paieškų, tarpininkaujant Oksanai, knyga mane surado! Literatūriniai stebuklai vyksta!“, - socialiniame tinkle „Facebook“ rašė knygyno lankytoja Andželika.

O jai ir kitiems skaitytojams seniau išleistų knygų ieškanti O. Borisova-Kuncienė prisipažino nesitikėjusi, kad teks dirbti ir tokį darbą. Tačiau vos atidariusi knygyną ji įsitikino, kad leidyklos nesiūlo to, ką norėtų skaityti vilniečiai.

Nemažai knygyno lankytojų ieško literatūros klasikos – E.Hemingway, E.M.Remarque'o kūrinių. Sužinojusi, kad klientas nori paskaityti seniau išleistą knygą, Oksana kreipiasi į leidyklas, dairosi į draugų knygų lentynas, jų ieško interneto socialiniuose tinkluose.

Pristato jaunus rašytojus

Skaitytojams ji bando pasiūlyti kuo įvairesnės literatūros. „Užsakydama knygas iš Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos, visada stengiuosi gauti pirmąją autoriaus knygą. Tikrai ne visi žino, kokią pirmąją knygą yra parašiusi Jurga Ivanauskaitė, Ričardas Gavelis ar Jurgis Kunčinas“, - pasakojo O.Borisova-Kuncienė.

Jos knygyno lentynose skaitytojų laukia ir dar nedaug kam žinomų jaunųjų poetų ir prozininkų pirmosios knygos. Prieš padėdama knygą į lentyną, pirmiausia ją pavarto pati Oksana – kad žinotų, kokiam skaitytojui ją pasiūlyti. „Jaučiuosi atsakinga už kiekvieną savo parduodamą knygą“, - šypsojosi naujo knygyno savininkė.

Šiame knygyne knygų galima ne tik nusipirkti, bet ir išsinuomoti. Nuomai siūlomos nebenaujos knygos, kurias atneša lankytojai. Už 2-5 litų mokestį knygą galima skaityti maždaug mėnesį. „Bibliotekose tokio mokesčio nėra, bet bibliotekininkėms atlyginimą moka valstybė. Aš turiu užsidirbti pati“, - aiškino iš televizijos pabėgusi ir savo santaupas į naują verslą investavusi žurnalistė.

Knygas skaito už užstatą

Ji supranta ir tuos, kurie prie kasos atsinešę dvi knygas turi apsispręsti, kuri labiau reikalinga. Abiems neužtenka pinigų. Knygyno šeimininkė siūlo išeitį – už vieną knygą sumokėti du litus, o likusius atnešti kartu su jau perskaityta knyga. Į knygyną sugrįžusi knyga atsidurs nuomos lentynoje, kuri sparčiai pildosi leidiniais įvairiomis pasaulio kalbomis.

„Tai dar vienas mūsų privalumas prieš didžiuosius knygynus. Juose neturintiems pinigų knygų niekas neparduoda“, - kalbėjo O.Borisova-Kuncienė.

Literatūra ir menu besidominčius vilniečius ji žada kviesti ir į įvairius renginius. Penktadienį knygyno lankytojai skaitė eiles – savo ir ne savo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.