Dėl nuosavo verslo pelningą darbą užsienyje išmainė į Lietuvą

26-erių Bernardas Morkūnas galėtų dabar sėdėti žinomos įmonės Vokietijoje, Šveicarijoje, Anglijoje ar Singapūre biure ir nesukti galvos dėl pinigų. Tačiau atmetęs kelis tokius itin patrauklius pasiūlymus jis Lietuvoje ėmėsi nuosavo verslo.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-11-24 13:04, atnaujinta 2018-01-20 18:18

Ką daryti, kai tokios verslui visame pasaulyje skirtos programos, kaip „Microsoft Office PowerPoint“, siūlo viską, tik ne tai, ko konkrečiai reikia tau? Ją patobulinti taip, programa būtų paprastesnė, patogesnė ir funkcionalesnė. Būtent tokį projektą šiuo metu bando įgyvendinti Bernardas su trijų žmonių komanda.

Patobulino programą

„Vienoje Vokietijos įmonėje dirbau vadybos konsultantu. Man reikėjo rengti nemažai pristatymų. Kad būtų patogiau, pats patobulinau pristatymų kūrimo programą.

Tai patiko ir mano kolegoms. Po to dariau tai, kas yra įprasta, kai turi gerą idėją – klausinėjau įvairiausių žmonių, ir tokių, kuriems tai būtų reikalinga priemonė, ir šiaip menininkų, kaip jie vertina mano idėją. Daugeliui ji patiko“, – apie pradžią pasakojo B. Morkūnas.

Anot jo, kiekvieną verslo idėją reikia išnešioti ir subrandinti, apgalvoti. Nuo pačios idėjos iki sprendimo viską mesti ir ją rimtai plėtoti praėjo bene pusė metų.

Su Bernardu kalbamės šiuolaikiškai jaunatviškoje ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto Inovatorių bazėje. Čia kurį laiką bus jo komandos biuras, nes prezentacijų kūrimo įrankio „Think Toolkit“ autoriai tapo ISM projekto „Founders School“ laureatais ir, be galimybės įsikurti šiame biure, gavo 10 tūkst. litų verslo pradžiai.

„Aš esu toks žmogus – man nepatinka eiti išmintu keliu, daugelį dalykų pasitobulinu, kad būtų patogiau“, – sakė B. Morkūnas.

Beje, jis nėra mokęsis programavimo – tai jo hobis. Vaikinas įgijo chemijos magistro laipsnį Kembridžo universitete Anglijoje, studijavo vadybą Sankt Galeno universitete Šveicarijoje bei Čikagos universitete JAV, dirbo Vokietijoje.

Atsisakė darbo užsienyje

Dirbti prie savo prezentacijų kūrimo įrankio B. Morkūnas ėmėsi studijuodamas JAV. Po to grįžo į Lietuvą, pakeitė darbą ir galiausiai nusprendė visą savo darbą ir laisvalaikį skirti „Think Toolkit“ projektui. Su juo dabar dirbantys bendražygiai taip pat metė nuolatinius darbus, kad galėtų dalyvauti diegiant projektą. „Kai kuri savo verslą, iš tiesų dirbti 24 valandas per parą. Žinoma, biure prie kompiuterio praleidžiu po 8–9 valandas, bet visą kitą laiką dirba galva, ieškau sprendimų, patobulinimų, kaip sukurti ir parduoti kokybišką produktą“, – pripažįsta Bernardas.

Jis tikisi, kad po metų ar pusantrų paaiškės, ar jo kūrinys užkariaus rinką ir bus galima įsikurti nuosavame biure bei skaičiuoti augančias pajamas.

Šiuo metu, neslepia Bernardas, jo finansinė padėtis yra prastesnė, negu galėtų būti, jeigu jis tenkintųsi darbu tarptautinėje bendrovėje.

„Aš, žinoma, pagalvoju apie savo pasirinkimo sąnaudas. Jeigu norėčiau, galėčiau per 1–2 mėnesius susirasti gerai mokamą darbą tarptautinėje bendrovėje užsienyje.

Bet ten jaučiuosi prislėgtas, ten nėra kūrybinio proceso, naujovių, jautiesi kaip vienas mažas dantratis didžiulėje sistemoje, nuo kurio niekas nepriklauso. Nesijaučiu kaip variklis.

Čia kol kas pajamos mažesnės, bet moralinis pasitenkinimas kur kas didesnis, o jeigu pavyks, tai ir šis darbas duos finansinės naudos. Be to, man patinka Lietuvoje“, – pasakojo B. Morkūnas.

Pataria nepalūžti

Jis vertina patarimus, kuriuos gavo iš ISM „Founders School“ ir SEB banko projekto „Start Talk“ mentorių.

„Patarimų duoda ne tik specialistai, bet ir įvairūs žmonės. Vieni pataria dėl verslo modelio. Vis dėlto parduodame ne daiktą, o paslaugą, kurios į lentyną nepadėsi. Turime rasti būdų, kaip pasiekti pirkėją ir kaip paslaugą pagrįstai apmokestinti.

Kiti patarimai – apie pačią programą. Pavyzdžiui, kodėl nėra vienos ar kitos funkcijos.

Trečia, daug patyrę žmonės padeda suprasti, kad kurdamas savo įmonę turi būti šiek tiek išprotėjęs. Kelyje bus daug akmenų, bet nereikia galvoti apie tai, kas gali nutikti blogo. Reikia galvoti, kas bus gero“ , – prisiminė Bernardas.

Ir nors jam dar tik 26-eri, jis gali duoti keletą vertingų patarimų.

Bernardas turi du svarbiausius patarimus. Pirma, būtina subrandinti ir išbandyti savo idėją. Klausti žmonių nuomonės, ar nors teoriškai ši idėja turi rinką, ar ją įmanoma įgyvendinti finansiškai.

Antra – reikia išbandyti save. Ar sugebėsite nepalūžti ir iki galo tikėti tuo, ką darote, net tuomet, kai bus sunku.

„Iš pradžių apima euforija, bet po pusės metų gali būti labai sunku. Įprasta situacija – po pusės metų paaiškėja, kad plėtra buvo lėtesnė ir pajamos gerokai mažesnės, negu buvo numatyta verslo plane, ir nebūtinai viskas klostosi taip, kaip tikėtasi.

Verslo kelias nėra tiesus, jis pilnas duobių. Reikia suprasti, kad ir klaidos yra naudinga patirtis. Kaip sakoma, nėra nesėkmingo verslo, tiesiog yra verslininkų, kurie per anksti pasitraukia“, – tikino „Think Toolkit“ įkūrėjas B. Morkūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.