Garsiųjų „Geox“ batų idėja avalynės gamintojams kėlė juoką

Niekas nemanė, kad Mario Moretti Polegato vadovaus batų gamybos ir drabužių kompanijai. Niekas negalvojo, kad jis apskritai turės savo verslą. Motina jam pasakojo, kad kūdikystėje tėvas sudrėkino jam lūpas vynu ir pasakė, kad būtent Mario Moretti valdys šeimos vyno daryklą šiaurės rytų Italijoje. Tačiau šiandien M.M.Polegato stovi prie vienos didžiausių batų gamintojos pasaulyje – „Geox“ – vairo.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 10, 2014, 5:21 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 11:51 AM

Vis dėlto „Geox“ istorija prasidėjo nuo vyno: į vyndarystės verslą koją įkėlusį M.M.Polegato verslo reikalai atvedė į JAV.

Po to, kai sudalyvavo konferencijoje apie vynus Rino mieste, M.M.Polegato sumanė atsikvėpti ir pasidairyti po Nevados dykumą. Bevaikštant po ją vyrui taip pradėjo kaisti kojos, kad šis galiausiai išsitraukė lenktinį peiliuką ir savo sportbačiuose pradūrė skyles.

Akimirksniu pasijutęs geriau M.M.Polegato nusprendė: nors išradinėti dviračio neverta, ji reikia patobulinti.

„Norėjau, kad batai kvėpuotų, bet tuo pačiu būtų atsparūs vandeniui, – bbc.co.uk aiškino 62-ejų verslininkas. – Trejus metus galvojau, kaip to pasiekti. Sumanymą pristačiau visoms stambioms batų gamybos įmonėms, tačiau neatsirado nei vienos, kuri jį priimtų rimtai. Vis dėlto aš tvirtai tikėjau savo sumanymu: idėja buvo tokia paprasta ir taip lengvai paaiškinama“.

Kadangi visos veikiančios batsiuvių įmonės nesusidomėjo M.M.Polegato idėja, būdamas 45-erių vyras ryžosi pasiimti banko paskolą ir pradėti verslą – įsteigė batų gamybos įmonę „Geox“. Kitų abejingumas italui išėjo į naudą – dabar jis milijardierius, rašo bbc.co.uk.

Verslo pradžiai italas pasamdė penkis jaunus žmones, kilusius iš jo gimtojo kaimo.

Šiandien „Geox“ – pasaulinio garso kompanija, kurioje dirba 30 tūkst. žmonių, o jos parduotuvių tinklas apima 1,3 tūkst. prekybos vietų.

Prieš dešimt metų „Geox“ akcijos pradėtos pardavinėti Milano biržoje, tačiau 71 proc. akcijų savo rankose tebelaiko M.M.Polegato.

Nepaisant sparčios „Geox“ plėtros pastaraisiais metais, M.M.Polegato tikina, kad batų verslo jis ėmėsi pamažu, viena koja tebebūdamas šeimos vyndarystės versle, kad gautų algą, o batų gamyba buvo panašiau į hobį.

„Geox“ įkūrėjas sako, jog suklydo trejus metus sugaišdamas mėgindamas parduoti savo sumanymą kitiems batų gamintojams – jau verčiau būtų anksčiau ėmęsis „Geox“.

Ką padarė teisingai? „Šimte valstybių išsyk užpatenatavau savo sumanymą. Mes versle – 17 metų, o mūsų produktas vis dar unikalus“, - kalba italas.

M.M.Polegato taip tiki patentų svarba, jog tapo į Europos patentų biuro nariu. Tuo pačiu verslininkas skaito paskaitas apie intelektinę nuosavybę.

Tačiau būtų naivu tikėti, kad sunkumai lanku lenkia „Geox“. Per pirmuosius devynis 2013-ųjų ketvirčius jos pardavimai smuko 11,9 procento. Naujausioje finansų ataskaitoje kompanija pažymi, kad jai stipriai kirto taupymo priemonės, kurių buvo imtasi dėl euro zonos skolų krizės. „Geox“ Europoje, ypač – Viduržemio jūros kraštuose – mato sudėtingą ekonominę ir finansinę aplinką. Tad pernai uždarė 115 parduotuvių, iš kurių didžioji dalis – Europoje, o šiais metais ketina tinklą sumažinti dar 68 prekybos taškais.

Tačiau kitame pasaulio krašte „Geox“ numačiusi visai priešingą strategiją: vien Kinijoje ketinama atidaryti 400 parduotuvių.

Kitas iššūkis – priartėti prie moterų rinkos. Mat skaičiuojama, kad iš visų batų pardavimų 68 proc. priklauso moterims.

„Geox“ žada išlaikyti pagrindines savo savybes, tačiau ketina labiau akcentuoti madą. „Norime pasiūlyti miesto stiliui tinkantį produktą – batus, kuriuos galite avėti dešimt valandų per dieną“, - tikina M.M.Polegato.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.