Kalbų mokanti pasvalietė: „Kurti verslą Lietuvoje galima“

Dvidešimt trejų metų pasvalietė Laura Gailiūnaitė turi galimybių dirbti Vakarų šalyse, tačiau mergina nusprendė likti Lietuvoje ir įkūrė savo įmonę Vilniuje.

Daugiau nuotraukų (1)

Audronė Šimaitytė

Sep 13, 2013, 6:29 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 5:41 AM

Viskas įvyko, palyginti, greitai: 17-os metų pasvalietė nusprendė rimtai mokytis anglų kalbos, aštuoniolikos įstojo į Edukologijos universitetą, besimokydama pirmajame anglų kalbos filologijos kurse jau turėjo privačių interesantų, o baigusi universitetą ir įgijusi bakalauro laipsnį, įkūrė kalbų ir vertimų įmonę.

Rugsėjo 2-ąją savo mokykloje vedė anglų kalbos pamoką pirmajai grupei, pradėjo formuoti ir antrąją. Laurai tarsi apmaudu, kad verslo įvykiai susiklostė taip lengvai. „Rugpjūtį neplanavau pamokų, bet atsirado norinčių mokytis individualiai, todėl tik ką įkūrus mokyklą pavyko užsidirbti“, – sakė ji.

Grįžta buvę mokiniai

Daugiausia žmonių ateina tobulinti anglų kalbos įgūdžių, nors Laura moko dar prancūzų ir ispanų kalbų, o mokykloje galima mokytis ir norvegų, ir rusų, ir lenkų.

Kas gi yra jaunos filologės mokiniai? Pirmoji buvo aštuntokė mergina, netrukus jos darbo praktikoje atsirado dar trys mokiniai, kurie jai yra itin svarbūs iki šiol (visi trys – artimi dalykinio bendravimo draugai, o vienas jų tapo gyvenimo partneriu).

Ateina pas jauną, bet jau patyrusią mokytoją ekonomistai, gydytojai, architektai, dizaineriai, solidūs vadovai mokosi verslo anglų kalbos. Laura rengia ir IELTS egzaminui, kuris reikalingas norint studijuoti ar dirbti užsienio šalyse ir oficialiai parodo asmens anglų kalbos lygį, todėl reikalauja itin specifinių anglų kalbos žinių.

Nenorėjo lįsti į tėvų kišenę

L.Gailiūnaitė yra maksimalistė. Tik sulaukusi pirmųjų privačiai besimokiusių interesantų, mergina iš karto pagalvojo apie nuosavą mokyklą. Bet 10 000 Lt įstatinis įmonės steigimo kapitalas filologijos studentei pasirodė nemenkas.

„Nenorėjau lįsti į tėvų kišenę, todėl užsidirbti pinigų nuvykau į Ameriką“, – sakė ji. Ten ji dirbo 12 valandų per dieną, jeigu ne daugiau, viešbučio kambarine ir padavėja italų restorane. Skirtingai negu kiti programos „Work&Travel“ dalyviai, keliavo nedaug, nes taupė.

Dalykiška mergina nuolat domėjosi mokymosi ir verslo galimybėmis.

Laura labai pasigedo nemokamų informacinių paslaugų pradedantiesiems verslininkams.

Žinias apie PVM, verslo mokesčius, patalpų nuomos sąlygas po kruopelę rinko internete.

„O kaip būtų pravertęs bent elementarus lankstinukas su pradžiamoksliu žmogui nusprendusiam pradėti verslą“, – apgailestavo jauna direktorė.

Štai šioje ekstremalioje situacijoje jai vėl padėjo asmeninės pažintys – širdies draugas tapo verslo konsultantu, mat pats apie dešimt metų sukasi versle ir gerai išmano įstatymus.

Ūpą numuša ir mokesčiai, kurie pradedančiajai verslininkei pasirodė labai dideli. Šiuo metu ji suka galvą, kokiomis sąlygomis priimti į mokyklą naujus darbuotojus: „Pagal autorines sutartis skaičiuojami nemaži mokesčiai, taip pat neaišku, ar mokytojai norės įsigyti verslo liudijimus“.

Rūpesčius kompensuoja bendravimo džiaugsmas

Laura nemano, kad pasiekė daug.

„Pavyzdžiui, Anglijoje, aš būčiau niekas. Bendraamžė draugė anglė jau yra baigusi magistro kursą, įgijusi darbo patirties daugelyje solidžių tarptautinių kompanijų – užsienyje viskas vyksta daug paprasčiau ir greičiau“ – sakė ji.

Laura nesureikšmina fakto, kad keturis mėnesius dėstė Prancūzijoje. Licėjuje „Costa de Beauregard“ vienu metu turėjo tris klases: anglų kalbos mokė grupę 10–14 metų, grupę 17–19 metų moksleivių ir inžinerinę kryptį pasirinkusius studentus.

Anot jos, Prancūzijoje mokymas vyksta kitaip negu pas mus: „pavyzdžiui, licėjus turi sodą ir daržą, kuriame vaikai mokomi auginti ir prižiūrėti augalus, o per biologijos pamokas tai, ką pamatė, nagrinėja teoriškai“.

L.Gailiūnaitė vedė pamoką angliškai, kurioje biologijos mokytojas atsinešė medžio kamieno dalį, ir visi nagrinėjo kaladėlę įvairiais aspektais.

Licėjuje per pertraukas vyrauja draugiška atmosfera: moksleiviai vienas kitą vaišina kava ir arbata, o išlaidas kompensuoja mokyklos vadovybė. Taip pat populiarios trumpos kolektyvinės kelionės, pavyzdžiui, žiemą – slidinėjimo išvykos.

Įkvepia darbštūs žmonės

Prancūzijoje Laura Gailiūnaitė gavo siūlymą vykti į Kaliforniją ir metus dirbti dėstytojo asistente universitete. Šio pasiūlymo atsisakė todėl, kad lankydamasi JAV nesutiko žmonių, kurių vertybės sutaptų. Didžiausia vertybė Laurai – šeima, tėvai.

Ispanijoje Laura gerai išstudijavo psichologinius komunikacijos aspektus, o Prancūzijoje atkreipė dėmesį į žmonių darbštumą ir gebėjimą mėgautis tuo, ką jie daro.

„Štai licėjaus direktorė, beveik penkiasdešimties metų moteris, tačiau ji kunkuliuoja energija, nuo 7 valandos ryto iki 21-os vakaro laksto kartu su studentais, nesurasdama laiko net pavalgyti“.

Laura pastebėjo ir romano viršelį, lendantį iš direktorės rankinės. Anot jos, prancūzai moka mėgautis tuo, ką daro: bendravimu, vyno taure, džiazo muzika ir žvakių liepsna per vakarienę.

Tokį gyvenimo būdą Laura stengiasi praktikuoti ir savo namuose: net labai vėlai prie arbatos puodelio skaito knygas, kai turi laiko, mankštinasi, medituoja, skambina fortepijonu, o, štai, paskutinę vasaros dieną šoko su parašiutu.

Kol kas pelno neskaičiuoja

Vertingiausia, ką anglų kalbos filologė parsivežė iš Vakarų – demokratinių valstybių darbo ir bendravimo metodai bei idėjos.

L.Gailiūnaitės mokyklos aplinka netradicinė – mokykla įkurta naujo verslo centro patalpose. Šviesiame kabinete pora nedidelių staliukų, keletas komplektų priderintų kėdžių. Jeigu užsigeisi kavos ar arbatos – virdulys po ranka ir vandens čiaupas čia pat.

Su kitais kalbų mokytojais Laura konkuruos jautriai derindamasi prie kiekvieno kliento: jeigu jis nenorės mokytis gramatikos, o bus poreikis tik tobulinti šnekamąją kalbą – toks pasirinkimas nediskutuotina kliento teisė. Nauja ir tai, kad kalbų mokyklos vadovė savo mokinių nepririš prie fiksuotų atsiskaitymo sumų.

„Gal nepatiks mano metodika, gal bus nepatogu atvykti būtent čia, – sprendimo priežastis vardijo Laura, – todėl žmogus galės pasirinkti, ar jam mokėti už 5, ar už 8 pamokas, už tiek, kiek išgalės“.

Jauna verslininkė kol kas neplanuoja pelno, tik investicijas, bet jau kuria ilgalaikius įmonės planus: jeigu gerai seksis ir bus poreikis – tokių mokyklų atsiras ir kituose miesto gyvenamuosiuose rajonuose.

O kol tai įvyks, Laura dar užsiima ir labdaringa veikla – pasiūlė nemokamas anglų kalbos pamokas vaikų globos namų auklėtiniams, planuoja diskusijų klubo nemokamus renginius užsienio kalbomis susikalbantiems žmonėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.