Klaipėdiečių pora papuošalus kuria iš kritusių gyvūnų

Kelionės į mišką nenuėjo veltui – kitą kartą išėję pasivaikščioti jaunuoliai rado visą stirnos skeletą. „Pasiėmėme kaukolę, keletą įdomesnių slankstelių, žandikaulius, mentes, – pasakojo Kornelija, – o grįžus namo kilo mintis pasidaryti pakabuką iš stirnos slankstelio.“

Daugiau nuotraukų (1)

Gintarė Rovaitė

Jul 22, 2014, 9:41 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 7:28 PM

Kelionės į mišką nenuėjo veltui – kitą kartą išėję pasivaikščioti jaunuoliai rado visą stirnos skeletą. „Pasiėmėme kaukolę, keletą įdomesnių slankstelių, žandikaulius, mentes, – pasakojo Kornelija, – o grįžus namo kilo mintis pasidaryti pakabuką iš stirnos slankstelio.“

Kaulai – estetiška ir neįprasta

„Gamybos procesas ir atliktas darbas pradžiugino, todėl ilgainiui tai tapo hobiu“, – apie projekto „Silva Mortus“ gimimą pasakojo Kornelija. „Silva Mortus“ – lotyniška frazė, lietuviškai reiškianti „mirusiųjų miškas“. Nuo pavasario Kornelijos ir Pauliaus gaminami papuošalai iš kaulų populiarėja ir sulaukia vis daugiau aplinkinių dėmesio.

Įvairių gyvūnų kaulus Kornelija ir Paulius pradėjo rinkti jau anksčiau, pirmiausia – savo malonumui.

„Seniau kaulus rinkdavome sau – tai mums buvo estetiška, įdomi interjero detalė, turime nemažai kaukolių, įvairių įdomesnių kaulų ar ragų, kurie tiesiog puošia namus“, – paklausta, kodėl susidomėjo būtent kaulais, pasakojo Kornelija. Mergina mokėsi su medicinos sritimi susijusios specialybės, todėl ją domino ir anatominių kaulo dalių tyrinėjimas.

Kaulus panaudoti papuošalų gamybai Kornelija ir Paulius nusprendė supratę, kad tai alternatyvi, retai naudojama, vizualiai stimuliuojanti ir subkultūrose daug susidomėjimo kelianti medžiaga.

„Papuošalų gamybai kol kas daugiausia naudojame stuburo slankstelius, krūtinkaulio kaulus, šonkaulius, įvairių kanopinių gyvūnų pirštakaulius“, – teigė Kornelija.

Teko išmokti taksidermijos

Papuošalų gaminimas – tik viena Kornelijos ir Pauliaus veiklos dalis. Kad kritusio gyvūno liekana taptų estetiška ir iš jos būtų galima ką nors gaminti, reikia nemažai paplušėti.

„Darbo, per kurį kaulas apdorojamas ir sutvarkomas, specifika primena medžiotojų taksidermistų, gaminančių iškamšas, veiklą“, – teigė Kornelija.

Kartais papuošalai gimsta iš avarijose žuvusių gyvūnų. Pašnekovė pasakojo, kaip radusi gyvūno kūną jį apdoroja: virina vandenyje, mirko, kol audiniai pradeda irti, pašalina riebalus.

Vis dėlto dažniausiai Kornelija ir Paulius kaulų randa vaikščiodami po mišką. Tokiu atveju kaulai paprastai jau būna švarūs, lieka tik juos dezinfekuoti ir nubalinti, kad atrodytų estetiškai.

„Norint ką nors rasti, neužtenka eiti pramintu miško takeliu, tenka palandžioti ir po krūmus, aplink pelkes, – apie tai, kaip ieško kaulų, pasakojo Kornelija. – Radus vieną kauliuką, dažnai užtenka aplinkui gerai pavaikštinėti – tuomet atrandi daugiau.“

Aplinkiniai kreivai nežiūri

Kornelijos teigimu, iš aplinkinių apie savo veiklą ji dažniausiai girdi teigiamus atsiliepimus. „Kadangi didžiąją mus supančios aplinkos dalį sudaro alternatyvia kultūra besidomintys žmonės, turintys panašius pomėgius, požiūrį, gerbėjų, kuriems patinka mūsų darbai, netrūksta“, – įspūdžiais dalijosi ji.

Mergina pasakojo, kad draugai domisi jos veikla, palaiko, mielai sutinka pabūti modeliais fotografuojant darbus. Dažnai aplinkiniai prisideda ne tik gerais žodžiais, bet ir parūpina pačių kaulų. „Viena moteris atnešė medžiotojo vyro sukauptus bebrų dantis, draugė iš Jonavos paštu atsiuntė visą dėžę kaulų, kuriuos atsitiktinai rado vaikštinėdama miške“, – pasakojo Kornelija.

Vis dėlto kartais jaunuoliai sulaukia ir neigiamų atsiliepimų dėl savo neįprastos veiklos. „Tenka girdėti ir tokių komentarų kaip „kas gali nešioti kaulą ant kaklo“, „čia gi miręs gyvūnas“ ir panašiai“, – atsiminė Kornelija. Mergina teigia į tokias kalbas nekreipianti dėmesio. „Dirbame ne kitiems, o  sau“, – nukerta ji.

Papuošalai – tik pradžia

Kol kas savo papuošalų „Silva Mortus“ nepardavinėja – kauliniais dirbiniais puošiasi pati Kornelija arba jie virsta dovanomis draugams.

„Šią idėją plėtojame ne dėl materialinių paskatų, o todėl, kad tai – hobis, tam tikra savirealizacijos forma“, – pasakojo Kornelija. Vis dėlto, atsirandant vis daugiau papuošalais besidominčių žmonių, mergina tiki, kad greitai šis pomėgis taps ir finansiniu šaltiniu.

Kornelija teigia, kad kaulas yra puiki medžiaga ne tik įvairių papuošalų gamybai. Šiuo metu mergina gamina diržą su sagtimi iš kryžkaulio, o „Silva Mortus“ mąsto apie bendradarbiavimą su draugu, Vilniaus dailės akademijoje studijuojančiu juvelyriką.

„Nežadame apsiriboti vien papuošalais – turime surinkę nemažai kaulų ir ragų, tinkančių namų interjero detalių gamybai, taip pat mąstome ir apie groteskiškų kaulinių lėlių gamybą“, – apie ateities planus pasakojo Kornelija.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.