Lietuvis padarė stulbinančią karjerą pasaulio finansų sostinėje

Jeigu jau grįžti į Lietuvą, tai tiktai į premjero kėdę. Taip juokauja 28 metų Darius Tamauskas, Londono Sičio finansų centre sugebėjęs iškilti per patį sunkmetį.

D.Tamauskas stengiasi į Lietuvą parvykti kas mėnesį, tačiau darbas čionykščiuose bankuose jo nelabai vilioja.<br>T.Bauro nuotr.
D.Tamauskas stengiasi į Lietuvą parvykti kas mėnesį, tačiau darbas čionykščiuose bankuose jo nelabai vilioja.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

2014-07-17 15:13, atnaujinta 2018-02-11 22:04

D.Tamauskas į Londoną atskrido likus vos kelioms dienoms iki pastarosios ekonominės krizės, kuri kilo 2008-aisiais.

Tačiau tai jam nesutrukdė pradėti daug žadančią karjerą vienoje pasaulio finansų sostinių. Apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Į vieną vietą – tūkstančiai

Darių sutikau Pasaulio lietuvių jaunimo susitikime Vaizgakiemyje, nors seniai girdėjau, kad tai vienas aktyviausių Londone gyvenančių tautiečių.

Kai tūkstančiai atleistų bankininkų ieškojo darbo Londono finansų džiunglėse, patirties neturintis D.Tamauskas pirmiausia įsidarbino finansų analitiku kompanijoje „The Mergermarket Group“. Tuo metu krizė siautėjo visomis išgalėmis.

„Tada Sityje į vieną vietą pretendavo iki tūkstančio kandidatų, kompanijos atleidinėjo darbuotojus būriais“, – pasakojo Didžiosios Britanijos sostinėje gyvenantis lietuvis.

Jam teko pasivaržyti su prestižiškiausių universitetų absolventais, nors pats yra baigęs magistrantūrą vidutinio lygio universitete.

Aptiko savo klaidų

„Buvo tokių minčių – ką aš čia darau? Juk čia man jokių progų rasti darbą“, – šypsojosi lietuvis.

Po pirmųjų interviu su kitais darbdaviais jis suprato, kokių daro klaidų, kaip reikia save parduoti ir įtikinti, jog esi tinkamiausias į šią vietą.

„Man padėjo tai, kad prieš lemiamą pokalbį pavyko sužinoti viską apie tą žmogų, su kuriuo turiu susitikti. Aš išsamiai išnagrinėjau žinias apie jį: nuo užsienio kalbų iki pomėgių. Tai suveikė“, – sakė Darius.

Teko įrodinėti savo vertę

Sityje veikianti „The Mergermarket Group“, kurioje Londono lietuvis pradėjo karjerą, užsiima išsamia kompanijų finansine analize, kurią pateikia klientams bankuose, rizikos fonduose, teisės kontoroms, privataus kapitalo fondams.

Metus pradirbęs su kompanijų ir vyriausybių obligacijomis, vėliau Darius perėjo dirbti į kitą departamentą specialiųjų situacijų analitiku.

Ten jam teko domėtis įvairaus profilio kompanijomis: nuo energetikos ar finansų sektoriaus iki gynybos ar aviacijos sektoriaus.

„Turėjau iš pat pradžių įrodyti, kad esu vertas šios darbo vietos, nes buvau visiškai žalias.

Tai, kad mane priėmė, dar nereiškė, kad ilgai laikys. Pirmus tris ar keturis mėnesius teko juodai dirbti, kad įsitvirtinčiau“, – pasakojo D.Tamauskas.

Darbdaviai irgi nemeilikavo: jie priminė lietuviui, kad iš Londono finansų sektoriaus per krizę darbo neteko apie 80 tūkstančių žmonių.

Be to, Darius įtikino darbdavius, kad atleistieji finansų specialistai įgūdžių įgavo ekonomikos pakilimo laikotarpiu, todėl jiems gali būti sunku persilaužti stojus sunkmečiui. Tuo metu atvykėlis iš Lietuvos, karjerą Sityje pradėjęs pačioje krizės pradžioje, tikrai nebuvo išlepintas augančių akcijų rinkų.

Tokie argumentai, regis, įtikino darbdavius, kurie ėmė pasitikėti lietuviu.

Galiausiai jis pats pradėjo sulaukti daugybės laiškų su prašymais patarti, kaip gauti darbą finansų sostinėje.

Atsigavo po trejų metų

Šiandien finansų analitikas gali ilgai pasakoti, kaip krizė supurtė visą finansų sektorių.

Anot jo, tiktai 2011 metų viduryje padėtis ėmė taisytis, bankai ir kitos institucijos pradėjo drąsiau priimti žmones.

Darius savęs nevadino ekonominiu emigrantu – į Didžiosios Britanijos sostinę jį atvedė tiesiog noras pamatyti ir patirti daugiau.

Šiandien jis jau dirba kitoje Sičio kompanijoje – „Churchill Capital“. Darbas panašus į ankstesnį, tačiau bendrovė mažesnė ir lankstesnė.

Lietuvis dabar gilinasi vien į aktualiausius sandorius.

Pavyzdžiui, kai JAV farmacijos milžinė įmonė „Pfizer“ siekė įsigyti Didžiosios Britanijos vaistų gamintoją „Astra Zeneca“, jam teko atlikti kompanijų analizę, galimus sandorius.

Žmonių skruzdėlynas įkvepia

Tie, kuriems teko padirbėti ar stažuotis Sityje, niekada nepamirš milžiniškų žmonių srautų, ilgų eilių prie Jubiliejaus (Jubilee) metro linijos.

Amžina grūstis gali pradėti varginti? Tik ne Darių.

„Sityje jaučiuosi dalis pasaulio. Čia viskas juda, krebžda, vyksta susitikimai, mezgamos pažintys, čia visas pasaulis, kurio esu tik nedidelis varžtelis. Man tai patinka“, – sakė jis.

Solidūs atlyginimai čia traukia finansų specialistus iš viso pasaulio.

Pašnekovas kas mėnesį stengiasi grįžti į Lietuvą, kur dalyvauja įvairių tautiečių organizacijų veikloje. Dabar jis yra Jungtinės Karalystės lietuvių jaunimo sąjungos prezidentas, įvairių kitų organizacijų narys.

Geri darbai – vienam kitam

Londone gyvena apie 50 tūkstančių lietuvių, tačiau finansų ar teisės srityje iš jų karjeros siekia apie du šimtus žmonių.

Prakutę tautiečiai darbuojasi bankuose, nedidelėse analitikų bendrovėse, teisės kontorose.

Dar daugiau jų dirba vadybininkais, tarnautojais, vidurinės grandies specialistais.

„Bet daugelis tų lietuvių nelenda į viešumą, nedalyvauja bendroje veikloje, nes jiems to, matyt, nereikia. Londonas yra perpildytas lietuvių“, – sakė pašnekovas.

Kai kurie jų jau grįžo į Lietuvą ir čia eina aukštas pareigas finansų institucijose.

D.Tamauskas irgi ketina taip pasielgti, bet pirma dar nori užsukti padirbėti į kokią nors kitą šalį – galbūt Azijoje, o gal JAV.

Per išeiviams skirtus renginius pasaulio lietuviai nuolatos girdi, kaip jie reikalingi Lietuvai, jie viliojami čia pradėti karjerą ministerijose, keisti valstybę.

„Jeigu čia ir grįžtume, niekas mūsų čia premjerais neišrinktų“, – juokavo Londono lietuvis ir čia pat priminė, kad Estijos premjerui yra 34 metai.

D.Tamauskas teigė, kad grįžtų į įdomų darbą Lietuvoje, jeigu gautų tokį pasiūlymą. Jų jis ir šiandien sulaukia nemažai, bet kol kas mielai pasiūlo savo pažįstamus Londone ar Lietuvoje.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.