Sostinėje pasimetę studentai rado tarptautiniu verslu virtusią išeitį

Į naują miestą atvykę studijuoti jaunuoliai dažnai atsiduria kaip aklagatvyje: neaišku, kuo važiuoti, kiek truks kelionė ar net į kurią miesto dalį reikės vykti. Kai kuriems tai tapo paskata imtis rimto verslo.

Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Oct 20, 2013, 8:38 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 12:15 AM

Su tokiomis studentiškomis bėdomis dar 2008 metais susidūrė ir keturi įmonės „Trafi”, šiuo metu valdančios interneto svetainę marsrutai.lt, įkūrėjai, atvykę studijuoti į Vilnių ir Kauną, rašo „Lietuvos rytas“.

„Sostinėje nebuvo nė vieno patogaus portalo, kuriame veiktų viešojo transporto paieška, būtų nurodymai, kaip nukakti iš taško A į tašką B.

Tokios svetainės sukūrimas tapo mūsų pomėgiu, savarankiška veikla laisvu nuo studijų metu”, – pasakojo „Trafi” vadovas Martynas Gudonavičius. Užtat dabar tai jau rimtas verslas.

Ilgai dirbo už dyką

Vakarais ir savaitgaliais tobulintas M.Gudonavičiaus, Jurgio Pašukonio, Manto Vizbaro ir Algimanto Krasausko tinklalapis dar 2009 metais gavo „Login” apdovanojimą kaip geriausias elektroninis metų projektas.

Tai jauniems kūrėjams suteikė ne tik pasitikėjimo, bet ir pritraukė nemenką lankytojų srautą. 2012 metais marsrutai.lt išsiplėtė į „Android” telefonus – atsirado specialiai jiems sukurta mobilioji programėlė.

Nors tuo metu „Trafi” komanda jau skaičiavo dešimtis tūkstančių lankytojų, įmonės įkūrėjų kišenės nuo to nepilnėjo.

„Į svetainę įdėjome šiek tiek reklamos, kad galėtume sumokėti už tarnybines stotis, programos palaikymą.

Iš esmės projektas mums nieko nekainavo, bet ir nieko neuždirbo”, – "Lietuvos rytui" sakė M.Gudonavičius.

Milijoninė injekcija

Viskas apvirto aukštyn kojomis, kai šių metų rugsėjo pabaigoje bendrovė gavo 1,5 mln. litų investiciją iš rizikos kapitalo fondo „Practica Capital”.

Šis 2011 metais įsteigtas fondas teikia finansavimą smulkiajam ir vidutiniam verslui Lietuvoje.

Nors pašnekovas negalėjo atskleisti investicijos sąlygų, tokios sumos lengva ranka nedalijamos: dažniausiai jaunos įmonės savo investuotojams suteikia akcijų, kartais investuotojų pasiūlytam atstovui bendrovėje skiriama aukšta pozicija.

„Trafi” po investicijų irgi sulaukė naujo žmogaus – įmonės valdybos nariu tapo buvęs „Nokia Maps” vadovas Sylvainas Grande’as.

Iš viso šiuo metu Vilniaus senamiestyje įrengtame biure darbuojasi 8 žmonės.

Komanda greičiausia dar augs: finansinį užnugarį įgavusi „Trafi” ketina plėstis į užsienį, teiks naujų paslaugų, internete jau veikia atnaujinta tinklalapio marsrutai.lt bandomoji versija.

Darbuosis didmiesčiuose

Didžiuosiuose Vakarų valstybių miestuose keliautojai gali pasikliauti „Google Maps” paslaugomis – ten įdiegiami specialūs šios paslaugos moduliai, kurie padeda rasti greičiausius kelionės maršrutus viešuoju transportu.

Tačiau į besivystančias Pietų Amerikos ar Azijos šalis „Google” pernelyg nesiveržia. Tenykščių miestų duomenys dažnai pateikiami „Google Maps” netinkamais formatais, o pačios rinkos ne tokios nuspėjamos.

Būtent tos valstybės atsidūrė „Trafi” vadovų akiratyje.

„Mūsų taikinys – dideli miestai augančiose rinkose. Tai gali būti milijonus gyventojų turintys Brazilijos, Turkijos ir Rusijos didmiesčiai, kuriuose veikia didelės, dabar atnaujinamos viešojo transporto sistemos.

Pavyzdžiui, Brazilijoje kitais metais vyks pasaulio futbolo čempionatas, dar po metų – olimpinės žaidynės.

Norime užbėgti įvykiams už akių ir būti ten dar prieš prasidedant šiems įvykiams”, – ambicingų planų neslėpė M.Gudonavičius.

Kad būtų laiku reaguojama į įvykius (vairuotojų streikus, transporto kamščius, vartotojų skundus), kitose šalyse „Trafi” samdys vietos darbuotojus, tačiau pagrindinis veiklos centras liks Lietuvoje.

Siūlys užsakyti taksi

Mobiliesiems telefonams bus skirta ir naujausia marsrutai.lt paslauga – vartotojai galės tiesiog iš tinklalapio iškviesti taksi automobilį.

„Būna atvejų, kai autobusu kur nors reikėtų važiuoti 45 minutes, o taksi – tik 10 minučių, nors ir kainuotų 15 litų. Gal žmogui tai būtų aktualu ir jis galėtų tiesiai iš mūsų programos užsisakyti taksi paslaugą”, – svarstė M.Gudonavičius.

Stinga specialistų

Naujų darbuotojų paieška tapo didžiausiu iššūkiu jaunai kompanijai.

„Rinkomės tarp Londono ir Vilniaus, bet galų gale nutarėme likti Lietuvoje, nes čia labai gera programuotojų kvalifikacija. Ne paskutinėje vietoje buvo ir mažesnės sąnaudos”, – pasakojo M.Gudonavičius.

Nors „Trafi” siūlo didesnį nei rinkos vidurkis atlyginimą, privalumų būsimų darbuotojų akyse įmonė gauna ir dėl kitų, ne tokių akivaizdžių dalykų.

„Yra žmonių, kuriems patinka nedidelės įmonės atmosfera, galimybė kurti produktus milijonams žmonių. Kitus pritraukė galimybė dirbti su itin talentinga komanda. Treti čia dėl stalo futbolo”, – nusikvatojo pašnekovas.

Surimtėjęs pridūrė, jog talentingų mobiliųjų telefonų programėlių kūrėjų Lietuvoje labai mažai, o darbo jiems daug.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.