Šiuolaikiški vaikiški vežimėliai į pasaulį keliauja iš Kauno

Kas gali konkuruoti su Kinija ir Lenkija? Iš kur kilęs vaikiškas vežimėlis papirko Rusijos mamų širdis? Atsakymas žemaitiškas – „Tututis“. Tai viena sparčiausiai augančių Lietuvos įmonių, kuri šiemet už sėkmingą plėtrą gavo „Gazelės“ apdovanojimą.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Apr 18, 2014, 1:00 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 1:17 PM

Per penkerius metus Kaune įsikūrusi įmonė išaugo keturis kartus. Nuo 35 žmonių „Tututis“ išsipūtė iki 145 darbuotojų. Kas trečias Lietuvoje parduodamas vaikiškas vežimėlis – iš jų rankų.

Kartu su žmona Nomeda kaunietis įmonę įkūrė 1995 metais. Pora pradėjo prekiauti vaikiškais vežimėliais iš Lenkijos. „Ieškojome, kas geriausia vaikams, patogiausia motinoms. Atradome labai įdomią, kokybe išsiskiriančią įmonę“, - pradžią prisiminė verslininkas.

Šeima visą laiką svajojo ne vien prekiauti, bet ir gaminti produkciją. 1999 metais jie įkūrė „Mažutį“ – gamybos ir prekybos įmonę. „Tuomet vežėme iš užsienio detales ir surinkinėjome“, - pasakojo direktorius.

Pradžioje jie ieškojo nišos pigesniems vežimėliams. „Kai nepavyko, ėmėmės kokybės ir originalumo, kruopščiai atsirinkinėjome žaliavas“, - sakė S.Petravičius.

Laikui bėgant pasidarė aišku – Lietuvoje rinka yra per maža. Gamintojai ieškojo galimybių vežimėlius eksportuoti.

Keturi iš penkių vežimėlių – į Rusiją Sėkmę jiems atnešė Vilniaus dailės akademijos Kauno dailės fakulteto studentės Viktorijos Baniulės kūrybingumas. „Ji rengė savo diplominį darbą, kūrė vaikiškų vežimėlių dizainą. Pradėjome dirbti kartu. Jos sukurtas vežimėlio dizainas sukėlė revoliuciją“, - pasakojo įmonės vadovas Saulius Petravičius.

Pradėtas kurti 2009 metais, netrukus pasaulį išvydo „Zippy“ vežimėlis. „Vežimėlis buvo skirtas jauniems, energingiems veržliems tėvams. Jis ir vaikui patogus, jame daug erdvės judesiams, o ir tėvams malonu ir lengva juo naudotis“, - kuo ypatingas gaminys, aiškino verslininkas.

Vežimėlio dizainas ir kokybė visiškai skyrėsi nuo kitų to segmento gaminių.

„Jis išsiskyrė formomis, medžiagomis, stiliumi. Rytų rinkoje kilo maža revoliucija. Dėl vežimėlių išskirtinumo gurėjom labai didelių užsakymų“, - prisiminė S.Petravičius.

Ketverius metus iš eilės šie vežimėliai – viena paklausiausių įmonės prekių. Juos iki šiol tobulina jauni dizaineriai ir konstruktoriai. Būdamas juvelyras, S.Petravičius pats jiems vadovauja.

Šiandien keturi penktadaliai „Tutučio“ produkcijos iškeliauja į Rusiją. Lietuviškuose vežimėliuose taip pat snaudžia Ukrainos ir Kazachstano mažyliai. Ateityje jais turėtų džiaugtis ir Čekijos, Slovakijos, Rumunijos, Bulgarijos ir Slovėnijos naujagimiai. Lietuvoje pasilieka vos 5 proc. gaminių. Per metus įmonė parduoda apie 60 tūkst. vežimėlių.

Nesėkmingas bandymas

Prieš užsiimdami vaikiškų vežimėlių prekyba, Petravičiai išbandė kelias kitas sritis. Viena jų – maisto gamyba. „Mėginome gaminti skruzdėlynus. Bet mūsų ne tas pašaukimas. Konstrukcija, dizainas mane labiau traukė“, - pasakojo juvelyras.

Prekiauti vežimėliais pora pradėjo besilaukdama pirmagimio. Dabar vaikinas jau pilnametis.

Lietuvoje gamintus vežimėlius geriausiai pažįsta trečiasis verslininkų sūnus.

„Pagrandukui – 5-eri. Jis išbandė 12 vežimėlių modelių“, - džiaugėsi trijų sūnų tėvas.

Ne mažiau prie šeimos verslo prisidėjo ir antrasis vaikas. Dabar berniukui 13 metų.

Nors jo vardas Jokūbas, tėvai jį vaikystėje vadino žemaitišku mažybiniu kreipiniu Tutis. Nuo to ir įmonės pavadinimas – „Tututis“.

Darbuotojai Lietuvoje kruopštesni

Vaikiškuose „Zippy“ vežimėliuose – labai daug rankų darbo. Darbuotojai surinkinėja konstrukcijas, jas apvelka.

Apskaičiuota, kad vienas darbuotojas gali pagaminti du vežimėlius per dieną. Įmonė turi ir subrangovų, kurie lieja plastmasines dalis, gamina guolius, kitas detales.

„Stengiamės viską užsakyti Lietuvoje, kad žmonės turėtų darbo. Lietuviai kruopštesni, atsakingesni“, - tautiečius gyrė verslininkas.

Jis ir savo įmonėje labai vertina darbuotojus iš Lietuvos. „Mums daug geriau ieškoti darbuotojų vidinėje rinkoje. Brangiai kainuoja apmokyti naujus žmones. Be to, mums svarbu jauki įmonės atmosfera, todėl stengiamės išlaikyti tuos, kurie jau dirba pas mus“, - sakė S.Petravičius.

Dauguma „Tutučio“ darbuotojų įmonėje – ilgiau nei 5 metus. Kai kurie jų skaičiuoja 8 ar 10 darbo metų, du iš jų galėtų prisiminti pirmąsias įmonės dienas.

Palietė Ukrainos krizė

S.Petravičius sako, kad nuo 2013 metų jaučia ekonominį nuosmukį. „Ukrainoje nuo naujų metų viskas sustojo. Muitinės nedirba, pavedimai negalimi. Pardavę prekes, prekeiviai negali išsikeisti pinigų“, - pasakojo verslininkas.

Neveltui įmonė ieško galimybių vežimėlius pardavinėti Rytų Europoje. Nors ir ten rinkos nežada to aukso amžiaus, kurį „Tututis“ išgyveno Rytuose prieš 5 metus.

„Dabar Rytų šalyse sunkiau paimti paskolas, tai labai jaučiasi. Bandome taikytis prie aplinkybių – mažiname savikainą“, - pasakojo lietuvis.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad vežimėlių poreikis padidėja, kai valstybė tampa dosnesnė jaunoms šeimoms. „Kai naujagimių tėveliams išmokamos didesnės kompensacijos, mes tai pajaučiame – vežimėlių nuperkama daugiau. Dėl to esame už gimstamumo skatinimą“, - juokėsi S.Petravičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.