Bakterijas įdarbino tam, kad užkariautų pasaulį

Vilniuje naują laboratoriją atidaręs biotechnologijų startuolis „ProBioSanus" tikisi, kad produktai su gerosiomis bakterijomis – probiotikais – užkariaus pasaulį.

Probiotikai tik valymo ir higienos srityje yra naujovė, todėl dar ne visi žino, kuo šie mikroorganizmai naudingi.<br>„ProBioSanus“ nuotr.
Probiotikai tik valymo ir higienos srityje yra naujovė, todėl dar ne visi žino, kuo šie mikroorganizmai naudingi.<br>„ProBioSanus“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

Oct 7, 2014, 4:19 PM, atnaujinta Jan 28, 2018, 6:33 AM

Ar išdrįstumėte paragauti indų ploviklio? O skysto muilo? Gal tuomet vamzdžių valiklio? Tik nepulkite daryti buteliukų: galite pakenkti sveikatai.

Visgi produktus su probiotikais gaminančios bendrovės „ProBioSanus“ direktorius Tomas Andrejauskas tokiam iššūkiui ryžosi. Net kelis kartus. „Siekdamas įrodyti mūsų produktų natūralumą, per pristatymus ne kartą esu gėręs „ProBiotic“ produktų. Ir nieko blogo neatsitiko. Aišku, to nerekomenduoju daryti kitiems“, – sakė T.Andrejauskas.

Prijaukintos bakterijos

Galbūt pamanysite, kad tik beprotis gertų chemikalus ir dar su bakterijomis. „ProBioSanus“ vadovas aiškina žinantis ką daro: jų produktuose „chemija“ yra natūrali, o ne sintetinė. Probiotikai situaciją tik pagerina.

Mokslininkai įrodė, kad probiotikai yra naudingi žmonėms, jie – dalis mūsų imuninės sistemos. Šios gerosios bakterijos jau seniausiai naudojamos maisto papilduose. Tik valymo ir higienos srityje tai yra naujovė, todėl dar ne visi žino, kuo šie mikroorganizmai naudingi.

„Pirma, tinkamai parinkti mikroorganizmai pagerina valymo arba priežiūros funkciją. Antra, paskleisti paviršiuose jie papildomai saugo mus nuo blogųjų mikrobų. Tarkim, blogiems kvapams naikinti yra prikurta galybė chemijos produktų, bet jie tik maskuoja blogą kvapą, o štai tinkamai parinkti mikroorganizmai šalina kvapų priežastis ir blogi kvapai natūraliai išnyksta“, – aiškina T.Andrejauskas.

Kaip tų gerųjų bakterijų rasti? Kokias užduotis jos geriausiai atliks? Kur jas apgyvendinti, kad pasiektų vartotojus? Visa tai – naujoje laboratorijoje dirbančių mokslininkių galvos skausmas ir kasdienis darbas.

Vaisiai – dar negreit

Į patalpas ir įrangą investuota per 2 mln. litų. Laboratorijos savininkų pasididžiavimas (arba, kaip sako T.Andrejauskas, „ferariai“) yra fermentatoriai, kuriuose kultivuojami ir auginami mikroorganizmai. Tačiau tam, kad užaugintų biomasę, vien jų neužtenka: reikia ir specialių centrifugų, inkubatorių bei dar krūvos specifinės įrangos.

Kada visa ši įranga atsipirks kompanijos vadovas pasakyti dar negali: tai – ilgalaikė investicija.

„Brangi ne tik įranga, bet ir jos išlaikymas, laboratoriniai procesai. Vien dėl gamybos šios įrangos, turbūt, neapsimokėtų turėti. Mes savo laboratorijoje taip pat intensyviai vykdome mokslinių tyrimų ir naujų produktų kūrimo veiklą“, – pabrėžė pašnekovas.

Tai – ilgai trunkantys procesai. Sugalvotą idėją paversti technologija gali užtrukti vienerius ar dvejus metus, pagaminti prototipą – dar apie metus, o masinė gamyba prasidėtų, geriausiu atveju, po pusmečio. Kitaip sakant, idėją nuo prekystalio gali skirti dveji ar ketveri metai. Be to, niekas negarantuoja, kad produktas išsyk sulauks didelio susidomėjimo.

Ir kompanijos vadovas, ir investuotojai tai supranta, todėl apsišarvavo kantrybe. O kol laukia mokslininkų darbo vaisių, kolegos nesėdi rankų sudėję: sostinėje jau gaminama apie 20 buičiai skirtų produktų su gerosiomis bakterijomis. Ši produkcija parduodama ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje – eksportuojama apie 30–40 proc. prekių.

Pasigedo iššūkių

„ProBioSanus“ Vilnių pasirinko neatsitiktinai: čia jau buvo susiformavęs biotechnlogijų klasteris, veikia tokios įmonės, kaip „Thermo Fisher“ (buvęs „Fermentas“), „Biotechpharma“ ir kt. Sostinėje yra šios srities kvalifikuotų specialistų paklausa, o aukštosios mokyklos ruošia naujus specialistus. Taigi darbuotojų neturėtų pristigti.

Pats T.Andrejauskas startuoliui vadovauti atėjo iš bankų sektoriaus – iki tol jis 13 metų dirbo „Swedbank“. Sėkmingai karjeros laiptais žengęs vyras nusprendė keisti veiklos pobūdį, nes norėjo dirbti su aukštosiomis technologijomis, kurti kažką apčiuopiamo ir naudingo: „Ši veikla kvepia naujumu, įdomia, nors iš kupina iššūkių, ateitimi.“

„ProBioSanus“ vadovas mano, kad kompanija jau nebėra startuolis – sukurta infrastruktūra, auga prekės ženklo žinomumas. Tačiau didžiausi iššūkiai dar priešakyje. „Jie laukia eksporto rinkose. Nes kiekviena rinka yra skirtinga ir ją užkariauti reikia ne tik žinių, bet ir pinigų. Mes norime, kad mūsų produktai „parsiduotų“ patys. Todėl ir nusprendėme įdarbinti mažuosius pagalbininkus, probiotikus, mūsų produktuose“, – teigė T.Andrejauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.