Kanados lietuvį stebina mėginimai stabdyti emigraciją

Kai Stasys Kuliavas atvyksta į Lietuvą, dažnai sulaukia klausimų, kaip už Atlanto sekasi krepšininkui Jonui Valančiūnui. Toronte gyvenantis lietuvis bičiuliaujasi su NBA žaidžiančiu centru, nes įtraukė J.Valančiūną į Kanados lietuvių bendruomenę.

S.Kuliavo nuomone, reikia ne stabdyti emigraciją, o sukurti žmonės tokias sąlygas, kad jie norėtų likti Lietuvoje.<br>T.Bauro nuotr.
S.Kuliavo nuomone, reikia ne stabdyti emigraciją, o sukurti žmonės tokias sąlygas, kad jie norėtų likti Lietuvoje.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Jul 12, 2014, 4:15 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 12:51 AM

Vienas aktyviausių pasaulio lietuvių, gimęs ir augęs Kanadoje, grįžęs į tėvų žemę stebisi bandymais sustabdyti emigraciją. Jo nuomone, reikia mąstyti, kaip parvilioti išvykusius lietuvius, o ne keikti juos.

Atvykdavo su krepšinio misija

Aviacijos versle dirbantis S.Kuliavas kas vasarą atvyksta į savo tėvų žemę. „Kur geriau atostogauti vasarą, jei ne Lietuvoje“? -- šypsojosi Kanados lietuvis, šią savaitę atvykęs į Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimą. Prakiuręs dangus ir atvėsęs oras priminė Stasiui, kokios nenuspėjamos yra vasaros Lietuvoje.

Tačiau orai nuotaikos nesugadino – Lietuvoje jis susitiko su daugybe bičiulių.

Paklaustas, kada išvyko į Kanadą, akimirksniu atsako ten gimęs ir augęs. S.Kuliavas kalba su vos juntame akcentu ir nedaug kas žino, kad jis nėra kažkada išvykęs emigrantas. „Kalbėti angliškai namuose buvo uždrausta“, - sakė jis, kurio tėvai ir seneliai yra lietuviai.

S.Kuliavas anksčiau į Lietuvą atvykdavo kaip krepšinio aistruolis, čia žaisdavo įvairiuose turnyruose. O dabar jis savo patirtimi dalijasi su verslininkais Lietuvoje, dalyvavo Pasaulio lietuvių ekonomikos forume.

Lietuvis treniravo komandą Toronte, o į Lietuvą atlydėdavo Kanados universitetų rinktines žaisti čia. Tokiu būdu jis palaiko ryšį su mūsų šalimi – per krepšinį ir pasaulio lietuvių susitikimus, kuriuose dalinasi patarimais, kaip suvienyti išsibarsčius tautiečius dėl bendro tikslo.

Nors jis neturi Lietuvos pilietybės, tačiau tai jam netrukdo atvykti kasmet ir su bendraminčiais ieškoti idėjų Lietuvos verslui.

Jei išvyksta – puiku

Ar jis jaučia, kad Lietuva nuoširdžiai kviečia užjūrio lietuvius pasidalinti bendromis idėjos?

„Noras turi būti iš abiejų pusių. Iš išeivijos noras padėti tikrai yra. O Lietuvoje yra puikių organizacijų, kurios bando megzti ryšius su išeiviais Lietuvoje“, - sakė jis ir paminėjo programą „Kurk Lietuvai“, kuri padeda užsienyje universitetus baigusiems tautiečiams grįžti į Lietuvą ir čia rasto savo nišą.

„Yra tiek daug talentingų lietuvių pasaulyje, kad reikia juos įtraukti į bendrą veiklą“, - įsitikinęs S.Kuliavas. Jo manymu, neformalus bendravimas tarp pasaulio lietuvių tėvų žemėje yra geriausias būdas sukurti naujas idėjas.

Jis pažįsta nemažai Kanadoje gyvenusių lietuvių, kurie apsisprendė grįžti ir gyventi į Lietuvą. Tokie pavyzdžiai S.Kuliavą įkvepia, tačiau jis nepeikia tų, kurie nesidairo į tėvynę. Todėl ir niekinantys emigrantus jam yra keisti žmonės.

„Emigrantai išvyksta dėl įvairių priežasčių. Ir nestabdykite jų. Puiku, jei jie išvyksta studijuoti. Aš pats studijavau ne Kanadoje, o JAV, kuris yra geriausias pasaulyje universitetas, ruošiantis aviacijos specialistus“, - pasakojo S.Kuliavas.

Todėl, jo nuomone, reikia galvoti, ne kaip sustabdyti emigraciją, o kaip padėtų sugrįžti išvažiavusiems.

„Reikia sukurti priežastį, kodėl jie norėtų prisidėti prie Lietuvos kūrimo“, - sako Kanados lietuvis.

Jonas – Toronto lietuvių žvaigždė

Lietuvoje jo dažnai klausinėja, kaip ten, Toronte, gyvena krepšininkas Jonas Valančiūnas. Aktyvus Kanados lietuvių bendruomenės narys S.Kuliavas yra geras J.Valančiūno draugas, nes padėjo šiam įsikurti svetimoje vietoje.

Todėl Jonas irgi visa galva įsiliejo į lietuvių bendruomenės veiklą. S. Kuliavas su J. Valančiūnu susipažino po 2011-aisiais vykusios NBA naujokų biržos, kuomet „Raptors“ puolėją pasirinko penktuoju numeriu. Kanados lietuvis talkino „Raptors“ klubo skautams.

„Dieną po biržos klubas mane pakvietė dalyvauti Jono pristatyme spaudai. Ten ir susitikome. Nuo tada jis yra mano vienas artimiausių draugų“, - prisiminė S. Kuliavas.

Kanados lietuvis tvirtino, kad vienu geriausių Toronto krepšininkų tapęs lietuvis visiškai nepasikeitė nuo tos dienos, kai atvyko į Kanadą.

„Jis toks ir liko – paprastas, kuklus. Retai sutiksi tokią NBA žvaigždę. Mes visi patenkinti, kad jis gyvena Toronte“, - sakė S.Kuliavas. J.Valančiūnas, pasak jo, kartais netikėtai pasirodo parapijoje, padeda ką nors iškepti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.