Neįprasta lietuvio idėja susižavėjo Silicio slėnis

Ko gero, kiekvienas startuolis svajoja savo idėją pristatyti Silicio slėnyje, kur apie savo projektą gali ne tik papasakoti visam pasauliui, bet ir gauti atgalinį ryšį – pasisemti patirties iš talentingų profesionalų, sulaukti patarimų, idėjų ar tiesiog padrąsinimų iš geriausių įvairių sričių specialistų, sėkmingų verslininkų ir didžiausių kompanijų vadovų. Danijoje gyvenantis 27-erių lietuvis Andrius Terskovas tokią svajonę įgyvendino ir praėjusių metų pabaigoje kartu su kolega programuotoju Ramūnu Lauciumi (29 m.) dalyvavo savaitės laiko trukmės Silicio slėnyje vykusioje startuolių stovykloje.

Daugiau nuotraukų (1)

Viktorija Navickaitė-Kvietinskė

Jan 17, 2014, 10:00 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 10:33 AM

Danijoje gyvenančiam A.Terskovui idėja sukurti patirties dalinimosi portalą Experiencetaster.com kilo prieš 3 mėnesius – tiek laiko truko kol, pirmiausia galvoje, vėliau popieriuje ir planuose gimusi mintis įgautų materialią formą. Vos per 3 mėnesius jaunas verslininkas ne tik sukūrė ir išgrynino savo idėją, bet ir laimėjo Danijoje paskelbtą konkursą, gavo neįkainojamą galimybę savo projektą pristatyti ten, kur idėjos virsta realiais verslais gerokai greičiau ir dažniau nei kur nors kitur pasaulyje.

Portalas, skirtas patirčiai

A.Terskovo projektas „Experiencetaster“ – iš tiesų yra išskirtinis. Būsimojo internetinio portalo tikslas – suteikti kiekvienam norinčiam galimybę išbandyti unikalias kitų žmonių patirtis, pasisemti žinių ir surasti naujų bendraminčių, ar tiesiog atsiplėšti nuo kasdieninės rutinos bei išbandyti seniai svajotą profesiją ar gyvenimo būdą.

Šiame portale besiskelbiantys įvairių tautybių bei profesijų atstovai, dalinsis savo žiniomis, supažindins su savo profesijomis bei gyvenimo būdu. Užsidirbti dalindamasis patirtimi gali kiekvienas, kuris turi savo mėgstamą hobį, profesinę veiklą arba tiesiog gali pasiūlyti įdomų nuotykį.

Patirties dalinimosi projektas „Experiencetaster“ yra naujovė ir dažnai jo veikimo principas yra lyginamas su būsto dalinimosi portalu Airbnb.com, tik skirtas dalintis asmenine patirtimi. Tuo tarpu Airbnb.com užsiregistravę žmonės iš viso pasaulio nakvynės ieškantiems turistams siūlo nuomotis jų namus ar tiesiog kambarį. Prieš penkerius metus rinkoje pasirodęs „Airbnb“ projektas, pasak A.Terskovo, sutrikdė visą ilgametį viešbučių nusistovėjusį industrijos verslą ir nors tuo metu mažai kas tikėjo portalo sėkme, 2014m. portalas ketina tapti didžiausiu „viešbučių tinklu“ visame pasaulyje – tai vienas didžiausią potencialą turintis pasaulinis internetinis projektas turizmo industrijoje.

„Experiencetaster“ projekte registruojasi dar tik pirmieji jos dalyviai, tačiau prie jų jau prisijungė žymiausi Lietuvos profesionalai – vienas geidžiamiausių Lietuvos fotografų Gediminas Žilinskas, keliautojas ir fotografas Giedrus Dagys, dainininkė ir verslininkė Viktorija Mauručaitė ir kiti.

Pamažu prie programos jungiasi ir tarptautiniai dalyviai, gyvenantys Vokietijoje, Anglijoje ir net JAV. Pasak A.Terskovo, kiekvienas žmogus yra įdomus ir tikrai gali pasidalinti savo unikalia patirtimi, surasti bendraminčių ir netgi užsidirbti pragyvenimui.

Naujas projektas dalinimosi ekonomijos rinkoje

„Pasaulyje jau gerai žinoma ir paplitusi dalinimosi forma, kai žmonės siūlo nuomoti savo automobilius, daiktus, butus, namus, baldus, drabužius, tačiau tokio portalo, kuris pasiūlytų pasidalinti asmenine patirtimi, dar nėra buvę. Noriu, kad mano projektas taptų pirmasis visiškai naujoje, dar nesukurtoje asmeninės patirties rinkoje.

Kadangi informacinių technologijų versle viskas vyksta labai greitai, tikėtina, kad mano idėja viena ar kita forma jau yra pradėta įgyvendinti ir kurioje nors kitoje šalyje, todėl mūsų projekto sėkmė ir įsitvirtinimas rinkoje priklausys nuo komandos sugebėjimų, finansavimo ir plėtros strategijų“, – pasakojo A.Terskovas, paklaustas apie tai, ar nebijo, kad kas nors gali nukopijuoti jo idėją.

Nors projekto „Experiencetaster“ autorius ir sumanytojas yra A.Terskovas, laikui bėgant jo verslo idėja sulaukė daug dėmesio ir palaikymo iš aplinkinių ir, kaip sako pats verslininkas, be jokių pastangų prie projekto patys pasisiūlė prisidėti žmonės, norintys tapti projekto komandos dalimi.

Taip prie „Experiencetaster“ prisijungė programuotojas Ramūnas Laucius, su kuriuo jie kartu vyko į Silicio slėnį. Vėliau prie projekto prisijungė dar trys komandos nariai: du lietuviai (programuotojas ir rinkodaros specialistas) bei verslininkas iš Izraelio.

Pateko tarp 11 laimingųjų

2013 m. rudenį Danijoje A.Terskovas su „Experiencetaster“ dalyvavo „Danish Entrepreneurship Award 2013“ renginyje. Ir nors patekęs tarp trijų finalininkų, pagrindinio prizo nelaimėjo, tai jam atvėrė kelius jo verslo idėjai toliau plėtoti. Dėl projekto idėjos inovatyvumo A.Terskovui buvo pasiūlyta dalyvauti kitoje danų ypač remiamoje programoje SCALEit, kuri technologijų verslo startuoliams padeda išplaukti į tarptautinius vandenis.

SCALEit programą organizuoja ir padeda įgyvendinti Danijos inovacijų centras, įsikūręs pačiame Silicio slėnyje. Dėl šio centro milžiniškos pagalbos naujų technologinių verslų startuoliams padedamos užmegzti naudingos pažintys, organizuojami susitikimai su reikalingą patirtį turinčiais profesionalais, naujiems verslams padedama integruotis ir įsitvirtinti tarptautinėse rinkose.

Tik A.Terskovui pateikus paraišką dalyvauti SCALEit konkurse, viskas įsisuko kosminiu greičiu. Sėkmingai praėjęs pirmąją atranką ir vėliau rengtą interviu su komisijos nariais jau po penkių dienų idėjos autorius sužinojo, kad yra atrinktas tarp 11 laimingųjų ir laimėjo kelionę į Silicio slėnyje vyksiantį savaitės laiko trukmės startuolių stovyklą.

Verslumą skatinanti iniciatyva SCALEit naujoms technologinėms startuolių kompanijoms tampa tarsi tramplinu nuo jų idėjos iki verslo įgyvendinimo. Du kartus per metus organizuojama programa atrenka geriausias idėjas ir siunčia jas į Danijos inovacijų centro organizuojamas startuolių stovyklas Kalifornijoje, Silicio Slėnyje.

Dėl Silicio slėnyje įkurto Danijos inovacijų centro naujiems strartuoliams suteikiama galimybė pristatyti savo idėją plačiai pasaulinei auditorijai.

Čia jie sulaukia visokeriopos pagalbos, pasisemia žinių iš žymiausių pasaulio kompanijų vadovų, mentorių ir talentingų profesionalų, išgrynina savo verslo modelį, o kai kurie net susiranda finansavimo šaltinį. Ne veltui sakoma, kad jei turi technologinę idėją, turinčią pasaulinį potencialą, Silicio slėnis yra ta vieta, kur gali ją įgyvendinti.

Sulaukė didelio palaikymo

Tik atvykusių į Silicio slėnį A.Terskovo su kolega R.Lauciumi laukė vienas malonus netikėtumas po kito. Maža to, likimas jiems lėmė apsigyventi milijoniniame name Los Altos miestelio kalvose, bet dar ir suvedė su tikrais startuolių medžiotojais – milijonieriais iš Kinijos. Naujais verslais besidomintys ir potencialą turinčių startuolių paieška užsiimantys kinai ne tik lietuvius svetingai priėmė, bet ir suteikė daug naudingų patarimų, pažinčių ir kontaktų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.