Studentės iš Lietuvos laimė: „Mane pakvietė į Davosą!“

Prestižiniame pasaulio ekonomikos forume Šveicarijos Davoso miestelyje šiemet Lietuvai ir vėl neatstovaus nei prezidentė Dalia Grybauskaitė, nei premjeras Algirdas Butkevičius. Tačiau laimė kelias dienas praleisti su pasaulio lyderiais nusišypsojo Vilniaus universiteto studentei Ievai Maniušytei.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jan 20, 2014, 3:05 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 8:01 AM

Ketvirto kurso, 21 metų, Ekonomikos fakulteto studentė I.Maniušytė į Šveicariją išvyko savaitgalį. Pastarąsias dienas ji studijuoja Davoso ekonomikos forumo programą, dalyvių sąrašus, planuoja savo darbotvarkę ir susitikimus su įdomiais žmonėmis.

Ilgą pustrečio tūkstančio forumo dalyvių sąrašą peržvelgusi vilnietė suprato šiemet būsianti vienintelė, atvykusi iš Lietuvos. Be jos Davose šiais metais dar bus galima sutikti Algirdą Šemetą, tiesa, jis atstovaus Europos Komisiją.

Sužinojo studijuodama Oksforde

„Davosas man anksčiau buvo mistifikuota – vieta, kur visi suvažiuoja, priimnėja sprendimus, daro įtaką pasauliui. Nuo vaikystės norėjau ten nuvažiuoti, tačiau atrodė, kad ten neįmanoma patekti“, - sakė vilnietė.

Kaip patekti į prestižinį pasaulio ekonimikos lyderių susitikimą, kuriame vietų skaičius ribojamas net valstybių vadovams? Tokia galimybė I.Maniušytei atsirado po studijų Oksfordo universitete. Vilniaus universiteto studentė Oksforde pagal mainų programą mokėsi visą trečią kursą.

Čia ji sužinojo apie organizaciją „Student Reporter“, kuri suteikia galimybę studentams dalyvauti įvairiuose tarptautiniuose renginiuose ir rašyti iš jų publikacijas kaip neprofesionaliems žurnalistams. Praėjusiais metais vilnietė jau dalyvavo viename žemesnio lygio renginyje. O šiemet tokiu pačiu keliu pateko tarp važiuojančių į prestižinį forumą Davose.

„Tokiu būdu atrinko tik keturis studentus. Buvau labai laiminga, sužinojusi, kad tarp tų keturių iš viso pasaulio patekau ir aš“, - pasakojo I.Maniušytė.

Ji turi savo kuratorių – vieną iš įtakingo JAV dienraščio „The New York Times“ redaktorių. Šis vertina merginos rašinius, dalina patarimus, skatina tobulėti.

Studentės gyvenimą Davose, kur forumo dienomis nakvynės viešbučiuose pabrangsta iki rekordinių aukštumų, apmokės ją pakvietusi organizacija. Didžiąją kelionių išlaidų dalį padengs Vilniaus universitetas.

Norėtų susitikti su A.Merkel

Likus kelioms dienoms iki kelionės I.Maniušytė pradėjo planuoti savo darbotvarkę, publikacijas, kurias rašys. Jai pasisekė todėl, kad Davose gali prašyti susitikimų su bet kuriuo iš forumo dalyvių, galės dalyvauti kai kuriose diskusijose.

„Jau susitariau dėl susitikimo su Europos Komisijos atstovu iš Lietuvos Algirdu Šemeta. Jis man įdomus kaip tautietis. Taip pat man įdomus jo pranešimas apie tai, kaip Europos Sąjunga kovos su mokesčių slėpimu. Taip pat išsiunčiau užklausimus dėl galimybės susitikti su keliais Nobelio premijos lauretais bei kitais man įdomiais forumo dalyviais“, - pasakojo studentė.

Paklausta, ar Davose norėtų susitikti su kokiu nors pasaulio valstybės lyderiu, studentė įvardijo Vokietijos kanclerės Angelos Merkel pavardę. Deja, tačia ji dėl neseniai slidinėjimo metu patirtos traumos šiemet į Davosą greičiausiai neatvyks.

Kodėl į forumą taip retai kviečiami Lietuvos vadovai? Ar dėl to mūsų šalis ką nors praranda?

I.Maniušytė apgailestauja, kad Lietuvos valdžios atstovai forumo organizatoriams neįdomūs. Ji svarsto, kad galbūt Lietuva nepatenka į išrinktųjų sąrašą, nes ji mažiau atitinka šių metų renginio temas. Šiemet forumas bus skirtas, sparčiai ekonomiškai besivystančioms valstybėms, taip pat bus kalbama apie jaunimo nedarbą, finansinę situaciją pasaulyje, klimato kaitos kontrolę.

„Žinoma, galima pasiguosti, kad jokie svarbūs sprendimai Davose nepriimami. Tačiau ten vyksta labai daug susitikimų akis į akį, neformalaus bendravimo. Į Davosą visi važiuoja, todėl, kad visi kiti važiuoja. Ten yra prestižas tiesiog būti“, - sako Vilniaus universiteto studentė.

Dar nori pasimokyti

Baigusi mokyklą I.Maniušytė norėjo mokytis Kembridže, tačiau, deja, įstoti į šį prestižinį Jungtinės Karalystės universitetą nepavyko. Studijos Vilniaus universitete jai buvo planas B, tačiau šia alternatyva ji tikrai nesigaili.

Mokydamasi antrame kurse ji išsiuntė užklausą jį Oksfordo universitetą, kur pasiteiravo apie galimybę pastudijuoti ten.

„Pasirodo tai yra įmanoma, tik ši galimybė nėra plačiai reklamuojama. Ją reikia susirasti pačiam. Kadangi terminas suruošti dokumentus buvo besibaigiąs, turėjau viską padaryti per savaitę“, - pasakojo I.Maniušytė. Metais, kuriuos ji praleido Oksforde, lietuvė liko labai patenkinta, nors studijas reikėjo sumokėti iš savo lėšų.

„Studijos Oksforde kainuoja, tačiau jos tikrai vertos tų pinigų. Tai supratau jau nuo pirmos dienos. Jei ne tas pats Oksfordas, dabar tikrai nevažiuočiau į Davosą, nebūčiau tokia drąsi dėl savo anglų kalbos, labai prasiplėtė mano akiratis, turiu daugiau tikslų. Tie pinigai visiškai atsipirko“, - sako I.Maniušytė.

Ji sako, kad dėl finansinių ar kitų priežasčių negalintiems mokytis užsienyje visus keturis metus, galimybė išvažiuoti bent metams trečiame kurse yra gera alternatyva. Vilniaus universitete ji gavo žinių pradmenis, o Oksforde galėjo rinktis tik ją dominančias paskaitas, todėl po vienerių metų užsienio universitete ji jautėsi lyg ten būtų pasimokiusi nuo pirmo kurso.

„Studijos užsienyje yra tikrai geras dalykas. Ten gali mokytis iš pačių geriausių dėstytojų, kurie rašo pasaulinio masto knygas. Tačiau susižavėjusiems mokslais užsienyje patarčiau nestoti bet kur. Ten yra labai daug ir įvairių universitetų, kai kurie jų gali būti labai žemo lygio“, - perspėjo lietuvė.

Baigusi studijas Vilniaus universitete ji norėtų dar pasimokyti užsienyje ir padirbėti kokioje nors užsienio kompanijoje .

„Dirbti Lietuvoje būtų labai patogu, o aš iš pradžių noriu didesnių iššūkių. Netiesa, kad studentai po studijų negalvoja apie grįžimą į Lietuvą. Daugelis, su kuriais mokiausi Oksforde, nori anksčiau ar vėliau grįžti, tik reikia sudaryti jiems sąlygas grįžti“, - įsitikinusi I.Maniušytė.

Dalyvavimą Davoso forume I.Maniušytė vertina kaip dar vieną žingsnelį į viršų, kuris padės tobulėti, gauti žinių, plačiau atverti akis į šį pasaulį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.